fbpx

Изградња Јужног тока кроз Србију у новембру

0
(0)

БЕОГРАД – Изградња Јужног тока кроз Србију почеће у новембру, изјавио је данас генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић и најавио да је све спремно за потписивање дугорочног уговора о јефтинијем снабдевању Србије гасом из Русије.

„Уговор је готов, а цену ћемо још усаглашавати да иде на ниже“, рекао је Бајатовић, који није могао да прецизира када ће тачно бити потписан тај уговор.

Остаје само да владе две земље верификују међудржавне споразуме, што је неопходно за потписивање уговора о снабдевању Србије гасом, рекао је он новинарима приликом потписивања уговора о гасификацији Раковице.

Бајатовић је поновио да је дугорочан уговор о снабдевању Србије гасом у потпуности спреман, подсетивши да је наша земља већ добила једно појефтињење руског гаса од 12 одсто за ову годину, јер би иначе гас био скупљи за око 70 до 90 долара.

Очекујемо да ће приликом потписивања дугорочног гасног уговора са Русијом бити још попуста на основну цену, истакао је Бајатовић и додао да ће се око 85 одсто гаса куповати по нафтној формули, а 15 одсто на спот тржишту.

„Гледаћемо да тај уговор учинимо још флексибилнијим јер имамо и домаћи гас из складишта Банатски Двор“, рекао је генерални директор Србијагаса.

Подсећајући да дугорочни уговор о снабдевању Србије гасом важи до 2021. и то у количинама до пет милијарди кубика годишње, Бајатовић је нагласио да тај уговор није ни на који начин везан за предстојеће изборе у Србији, али да је стратешко партнерство са Русијом у енергетици у интересу наше земље да би задржала дугорочну стратешку стабилност у тој области.

Он је најавио да неће бити никаквих проблема у снабдевању Србије гасом у овој години јер је Србијагас са руским партнером почетком ове године потписао анекс уговора о снабдевању гасом који може да важи целу ову годину, односно све док не буде склопљен дугорочни уговор.

Напомињући да је гас у Србији и даље јефтинији за 12 динара од тржишне цене, Бајатовић је оценио да Влада Србије и даље води социјалну политику преко цене тог енергента.

Цена гаса у Србији је међу најнижим у Европи, рекао је он и додао да га потрошачи плаћају мање само у Румунији. При томе је, на домаћем тржишту, од њега повољније само грејање на ТА пећи што је узроковано ценом струје која је најјефтинија у Европи.

 

Танјуг


Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија купила кинеску верзију руских ПВО ракетних система С-300

5 (1) * Србија треба да добије три батерије, а једна батерија може да истовремено …

Раст БДП је небитан, најсиромашнији смо у Европи

5 (2) Чак ће вам и директор статистике потврдити да тај раст о коме они …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *