Ратном ваздухопловству Србије су потребне најмање две ескадриле нових СУ-35

Ратном ваздухопловству Србије су потребне најмање две ескадриле нових СУ-35

ОБНОВА постојећих авиона или куповина нових 2018. године – дилема је од које зависи зависи будућност српске ловачке авијације. На потезу је Влада, која има задатак да одлучи да ли ће да ремонтује девет “мигова 21”, и тиме им за пуну деценију продужи век употребе. Друга опција је куповина нових авиона, али тек 2018, када “миговима” потпуно истекну ресурси употребе.

Специфичну тежину овом питању посебно даје тешко стање у којој се домаћа ловачка авијација већ годинама налази. Посусталом ваздухопловству под хитно је потребна помоћ, али о начину изласка из кризе нема јединственог одговора. Преговори са Русијом о набавци авиона “миг 29М2”, преко робног кредита који би одобрила Москва, због економске кризе, остављени су за боље дане. То је и разлог за “план Б” о спасавању ловачких крила Србије.

Да Влада увелико вага између два пута потврдио је и министар одбране Братислав Гашић.

– Размишљамо да ли да девет “мигова 21” током ове и следеће године вратимо у ресурсе, који би трајали до 2025. године – рекао је Гашић. – Друга опција је да сачекамо 2018. годину и онда кренемо у набавку нових летелица.

Од епилога ове дилеме зависи не само борбена способност Војске Србије, већ и способност државе да брине о заштити свог ваздушног простора. Најављена модернизација авиона “супергалеб Г4” решиће само један сегмент проблема у ваздухопловству.

Авиони “миг 21” већ су на ивици ресурса, а “двадесетдеветке” могу да се користе најдаље до 2018. године. Уколико се флота ускоро не обнови, Србији прети да остане без људства које је обучено за летење на надзвучним авионима, јер је већина летача тек на средњем нивоу обуке.

Златомир Грујић, из Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије, каже да је српска војна авијација у зачараном кругу из кога може да изађе само енегричном акцијом.

Основна намена ловачких авиона јесте дежурство у систему ПВО. Уколико је то државни интерес, проблем застарелости треба што хитније да буде решен – објашњава Грујић. – Тачно је да влада беспарица, али то није оправдање за вишегодишњи нерад. Уколико је заштита неба важна за државу, Влада не треба да чека да останемо и без постојећих летелица. Важно је рационално одредити план приоритета и по томе поступати.

УДРУЖЕЊЕ: КАО ХРВАТСКА, РУМУНИЈА…

БИВШИ и актуелни летачи, окупљени у Удружење пилота надзвучних авиона, тврде да је потоњи час да држава нешто конкретно учини са ловачком авијацијом.

– Решење је у хитном разматрању могућности за продужење ресурса “мигова 29” и модернизацију авиона “миг 21” (на слици) – каже председник Бориша Мандић. – Сличан сценарио већ је примењен у Румунији, Хрватској и другим земљама. Србија би тако купила време до 2025. године.

Р. ДРАГОВИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Генерал Ковач: Британија већ вековима не попушта у свом непријатељству према Србији и Србима

Генерал Ковач: Британија већ вековима не попушта у свом непријатељству према Србији и Србима

* Нема ни једног међународног догађаја да Велика Британија не оптужује Русију, па се тако …

У Србији се уводе ковид пропуснице од 18 сати!?

У Србији се уводе ковид пропуснице од 18 сати!?

Београдски медији најавили да нас током децембра, пре свега због новогодишњих празника, чека промена важења …

4 Коментара

  1. POD HITNO A NE BEOGRAD NA VODI

  2. Напротив, овако мала територија коју има данашњи патрљак од назови државе Србије нам не требају, оно што нам је потребно то су лансирски најсавременији Руски системи, “бивше Качуше” да можемо да преоремо велике киломеетарске квадрате површине у једном даху. И ситеми као С-300, или још савременији системи одбране од ракетни и авионски војних напада из активности али из огромне удаљености. позз. ДРАГАН

  3. SISTEMI S-300 ili 400, i MIG 29 ovi drugi suhoji su isuvise brzi za nas vazdusni prostor koji je mali , treba celu vojsku modernizovati tako da u 48 sati moze da se stavi pod oruzje i uniformu bar 500.000 vojnika. sa redovnom vojskom.Sve ostalo je mlacenje prazne slame i gubljenje vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *