Србија

Србија у блокади: Колима на демонстранте, оборена жена у Прељини (видео)

Како је претходно било најављено, почела је блокада путева у Србији на осам локација. Пошто је председник Александар Вучић изјавио је да пројекат Јадар није заустављен, народ је одлучно стао у одбрану своје земље, наставља се устанак против Рио Тинта.

15:00 Још два инцидента у Прељини

У Прељини код Чачка десила су се још два инцидента.

Прво је један возач са црногорским регистарским ознакама хтео на силу да прибије блокаду на Ибарској магистрали. Након краће расправе са демонстрантима окренуо ауто и отишао. Пре неколико минута на демонстранте је насрнуо младић који каже да је из Новог Сада.

Након убеђивања са протестантима вратио се у возило, сео и чека да се блокада заврши.

14:55 Блокиран пут за Зрењанин

Како јавља репортер Нова.рс, тренутно око 500 Новосађана блокира углао Темеринске и Кисачке улице, што је, уједно, и главни пут за Зрењанин.

Ту се игра и одбојка.

14:43 Зеленовић из Прељине: Рио Тинто и ова власт су исто

Нећемо престати са блокадама саобраћајница док не видимо леђа Рио Тинто, а ова власт и поменута компанија су једно те исто, оценио је данас за Нова.рс додајући да заједно треба да оду.

14:30 И Ужичани у блокади

Око сто Ужичана, саобраћај ка Златибору и Београду, блокирало је на ужичком Ложионичком мосту. Блокада је трајала око сат времена, након чега су се окупљени грађани разишли, а саобраћај који је на овом путном правцу данас интензивнији него иначе, поново је успостављен.

Протест је протекао мирно, без инцидената и присуства униформисаних припадника полиције. Учесници протеста тврде да су и овог пута запазили присуство полиције у цивили.

14:10 Инцидент у Прељини: Возач колима ударио жену у блокади

У Прељини је дошло до инцидента, када је један возач покушао да пробије блокаду, и том приликом аутомобилом оборио жену. Срећом, није било тежих повреда.

Јасмина Симеуновић која је повређена каже у да је он то намерно урадио.

„Ужасно се осећам. Овде сам дошла због председника који ми је одузео земљу у Обрви. Донела сам и слике да видите, а имам у болесно срце“, казала је, очајно, за наш портал.

14:05 Иницијатива за Пожегу: Нису нас уплашили

Иако нису организатори протеста, Удружење грађана „Иницијатива за Пожегу“, неизоставно учествују на свим протестима који су до сада организовани а тичу се противљења ископавања руда и заштити животне средине. Данас су у Песку и поручују да неће одустати.

„Од почетка смо подршка и тако ће бити све док се не одустане од Јадра и Добриње. Десет пожешких села и два косјерићка су угрожени пројектом ископавања литијума у Добрињском басену. То је наша земља и наша обавеза је да је бранимо јер на њој и од ње живе наши суграђани. То није угрожавање само њихових већ живота свих нас и читаве Србије. Свакако подједнако подржавамо и супростављање Рио Тинту и забрани рудника у долини Јадра. Нису нас уплашила ни застрашивања полиције, прекршајне пријаве и сви други видови репресије, идемо до краја и не одустајемо“, каже у Песку за Нова.рс испред Иницијативе за Пожегу Никола Маслаћ.

И грађани Косјерића данас су у Песку, одлучни да се изборе за своју земљу.

„Овде смо да пре свега заштитимо земљу Јадра и Рађевине али и сваку другу српску земљу где су планирани рудници. Огорчени смо изјавом председника Србије од пре неколико дана када је рекао да се пројекат Јадар неће обуставити. То је срамно и недопустиво, све док Вучић буде имао такав став, ми ћемо бити на улици“, каже за наш портал Милена Орубовић Ђукић испред Удружења грађана „За чист Косјерић“.

На раскрсници у Песку, окупило се близу 200 грађана који мирно изражавају своје незадовољасто и подржавају Савез Еколошких Организација Србије – Знамо да не дамо. Приство полиције у униформи је и данас изостало. Из три смера блокади се прикључују нови учесници. Саобраћај ка Косјерићу, Пожеги и Ваљеву биће обустављен до 16х.

14:00 Почела протестна шетња у Новом Саду

У Новом Саду је саобрацај потпуно блокиран и све више грађана се придржује протесту. За сада се нико од актувиста није обратио окупљенима, али је незванично најваљено да ће се протести одржавати сваке наредне суботе.

13:52 Погачар: Рио Тинто може само да сади салату

„Рио Тиинто у Србији може да сади само салату и поврће, а и то само ако им дозволимо. Као што Вучић и Брнабић трпају паре од Рио Тинта, и Нови Сад има своју мафију која гради по својој мери и мери инвеститора. Борбе нас очекују и у Новом Саду, и за Фрушку гору и за Содрош и за сваки део овог града“, рекао је активиста.

13:45 Нећемо 600 бушотина у Јадру

„Данас показујемо да смо солидарни са нашим суграђанима из долине Јадра, који трпе невиђени терор“, каже Весна из Новог Сада.

„На лицу места смо видели да у Недељицама има око 600 бушотина, а на две су нашли уранијум и људи уз Винче су их оградили због зрачења. Људи тамо ни по цену живота неће да дају своју земљу и због њих смо данас овде. Сутра ћемо сви бити у истом проблему, ако се не побунимо“, каже њена суграђанин Иван Јуварић.

13:40 У Брезјак стигли Божо Прелевић и Биљана Стојковић из Скупштине слободне Србије

13:33 Блокиран и мост у Шапцу

Блокиран је и мост у Шапцу. Ту је, како јавља репортер Н1, стотинак грађана. Дошло је и до мање расправе између возача аутомобила, једне жене и окупљених. Она је одустала од проласка након мање вербалне расправе. Униформисане полиције нема ни ове суботе, а наш репортер је видео неколико патролних возила која се нису ту заустављала. Наводи да је ту неколико полицајаца у цивилу.

13:30 И Страхиња у блокади

Деветогодишњи Страхиња Ћубић из Добриње, дошао је са родитељима данас у Песак. Са шајкачом на глави, гордо стоји у групи незадовољних учесника протеста.
„Дошао сам да браним своју земљу“, рекао нам је поносни дечак.

13:17 Блокада у пуном јеку

13:10 Блокада и у Пожеги

Више десетина Пожежана и Косјераца управо је у Песку блокирало магистралне саобраћајнице ка Пожеги, Косјерићу и Ваљеву. Блокада ће, како кажу учесници, трајати до 16 часова.

„Знамо да не дамо, Србија мора да стане да би кренула’. Поручили су учесници скупа.

13:07 Стала Прељина

У Прељини код Чачка почела је блокада пута. Полиција легитимише учеснике протеста, који кажу да је то класично застрашивање.

„Управо смо блокирали саобраћајницу, нећемо дозволити Рио Тинту да уништи наше реке, воду, ваздух“, поручују окупљени.

13:05 Блокиране саобраћајнице у Новом Саду.

13:01 Блокиран Ваљевски пут.

13:00 Спремна блокада и у Новом Саду

Више од стотину Новосађана скупило се да блокира једну од најпрометнијих раскрсница у Новом Саду, у знак протеста против пројекта Јадар и компаније Рио Тинто. Блокада је почела на углу Футошке улице и Булевара ослобођења, а планирана је и протестна шетња према центру града. Весна Галечић, еколошка активисткиња из удружења ОСНА најавила је да ће блокада заједно са шетњом трајати око три сата.

„Захтев је врло јасан. Пројекат Јадар мора да се укине. То је следећи корак на који морамо да ставимо фокус. Укинут је просторни план града Лознице у коме је био инкорпориран пројекат Јадар, али сама уредба о пројекту није укинута од стране надлежних“, истиче Галечић. Она наводи да је 2022. година одлучујућа, јер Рио Тинту до 21. јануара истиче дозвола за истражне радње.

12:50 Кокановић: Да се повуче план посебне намене за рудник

Активиста Златко Кокановић за рекао је да ће се протести и блокаде наставити док не буду испуњени услови:

„Пре свега, да Влада повуче план посебне намене рудника Јадар, што смо раније тражили. Ни настављамо даље са блокадама, за сада ће трајати три сата, а даље ћемо видети“, рекао је Кокановић.

12:45 – Ћута: Борба тек предстоји

„Рио Тинто мора да иде одавде и пројекат рудника мора да се брише из републичког плана. Све оно што чујемо од Вучића и Брнабићке је просипање магле. Ако кошта милијарду, дај да платимо и то је то. Протестоваћемо и у Београду, на Газели и свугде док не оде ово зло. Ово није крај процеса, борба тек предстоји. Ми смо за забрану експлоатације литијума, то је ваљда јасно“, рекао је Александар Јовановић Ћута у Јадру.

12:40 – „Протерати сваког ко хоће рудник“

„Данас почињемо са протестима, да се протера свако ко хоће рудник да доведе овде. Хоћемо да се уклоне блиндирани кавези и наших њива, из зграда да се протерају правници који нам ноћу краду њиве. Овај просторни план који је повучен из Лознице је само гурање ствари под тепих. Нећемо престати да протестујемо до избора, како бисмо отерали ово зло. РТС слабије прича о рудницима, све се крије и не смемо стати у нашој борби. Покренућемо целу Србију у одбрану овог народа. Овде се брани Србија, у Јадру“, мештанин из Корените Милан Павловић.

12:37 – Локације за које се зна да ће бити блокиране:

Горње Недељице – Брезјак

Нови Сад – раскрсница код Футошке пијаце

Пожега – пут Пожега/ Косјерић у месту Песак

Ужице – Златиборски пут код Ложионичког моста

Прељина – код пешачког моста

Шабац – нови мост на Сави

Врњци – кружни ток

Врбас – код Витала

Представник удружења „Не дамо Јадар“ Златко Кокановић рекао је да је план да се крене са блокадама од 13.00 до 16.00.

„То је за сада што знамо, људи који су нам се јавили и с којима смо се договарали за блокаде. Можда ће бити још нека, неплански, али то ћемо знати сутра“, рекао је Кокановић. Рекао је да Савез еколошких удружења очекује да он (Вучић) послуша вољу народа, јер је, како је навео, и за прошла два закона послушао вољу народа који је изашао на улицу.

„Ако не буде чуо глас разума од народа, ми настављамо следеће суботе, све до испуњења захтева“, рекао је он.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!