Изјаве жандарма који су тукли Вучића и Малог: Хтели да пробију кордон, викали су „знате ли ко смо ми?“

0
(0)

Документа која су објављена на сајту МУП:

-Службена белешка

-Кривична пријава

Београд — Министарство унутрашњих послова објавило је документе – кривичну пријаву против припадника Жандармерије и службене белешке о инциденту током Параде поноса.

МУП на свом сајту, уз сагласност надлежног тужилаштва, даје јавности на увид кривичну пријаву против припадника Жандармерије због сумње да су 28. октобра 2014. око 11.30 часова, на углу улица Бирчанинове и Светозара Марковића „извршили кривично дело напад на војно лице у вршењу војне службе“.

 

„Уз сагласност тужиоца, објављујемо и службене белешке осумњичених припадника Жандармерије, из којих се јасно види да су закључци о покретању дисциплинског поступка, које је објавио заштиник грађана Саша Јанковић, сублимација њихових изјава и интерни документ МУП-а, а не званичан став МУП“, наводи се у саопштењу.

На сајту МУП је наведено и да је „једини документ који се може сматрати валидним извештај Сектора унутрашње контроле, који је овлашћен за испитивање законитости у раду припадника МУП-а“.

„Из објављених белешки се може видети и да су припадници Жандармерије догађај објаснили на готово истоветан начин“, навео је МУП.

Додаје се и да се „стављањем на увид ових докумената још једном потврђују тврдње министра унутрашњих послова Небојше Стефановића“.

„Ко сте ви да нас заустављате“

„Око 11.20 приметио сам да се према нама креће група од четири непозната лица. Наведена лица су стигла до самог кордона, а с обзиром на то да се ради о лицима која су својим изгледом и понашањем личила на лица којима је намера да покушају да пробију кордон од њих су документа затражили полицијски службеници“, наводи се у белешци.

Такође у изјави водника полиције 1. класе Далибора Ђорђевића пише и да су се полицијски службеници понашали врло професионално.

„Лица су одбила да дају било какав идентификациони документ и при том су се понашала крајње дрско и безобразно. Једно лице је из џепа извукло предмет за који се није могло претпоставити о чему се рад, али је уз претње, псовке и вређања помињало припадност Војсци Србије. Лица су у једном моменту направила покрет према кордону, имала намеру да пробију кордон и физички се обрачунају са полицијским службеницима“, пише у белешци.

Између осталог, наводи се и да је група људи узвикивала „Ко све ви да нас заустављате“, „Знате ли ко смо ми“ и да се потом догодио физички сукоб.

„Једно лице је скочило и преко подигнутих штитова ухватило командира за опрему и намери да се физички обрачуна. Остала три лица су покушала да искористе пометњу и покушала да нас одгурну. Док је трајао физички обрачун, лице које је напало командира се окренуло и затвореном шаком десне руке ме ударило у пределу браде. Нанета ми је лака повреда у виду отеклине“, стоји у белешци.

Кривичне пријаве против седморице

Кривичне пријаве су поднете против полицијских службеника Предрага Митровића, Славка Стојановића, Драгана Савића, Далибора Ђорђевића, Бобана Лекића, Митра Милосављевића, Радета Матића и Златка Гигића.

Њима се на терет стављају кривично дело напада на војно лице у вршењу војне службе и кривично дело злостављање и мучење.

У образложењу се наводи да постоје основи сумње да су пријављени полицијски службеници Четвртог одреда Жандармерије у Нишу извршили кривична дела према неименованим, заставнику прве класе и старијем воднику прве класе, који су по плану руководиоца обезбеђења председника Владе Србије одређени да обезбеђују претходнице обезбеђења председника Владе, односно да изврше припрему његовог доласка у Крунску улицу у Београду.

Наводи се да су полицијски службеници осумњичени за злостављање и мучење према грађанима Андреју Вучићу и Предрагу Малом.

У кривичној пријави се наводи да је, према службеној белешци припадника војске Андреј Вучић показао личну карту и тражио од полицијских службеника да га пусте како би отишао у посету својим родитељима, после чега је припадник Жандармерије ухватио руком у пределу груди Вучића и одгурнуо га.

Полемика Јанковића и Стефановића

Јанковић је јуче објавио на свом сајту део докумената на основу којих је, како је раније изјавио, поднео кривичну пријаву против двојице припадника Војне полиције, после сукоба са припадницима Жандармерије током Параде поноса.

Тим документима, наведено је на сајту, демантују се тврдње Стефановића, који је рекао да изнети наводи о инциденту постоје само у изјавама Жандармерије и да Сектор унутрашње контроле ни у једном тренутку не тврди оно што у својим изјавама износи омбудсман.

Стефановић је раније данас поновио да је омбудсман објавио само извештаје припадника Жандармерије који су учествовали у инциденту током Параде поноса, а не став МУП-а.

Он је додао и да омбудсман, кад следећи пут буде имао питања за МУП, може слободно да позове и да ће му све бити објашњено, при чему неће бити никаквих проблема.

„Ни Саша Јанковић ни било ко други неће утврђивати шта је став МУП-а“, нагласио је Стефановић, објаснивши да у МУП-у постоји за то законска процедура, која се поштује.

Он је рекао и да је на сајту заштитника грађана објављен интерни документ МУП у коме командант Жандармерије обавештава директора полиције, односно преко њега Сектор унутрашње котнроле шта су изјаве припадника Жанадрмерије који су учествовали у догађају.

Потом је Јанковић саопштио, поводом инцидентата током Параде поноса, да је нужно да се у Србију „што пре врати законито стање у коме сваки државни орган ради оно што му је надлежност и извршава обавезе које му Устав и закони налажу“.

Он је у саопштењу поручио да између државних органа не може да постоји полемика у стварима у којима су њихов однос и међусобне обавезе уређени императивним прописима.

„Заштитник грађана мора да изврши своју контролну функцију, а други државни органи дужни су да му пруже све податке које поседују, а који су неопходни за остваривање његовог контролног или превентивног деловања“, нагласио је Јанковић.

Према његовим речима, „само на тај начин могу се идентификовати сви пропусти који су у конкретном случају допринели или довели до кршења права грађана прекомерном употребом силе, установити њихови узроци и исти отклонити“.

Како је за Б92 речено, полиција и ВБА до понедељка имају рок да доставе информације Одбору за безбедност о наводима омбудсмана.

Танјуг, НСПМ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гајић: Андреј Вучић у сукобу са полицијом због Војводине

4.2 (5) Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да је …

Злоупотребио положај: На основу чл. 173 Кривичног законика кривична против Вучића (видео)

5 (2) ДЈБ ће поднети Уставном суду Србије иницијативу за оцену уставности тзв. Вашингтонског споразума, …

42 Коментара

 1. trebali su ih odrati od batina pa nek nasrću i drugi puta

 2. STA VREDI POSTENI LJUDI IZGUBILI POSO I UGLED ZBOG BRACE!!!

 3. ovo mi lici da ce iduci put parada pedera da stiti nato niko nije lud da ode i da ga neko zaebava

 4. Ko sme Nesi Slini da pomene Vodju i njegovu familiju u negativnom kontekstu? Sve ce dr Slina da uradi ako treba,da pohapsi,osudi,zataska,prekoraci ovlascenja…samo da mu neko Vodju ne pipne

 5. Ma, kakvi to ! Jankovic „laze“. Jedini normalan covek u ovoj propaloj vlasti. Podrska Sasi Jankovicu, SVAKA CAST NA HRABROSTI.

 6. zar su oni bogom dani, da mogu raditi sta hoce i kad hoce, treba da budu kaznjeni zbog toga, a ne da kaznjavaju i otpustaju zandarme koji su radili svoj posao korektno

 7. Treba policajce protiv koji su digli optužnicu kazniti ,što nisu bolje prebili dva degenerika koji misle da im je Srbija dedovina i njih i braći um treba pobiti,kao pseta besna…

 8. Leteo dron.a neša slina navodno zgrožen što mu vođu pominju.e kakav isprdak,i još famozni doktor.

 9. vojska je nekad bila iznad svih pa i policije,a sad ih biju kerovi,,po ulici.. u ovom slucaju treba sve aktere kazniti,,i policiju i vucica,mladjeg,,sa malim,mladjim,,

 10. Којим случајем да сам се ја тамо затекла на месту Вучићевог брата дасу ме убили ,ја сам крива и то сам заслужила.Ово је горе него у титово време да војска Чува Вучићевог брата тоје срамота.Вучић државу распрода а војска чува његову фамилију.

 11. ZANDARI OBAVILI POSTAVLJENI ZADATAK ODLICNO HITNO VRATITE LJUDE I PREKRSAJNO KAZNITE ANDRIJU KOJI JE OCITO KRIV JER IMA MOC TU JE BATA

 12. Ma trebali su da ih i karaju,kad su ih vec malo tukli….kad je parada,nek bude prava parada….

 13. Шта ће под број 1 толика полиција у Београду? Кад знамо да су СНС вође и логистика тих хулигана. Погледајте филм „Шишање“ и све ће вам бити јасно. Полиција је била само шминка и на крају жртвено јагње, јер су поступили по наређењу. Како је само надрљала полиција на прошлој паради, кад је СНС био опозиција.

 14. to se znalo u startu, mafija je to, a nadrljace neki pub koji je samo radio po naredjenju

 15. Nego, jesu objavili ime lika „koji je ukrao identitet“ brata ovog fašiste ? Hmmmmm, kakva je to banda.

 16. ma narode ko je on u srbiji i da jos ima prioritet da ga stiti vojska srbije i da upotrebljava srpske resurse drzavno vozilo vlasnistvo srbskog naroda koje je narod kupio i platio za njegovu privatnu setnju po srpskom beogradu u privatne svrhe. treba se ispitati i stan u kome im stanuju roditelji gde se navodno uputio da li je isti u vlasnistvu vojske srbije i kako je dodeljen na upotrebu bosancima

 17. SAMO HRABRO JANKOVICU BAGRA JE TO ZATASKALI SU MU LOPOVLUK ONO ONE FIRME I FALSIFIKOVANE LICNE KARTE PA TREBA DA ZATASKAJU I BAHATOST PA PREKO LEDJA JADNIH ZANDARMA

 18. podrska Jankovicu nedaj da te zastrase ljigavci.

 19. Кад добили по п….и, спустили њоњу!

 20. Зашто Кобре штите Вучићевог брата? Шта је он, ко је он? Војсци и полицији свака част, али ово је све исценирано. Жандармерија ради свој посао како треба, само се води ужасна кампања против њих. У сваком житу има кукоља, већина њих су изузетни породични људи који зарађују поштено свој хлеб. Њохов посао је увек на ивици неког конфликта и то не може да ради свако.

 21. Коначно,права истина!ав,ав ЈЕ ХТЕО ДА ИДЕ КОД МАМАЕ МУ НА РУЧАК,ОБЕЗБЕЂЕЊЕ ЈЕ ПОШЛО ДА ГА САЧЕКА.бата МУ ЈЕ ПОШАО ЗА НЕКЕ СИТНИЦЕ“мама му ,жена у годинама,па није све купила на време“,ПА СЕ ЗДЕСИ ТЕПАЊЕ,ТУГООООО.!!!!Даклем ови нас стварно много ниско држе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend