Иза егзодуса шиптара су диригентски прсти Запада и власти у Приштини

0
(0)

Одводе их они који су правили и праве „државу Косово“ – поред осталог и због убрзавања и довршавања тог процесса

Један од циљева је и привремено пражњење Косова и Метохије од младе популације која је незадовољна политичком и социјално-економском ситуацијом

У функцији је и појачавања страха и несигурности код преосталих Срба на Косову и Метохији, ради изазвања повећаног тихог исељавања из Покрајине, а све у циљу заокруживања косовске независности

Међу дугорочним циљевима који се реализују је и промена националне структуре Србије повећањем броја Албанаца у делу АП Војводине и у централној Србији

Сведоци смо велике куповине некретнина у централном делу Републике Србије од стране Албанаца, као и њиховог пријављивања места боравка и пребивалишта у овим деловима државе Србије

Ово се уклапа и у процес регионализације Републике Србије на којем инсистира Запад, односно ЕУ. Даље распрчавање Србије им је потребно да би се елиминисао српски фактор као иоле утицајнији у овом делу Европе

ОВИХ дана се могу чути многи различити коментари и мишљења политичара, аналитичара и новинара поводом једне несвакидашње и интересантне појаве која је отворила многа политичка питања и дилеме. Реч је о масовном одласку Албанаца са Косова и Метохије у земље западне Европе.

Ова појава је многе на неки начин уплашила, али свакако је већину збунила и довела у недоумицу. Из ових разлога, пратећи дуго година збивања на Косову и Метохији хтео сам да дам своја запажања и своје виђење.

Анализирајући ову појаву, најпре морамо знати да су Албанци нација, ако се тако може рећи, јако подложна миграцијама. Најчешћи разлози мигрирања су економске природе али исто тако постоји и елемент сталне тежње за освањјањем нових територија. Зато ово најновије исељавање са простора Косова и Метохије и није нека посебна појава. Међутим, оно што је специфично за садашње масовно исељавање је то што се оно дешава у специфичним условима и са израженим интезитетом у врло кратком временском периоду.

Ова појава несумњиво наводи на закључак да се у овом случају ради о врло организованом процесу исељавања.

Гледано са стране на саму организацију оваквог одлазка, намеће се питање: како је могуће анимирати толики број одлазака по националној основи? Међутим, и овде нема неке посебне новине што се тиче Албанаца, поготово кад је у питању остваривање неког задатог националног циља.

Да је то тако, постоје многи примери који су се се десили у ближој и даљој прошлости, као што су „једнонационално тровање“ Албанаца на Косову и Метохији, као и самоорганизовани егзодус током сукоба 1999. године.

Исто тако, анализирајући овај масовни одлазак Албанца – треба имати на уму и да је албанска дијаспора једна од најорганизованијих и највећих у Европи, као и да су они Западу увек потребни за рад на најтежим и незаконитим пословима.

Међутим, због бројне албанске популације која се тамо налази и која се стално увећава, Запад је по мом мишљењу, поред осталог, и креирао Косово као независну државу како би један део њих који им нису потребни вратио на Косово и Метохију.

Западноевропске земље, наравно, желе контролу броја Албанаца на својим територијама.

Имајући на уму горе наведене чињенице, може се извести искривљени закључак да се у овом тренутку масовни одлазак Албанаца са Косова и Метохије не уклапа у стратегију и планирање утицаја САД и других западних земаља у овом делу Европе. Међутим, то само тако изгледа.

Масовни одлазак Албанаца са Косова и Метохије је по мом мишљењу јако добро испланиран и у право време организован од стране Запада и владајућих структура у Приштини.

Наиме, поставља се питање: како је могуће да толики број Албанца за само неколико месеци напусти Покрајину?

Дакако, да би се ово извело потребно је било све добро организовати и управљати читавим процесом. Затим, намеће се питање: ко је то могао тако организовати?

Свакако, само институције (наравно на нетранспарентан и тајни начин). А да се ради о организованом одласку, то се може видети и по томе како су они који одлазе опремљени и који правац су изабрали (није случајно изабрана српско-мађарска граница), колико новца имају, ко их превози и низ других добро испланираних и организованих активности.

Као једно од кључних, намеће се и питање: које институције и уз чију подршку организују овај масовни одлазак Албанаца са Косова и Метохије?

Наравно институције у Приштини уз подршку оних земаља које формирају тзв. независну државу Косово.

Да би се овај процес масовног исељавања организовао, било је неопходно направити манипулације и одређене стимулације за одлазак.

Што се тиче манипулација, потпуно је јасно какви се све изговори и оправдања налазе од стране Запада и власти у Приштини (економски разлози, незадовољни бирачи и низ других). Ако сагледамо који су то мотиви које су организатори масовног одласка користили да би се у кратком временском периоду покренуо толики број људи, ту пре свега стоје следећи мотиви или разлози:

• Тренутно врло лоша економска ситуација у Покрајини (у исто време Аустрија објављује потребу за 500.000 радних места а Немачка планира давање већих погодности имигрантима)

• Велики број албанских породица већ има неког у земљама западне Европе.

• Ангажовање младих људи за борбу у редовима Исламске државе. (Велики број сиромашних људи примао је и прима финасијску помоћ од исламских организација)

• Немогућност отплате кредита узетих од страних банака након 1999. године. (Изграђен је велики број станова, кућа и других објеката који се не користе и економски су неоправдани)

Поставља се и основно питање: зашто би баш сада наведени чиниоци организовали масовни одлазак Албанаца?

Много је околности (у ономе што се десило или било организовано) а утичу да се баш сада организује масовни одлазак Албанаца са Косова и Метохије. У читавом овом процесу постоје краткорочни и дугорочни циљеви које, по мом мишљењу, са чијом се реализавијом отпочиње управо сада да би се остварио жељени циљ.

Ево неких од краткорочних циљева које треба у овом тренутку постићи а који су везани за дугорочне циљеве:

• Привремено ангажовање младе радне снаге у Западној Европи на поменутим пословима.

• Привремено пражњење Косова и Метохије од младе популације која је незадовољна политичком и социјално-економском ситуацијом у Покрајини.

• Привремено ангажовање младе мушке популације која напусти Косово и Метохију за евентуалне сукобе у Украјини, као и онемогућавања да се исти регрутују као борци Исламске државе (ИС).

• Појачавање интензитета страха и несигурности код преосталих Срба на Косову и Метохији, ради изазвања повећаног тихог егзодуса из Покрајине, а све у циљу заокруживања косовске независности.

• Стварање фингираног притиска за добијање Споразума о стабилизацији и придруживању и визне либерализације за тзв Републику Косово.

• Вршење притиска на Републику Србију за потпуну имлементацију тзв Бриселског споразума, односно споразума о слободи кретања.

• Стварање проблема држави Србији у процесу повратка по Споразуму о реадмисији оног дела албанске популације који ће земље западне Европе вратити преко државе из које су дошли како је предвиђено Споразумом. Проблеми ће бити политичке и финасијске природе. (Политички притисци ће се огледати у даљем давању уступка Републике Србије тзв Републици Косово а ради заокруживања њене независности, док ће се проблеми финансијске природе огледати у обезбеђивању значајних финасијских средстава за процес реадмисије.)

Дугорочни циљеви

Дугорочни циљеви које треба остварити у овом делу Европе су:

• Промена националне структуре Републике Србије повећањем броја Албанаца у делу АП Војводине и централне Србије. (Сведоци смо велике куповине некретнина у централном делу Републике Србије од стране Албанаца, као и њиховог пријављивања места боравка и пребивалишта у овим деловима државе Србије.) Овај процес се такође уклапа у процес регионализације Републике Србије на којем инсистира Запад, односно ЕУ.

• Даље распрчавање Републике Србије како би се елиминисао српски фактор као иоле утицајнији у овом делу Европе.

• Дефинитивно формирање Косова као независне и суверене државе.

• Стварање услова за формирање тзв Велике Албаније.

• Слабљење утицаја Руске Федерације у овом делу Европе.

• Ширење утицаја NATO-а према источној Европи и Руској Федерацији.

• Ширење геоплитичког утицаја САД и Западне Европе према евроазијском простору.

У овој краткој анализи намера ми је била да читаоцима предочим све аспекте, по мени пажљиво испланиране (потенцијалне) исламизације односно албанизације једног великог дела државе Србије, као и учвршћивања утицаја Запада у овом делу Европе а у светлу масовног одласка Албанаца са Косова и Метохије. Наравно, овде сам изнео само своја запажања која тек треба да буду потврђена (или демантована) у пракси а предстојећи догађаји ће највероватније дати одговор бар на нека питања.

 

Пише: Драган ВЕЛИЋ, председник Српског националног већа Косова и Метохије

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Путин после телефонског разговора са Вучићем: Косово и Метохија не може без Савета безбедности

5 (3) МОСКВА – Председник Србије Александар Вучић јутрос је телефоном разговарао с руским колегом …

Опет шамар Русији: Војска Србије повучена мање од 24 сата пре заказаних војних вежби

5 (5) Србија је лупила још један шамар Русији одлуком владе да замрзне све војне …

7 Коментара

  1. Радна снага и нови и јефтини регрути за Нато снаге.

  2. а што би западу требао сав тај шиптарски шљам ? И нарко дилери ???

  3. SAFRONIJE SAH KAZE

    NEMA TU NISTA NOVO SAD JE RUSIJA NA POTEZU DA U NISU NAPRAVI NAJ JACU BAZU NA BALKANU I AMERI GA MOGU DA PUSE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *