fbpx

Израел усвојио контроверзни закон о НВО

0
(0)

Израелски парламент Кнесет изгласао је касно синоћ закон о невладиним организацијама након маратонске дебате, упркос великим критикама и код куће и иностранству.

Закон, усвојен са 57 према 48 гласова, захтева специјалне извештаје од НВО које добијају већину својх фондова од страних влада и политичких партија и, како тврде критичари таквог акта, углавном циља организације за људска права, коментаришу израелски медији.

Израелско Министарство правде наводи да постоји 27 организација у Израелу које добијају више од половине фондова од страних влада, а међу њима је 25 организација за људска права које се идентификују са левицом.

Закон који је спонзорисала министарка правде Ајелет Шакед, уз пуну подршку премијера Бењамина Нетањахуа, захтева да НВО које примају више од половине фондова из иностранства објаве то у својим извештајима за регистар непрофитних организација и својим званичним публикацијама.

У тим публикацијама мора да буде наведено да се листа земаља донатора НВО налази на вебсајту регистра. НВО које прекрше то правило биће кажњене са 7.500 долара.

Нетањаху је похвалио усвајање закона, нагласивши да ће спречити апсурдну ситуацију у којој се стране владе мешају у унутрашње послове Израела финансирајући НВО и то без знајна израелске јавности.

„Супротно тврдњама левице одобрење предлога закона ће повећати транспарентност, охрабрити дебату која истински одражава јавно мњење у Израелу и ојачати демократију“, рекао је Нетањаху, како преноси израелски лист Харец.

Коначна верзија закона значајно је блажа од оригинала због промена које је увео парламентарни комитет за устав. Одбачен је између осталог предлог да се закон не примењује ретроактивно за донације ове године, па ће се примењивати тек од јануара 2017.

Комитет је такође одбацио захтев да представноци НВО носе специјалне ознаке када долазе на састанке Кнесета или у министарства.

Такође се не тражи да наведу своје земље донаторе на почетку таквих састанака али и даље морају да дају ту информацију када се региструју за присуство састанцима. Такође морају да одговоре на питања посланика о страним донаторима.

Током маратонске дебате чланови опозиције су оптужили владу да прогања организације за људска права и покушава да утиша легитимне критике свог понашања.

Посланца Ципи Ливни из Ционистичке уније левог центра, бивша шефица дипломатије и министарка правде, упозорила је на међународне последице по Израел као резултат закона за које је рекла да ће бити горе од било које НВО приморане да каже да је финансирају стране владе.

Министарка правде Шакед је прочитала који су фондови трансферисани од стране стних влада за неколико левичарских НВО.

„Замислите кад би Израел финансирао британске организације и охрабривао их да изађу из ЕУ“, рекла је она, додавши да Велика Британија има националну част и да не би дозволила да се Израел меша у њене унутрашње послове.

Многи европски парламентарци су изразили озбиљну забринутост због овог предлога закона, упозоривши да ће подрити сарадњу између Израела и Европе.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија у корона матриксу

5 (11) Пандемија коронавируса оголила је недисциплину грађанства у борби против заразе која је букнула …

Осам посланика упутило захтев за седницу Народне скупштине: Вратити Србију у уставни оквир

4.7 (9)  Народни посланици Саша Радуловић, Бранка Стаменковић, Војин Биљић, Ђорђе Вукадиновић, Миладин Шеварлић, Срђан …

Један коментар

  1. Свака нормална држава не дозвољава невладиним организацијама да подривају друштвени поредак
    и служе интересима других земаља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *