Излили се Јадар и Љиг због обилних падавина

Излили се Јадар и Љиг због обилних падавина

ВАЉЕВО – Услед обилних падавина које су погодиле Колубарски округ у последња 24 часа, дошло је до изливања реке Јадар у општини Осечина и реке Љиг у истоименој општини, потврђено је данас агенцији Бета у тим општинским управама.

У истом периоду, у Ваљеву је пало преко 30 литара кише по квадратном метру, због чега је порастао водостај Колубаре и њених притока, док је у другим општинама Колубарског округа пало и до 40 литара по квадратном метру.

Јадар се излио на неколико места, а највише у атару села Драгијевица, где је поплављена једна каменорезачка радња.

Та река излила се и у Бабићима, у селу Осечини, као и на излазу из вароши Осечина ка Лозници, те у делу села Комирић, где угрожава магистрални пут Ваљево-Лозница.

На неколико места било је критично и у околини варошице Пецка у Подгорини, због надошле истоимене реке.

Према подацима Општинске управе, река Љиг је прекинула саобраћај на путном правцу Латковић-Дудовица, где су у селима Латковић и Јајчић поплављени усеви и баште.

Градитељи аутопута Београд-Пожега из азербејџанске компаније „Азвирт” интервенисали су на неколико места у селима Лалинци и Бањани и спречили да „одсече од света” поједине куће.

Од падавина страхују мештани неколико села, посебно у Бранчићу, због клизишта која су се покренула, па је у Љишкој општини ванредна ситуација раније проглашена у 17 од 26 месних заједница.

На подручју Лајковца и околних села најкритичније је у делу где се река Љиг улива у Колубару, док су друге критичне тачке за сада безбедне, после недавне акције прочишћавања бујичних потока и „уских грла” на мањим водотоцима.

—————————–

Због одрона у прекиду саобраћајница од Рудника ка Тополи

ГОРЊУ МИЛАНОВАЦ – Због одрона, саобраћајница од Рудника према Шаторњи и Тополи је у прекиду од око 15 сати, изјавио је данас председник Општине Горњи Милановац Милисав Мирковић.

Он је Танјугу рекао да се активирало старо клизиште, највероватније због обилних падавина које трају од јуче.

„Због тога се десио одрон, очекујемо да у току дана стигне механизација Јавног предузећа Путеви која ће санирати проблем”, додао је Мирковић.

—————————————-

У општини Ариље излила се Моравица,ситуација под контролом

АРИЉЕ – У општини Ариље на појединим местима дошло је до изливања реке Моравице, али нема угрожених објеката, нити већих количина земљишта под водом, изјавио је данас Танјугу председник те општине Зоран Тодоровић.

„Брзом реакцијом ватрогасаца и мештана који подижу одбрамбене насипе спречено је веће изливање Моравице у Ариљу ,Вирову и Миросаљцима”, каже Тодоровић и истиче да је тренутно водостај Моравице у опадању.

———————————————-

У околини Пожеге неколико стотина хектара под водом

ПОЖЕГА – Услед изливања Западне Мораве и Моравице неколико стотина хектара пољопривредног земљишта у општини Пожега је под водом, изјавио је Танјугу начелник Штаба за ванредне ситуације ове општине Драган Бојић.

У селима Горобиљу и Пријановићи вода угрожава осам домаћинстава, али нема потребе за њиховом евакуацијом. Поплављено је и земљиште у небрањеном подручју у Прилипцу, Пријановићима, Гугљу, Тучкову и Јелен долу, каже Бојић.

Бојић истиче да је у село Горобиље допремљена и цистерна са пијаћом водом, јер због изливања река мештани постојећу не смеју да користе за пиће.

По речима Бојића, водостај Моравице и Рзава је у благом опадању.

———————————

АМСС: Опрез на путу, посебно због воде у колотразима

БЕОГРАД – У већем делу земље пада киша, на планинама снег, па поред мокрих коловоза сва оштећења на коловозу, у виду рупа или колотрага, представљавају потенциалну опасност, јер су испуњена водом и слабо видљива, саопштено је данас из Ауто-мото савеза Србије.

Из АМС С апелују на учеснике у саобраћају да буду посебно опрезни, прилагоде брзину кретања условима на путу, поштују ограничења брзине и постојећу сигнализацију, наводи се у саопштењу.

На државном путу другог Б реда бр.367, деоница Аранђеловац-Страгари од око 14 сати због изливања реке Блазнаве на снази је потпуна обустава сабраћаја.

Такође, од 15.20 сати на делу државног пута другог А реда број 152, деоница Топола-Рудник, дошло је до потпуне обуставе саобраћаја услед обрушавања брда.

Агенције, Политика

фото: гласзападнесрбије.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Рио Тинто разматра могућност изградње постројења са већим капацитетима за ископавање и прераду литијума него што је сада планирано

Рио Тинто разматра могућност изградње постројења са већим капацитетима за ископавање и прераду литијума него што је сада планирано

Рио Тинто разматра могућност изградње постројења са већим капацитетима за ископавање и прераду литијума него …

ОСЛОБОЂЕЊЕ одговара Зорани Михајловић и позива на вечерашњи протест у Шапцу!

ОСЛОБОЂЕЊЕ одговара Зорани Михајловић и позива на вечерашњи протест у Шапцу!

Покрет Ослобођење реаговао је на изјаве министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, дате након седнице …

5 Коментара

  1. Ranije je isto bilo kise, pa se nije toliko izlivalo, bice da smo mnogo aljkavi i primitivni opet na delu.

  2. DOK JE VUCIC NA VLASTI JOS NESRECA CE DA NAS SNADJ E

  3. ako vam jedna poplava nije bila znak sa neba. onda ova i nije potrebna. VREME JE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *