Избеглицама са територије СФРЈ 4.200 станова

0
(0)

КИКИНДА – Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је у претходном периоду додељено више од 4.200 стамбених јединица најугроженијим избегличким породицама са простора бивше СФРЈ, а највише са простора Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Дачић је данас у Кикинди присуствовао додели кључева за станове за 25 породица избеглих у доба ратних дешавања деведесетих година.

„Регионални стамбени програм један је од начина трајног збрињавања и видова помоћи онима којима је она најнеопходнија. Програм има за циљ да збрине најугроженије избегличке породице, укупно њих око 7.000, и има племениту, али и симболичку улогу. Њиме не само да се пружа помоћ вама којима је помоћ већ дуго потребна, већ се његовом реализацијом, а имајући у виду његов регионални карактер, ствара повољнији амбијент у суседским односима”, рекао је он.

Дачић је захвалио донаторима Регионалног стамбеног програма, наводећи да се Програм финансира донаторским средствима ЕУ и великог броја појединачних земаља.

Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе, док је Комесаријат за избеглице и миграције водећа институција која спроводи Програм у Србији, а процес избора корисника спроводи у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Станови који се данас додељују део су Потпројекта 2, чија вредност износи више од 13 милиона евра, од којих је 11,5 милиона обезбеђено из донације Регионалног стамбеног програма, док 1,5 милион евра представља националну контрибуцију.

У оквиру овог Потпројекта прошле године смо уселили породице у Параћину, Бајиној Башти, Вршцу, поставили камен темељац у Сремској Митровици, а у скорије време биће и у Шапцу, Крушевцу и другим градовима.

Уз стамбена решења подељено је и много пакета грађевинског материјала за обнову постојећих и изградњу нових кућа.

Дачић је захвалио и представницима Делегације Европске уније у Републици Србији, ОЕБС-а, УНХЦР-а.

Такође је захвалио градоначелнику Кикинде Павлу Маркову, који је са својим сарадницима обезбедио земљиште и пратећу инфраструктуру за изградњу станова.

Дачић је породицама које се усељавају пожелео срећу и спокојан живот у новим домовима.

„Будите уверени да Влада Србије, како на унутрашњем плану, тако и у оквиру спољне политике, води независну и помирљиву политику, која за свој циљ има достојанствен и сигуран живот сваког нашег грађанина”, поручио је Дачић, преноси Танјуг.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Најновији детаљи афере која тресе МСП: Дачић оставио дипломатски пасош трговцу оружјем иако је уплетен у светске афере

1 (1) Скандал: Тешић још увек има повлашћену путну исправу коју му је дао бивши …

Разговори нарко-боса и Дачићевог шефа кабинета: Провери ово за мог друга (фото, видео)

1 (1) KРИK је дошао до транскрипата пет телефонских разговора Дарка Шарића, шефа нарко-картела, његовог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend