fbpx
Насловна / Србија / Друштво / ИЗБОРИ: Уцене, лажи и параноја
ИЗБОРИ: Уцене, лажи и параноја 1

ИЗБОРИ: Уцене, лажи и параноја

Ако би постојао механизам провере свих бирача који су гласали на дан председничких избора, вероватно бисмо утврдили да је гласало много покојника. Неуређени бирачки спискови чије сређивање захтевају грађани на протесту против диктатуре су један део проблема, док су много већи проблем притисак на бираче, куповина и уцењивање, оцењују саговорници Округлог стола „Вести“, Драгољуб Дража Петровић, главни и одговорни уредник „Данаса“, Новица Антић, председник Војног синдиката Србије и Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије.

Политичка превара

На протестима се чуло да су војници у мисијама и полицајци на терену морали да се одрекну бирачког права.

АНТИЋ: За војску није необично да има велико дневно ангажовање на дежурствима, задацима у Копненој зони безбедности и обезбеђивању државне границе са колегама из полиције. Када су избори у питању код нас је спорно то што значајном броју ових људи није било омогућено да гласа. Позвали смо министра одбране Зорана Ђорђевића да каже колико војника је било ангажовано на дневним задацима на дан избора, а колико њих је имало могућност да гласа. Одговор још немамо. Једноставно су прећутали, као што прећуте све што може да створи негативну слику.

Имате ли доказе?

АНТИЋ: Имамо материјалне доказе, у виду изјава које су поједини припадници војске морали да потпишу и у којој стоји да им је војска омогућила да гласају, али да су се они тог права одрекли. Према закону који прописује изборе, ово је озбиљна неправилност. Имамо информације да чланови наших мисија у иностранству такође нису могли да гласају. Шта је са њиховим гласовима? То су озбиљни проблеми. Где је сада Тужилаштво да покрене истрагу? Прекрајање изборне воље грађана је кривично дело. Уместо одговора на ова питања, против мене, замислите, покрећу дисциплински поступак због противправног синдикалног деловања. Ја сада јавно постављам питање, како деловање законски регистрованог синдиката може да буде противправно и како неко на страни послодавца може и сме да преиспитује одговорност синдиката који је самостално правно лице независно од свих државних органа? Очигледно да неки људи на важним позицијама у војсци свесно и намерно злоупотребљавају службени положај како би вршили притисак на мене као представника јединог репрезентативног синдиката.

МИЈАИЛОВИЋ: Слична је ситуација била и за полицајце на терену, с тим што је у неким медијима објављена прича да сам рекао да је Вучић Луцифер и да не треба да се гласа. Као што јавност зна, ова власт је покушала да фингира отказе за 1.500 припадника МУП-а, па људи из страха данас мисле: добро, немој, ћути, добићу отказ, а у кредитима сам. То је политичка превара.

На списковима 800.000 духова

МИЈАИЛОВИЋ: Слажем се са сваким решењем које ће омогућити да се злоупотребе сведу на минимум. Било да је то електронско или неко друго. Ако имате неуређени бирачки списак са 800.000 духова, а испостави се да је неко од њих гласао, то је разлог да се ови избори прогласе невалидним.

Позиви за покојнике

Право гласа није било ускраћено само припадницима војске и полиције, већ и грађанима. Нису баш изузеци они који нису били на бирачком списку, па нису могли да гласају. А опет, са сређивањем бирачког списка и променом модалитета гласања није хтела да се помири ниједна власт.

ПЕТРОВИЋ: У редакцију „Данаса“ јављали су се људи, један чак и написао текст да је као председник кућног савета нашао 20 позива за биралишта преминулим особама. Мислим да је један од гесла СНС-а: Гласачи васкресе, ваистину васкрсе! Када би постојао механизам да се провере сви гласови, вероватно бисмо утврдили да је гласало много покојника. Бирачки спискови су један од проблема, али је много већи проблем притисак на бираче. Живим на Старом граду, у централној београдској општини, традиционално некако опозиционој према свим властима, посебно аутократским. И код нас су долазили на врата. На срећу, у моју зграду нису, јер смо још пошле године тим убеђивачима или затрашивачима СНС-а ставили до знања да не долазе. А како тек изгледа у малим срединама, када вам три пута долазе на врата и питају да ли ћете гласати за Вучића, на дан избора зову 15 пута са истим питањем. Онда имате утисак да они нешто знају о вама, а наш народ је традиционално параноичан и увек мисли да може нешто да му се деси.

Емисије о шпијунажи

Верујете да неко заиста мисли да неко може да га види када заокружује гласачки листић?

МИЈАИЛОВИЋ: Врло важна ствар, уочи избора на Пинку је емитовано неколико емисија о шпијунажи која може да се деси док гледате ТВ или преко лаптопа. Мислите да је то случајно? Да би људи рекли, ћути бре, немој ништа да причаш. Убацује се црв параноје код људи, а онда се на вратима појаве људи са списковима.

Планско ометање

АНТИЋ: Наравно да је важна регулација и ажурирање бирачких спискова. То је предуслов за демократију и свако цивилизовано друштво. Почео сам да верујем да су неки људи на власти свесни да немају подршку великог броја наших колега и да баш због тога свесно ометају и крше права припадника војске, како она радноправна тако и основна људска, између осталог и право гласа.

ПЕТРОВИЋ: Путем медија и „теренским“ радом СНС-а код бирача је створена атмосфера да ако гласате за неког другог, радите против наше земље.

МИЈАИЛОВИЋ: Сорош одмах! За сваког ко каже нешто супротно од става власти, одмах се оптужује да је Сорошев плаћеник. А ми смо ратовали за ову земљу, а не они.

ПЕТРОВИЋ: Да сте плаћеник и непријатељ! Па нормалан човек рецимо у Мионици, где ми је тазбина, примећујем тенденцију да масовно гласају за Вучића, а по кафанама га оговарају. Јер ту долазе неке екипе са вођама за притисак бирачког тела, од избора за месне заједнице до председничких. Најгоре што је тим опскурним типовима ово животна шанса, јер су пре тога били нико и ништа.

МИЈАИЛОВИЋ: Али они имају досије. И морају сада да се оперу и оправадају. Не бране они Вучића, већ штите себе.

ПЕТРОВИЋ: Већина је таквих. Па погледајте ко је Небојша Стефановић – неки тип који се јављао у „Утисак недеље“ да подржи Вучића. Шта су били остали – ништа! Ето, можда је било неких бизнисмена као Бата Гашић. Зато се грчевито боре да ту остану, јер им то доноси новац и бенефиције, популарност и моћ. Вучић стално понавља – ја нисам ништа узео! Можда ти ниси лично, али си одобрио да други раде свашта по Србији. Када крену истраге, цео његов концепт власти да је препоштени божји изасланик се поништава. Остаће упамћен као светски фолирант.

МИЈАИЛОВИЋ: Могу само да претпоставим да ће тада бити много лица која ће се пријавити да буду заштићени сведоци.

Говорили смо о притисцима, владавини страхом. Како се то стручно зове?

АНТИЋ: С обзиром на то да сам обучаван за противтерористичку борбу слободно могу да кажем да је то дефиниција тероризма. Сада ви процените ко је ту терориста.

Ј. Л. Петковић – Вести

фото: Н. Ђуровић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Стеван Гајић: Бојкот избора води НАТО и Вучића у ћорсокак 11

Стеван Гајић: Бојкот избора води НАТО и Вучића у ћорсокак

Успешан бојкот избора сачувао би, не само суверенитет Србије и Србију (с Косовом) изван НАТО-а, …

ЕУ наставља веома грубо да се меша у српске интерне послове! 13

ЕУ наставља веома грубо да се меша у српске интерне послове!

Бивши европосланици Едуард Kукан и Kнут Флекенштајн биће посредници Европског парламента на састанцима представника власти …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *