ИЗДАЈА! Вучић је још 2016. потписао споразум за таблице са Приштином а сад глуми патроту

ИЗДАЈА! Вучић је још 2016. потписао споразум за таблице са Приштином а сад глуми патроту

На дан када су тензије на северу КиМ поново високе, подсетимо се да је споразум о таблицама, односно о реципроцитету по питању регитарских ознака за возила, потписан још 2016. године у Бриселу, на састанку техничких делегација Београда и Приштине.

Како је тада, примера ради, писао портал Слободне Европе, из тзв. Владе Косова је тог 15. септембра саопштено да је „у среду у Бриселу коначно постигнут споразум о реципроцитету за регистарске таблице тзв. Косова и Србије“.

Разговори по том питању трајали су 11 сати.

„Министарка за дијалог Едита Тахири је казала да оно што важи за таблице косовских возила, важиће и за таблице возила из Србије, а то значи и крај „пробним таблицама“ које је Србија издавала за возила са РКС регистрацијама, као и крај илегалним таблицама које су биле видљиве на северу земље а са ознакама градова Косова по српском систему. Тахири је додала да је овај споразум постигнут прошле недеље, а да је сада потврђен и потписан.

Претходно је Тахири за РСЕ изјавила да је договор по овом питању постигнут на основу модела Македоније и Грчке, који на регистарским таблицама предвиђа белу налепницу. Верује се да ће се том налепницом покрити државни симболи.

У тексту споразума стоји да ће овакво деловање ступити на снагу 15. новембра. Такође, договорено је и да употреба КС таблица, које поред РКС такође издаје Косово, траје још пет година“, наводи се у тексту РСЕ.

Истовремено, на порталу Владе у приштини објављене су и тачке споразума. Овако:

„Аранжмани у вези са финализацијом имплементације Споразума о слободном кретању из 2011 године, Брисел, 14. септембар 2016:

1. Уговорне стране су сагласне да се релевантни делови аутомобилских таблица покрију са два бела самолепљива папира.

2. Овај систем са лепљивим папиром ће ступити на снагу 15. новембра 2016. године.

3. Административна инфраструктура за издавање свих потребних докумената за регистрацију возила са таблицама издатим од стране косовских власти ће ступити на снагу у новембру 2016године.

4. Регистрација свих возила са таблицама издатим од стране надлежних органа Косова (КС / РКС) ће почети 15. јануара 2017. и трајаће 12 месеци, након којег периода ће се извршити процена од обе стране уз посредовање ЕУ.

5. Косово ће продужити важење КС таблица за пет година, на крају ће предмет бити преиспитан од стране обе стране (уз помоћ ЕУ ако је потребно).

6. Изузимања од пореза и обавеза за регистрацију возила ће бити гарантована од стране Косова на исти начин као у претходном случају. Блиска и брза сарадња ће бити успостављена између обе стране да би се проверило власништво возила.

7. Кампања за информисање јавности да би се објаснило становницима којима су потребни модалитетима за пре-регистрацију возила ће бити предузета од обе стране и ЕУ. Даље расправе о делокругу и модалитетима горе поменуте кампање ће се разматрати у групи за имплементацију.

8. Табелице возила која се подвргавају процесу регистрације неће примењивати систем лепљивог папира.

9. Због осетљивости у вези са претходним тачкама, стране су се сложиле да размотре имплементацију ових закључака у временском периоду од три месеца.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић хоће да се обеси (видео)

Вучић хоће да се обеси (видео)

Сврха овог видеа није омаловажавање нити вређање било кога, већ искључиво хумор и забава:) Запратите …

А што не би прудружили Скадар и Драч Србији а вас вратити у Северну Африку одакле сте дошли?

А што не би прудружили Скадар и Драч Србији а вас вратити у Северну Африку одакле сте дошли?

Лидер Покрета за уједињење Ваљон Мурати сматра да ће се после неуспеха реализације Заједнице српских …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *