Хроника

“Извести вештачење телекомуникација у случају Ћурувија”

Апелациони суд у Београду наложио је судском већу Специјалног суда које води поступак против четири припадника ДБ-а оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, да као доказ изведе вештачење телекомуникације, за коју тужилаштво тврди да је вођена између окривљених на дан убиства.

– Апелациони суд сматра да су докази прибављени на законит начин, а правостепени суд ће након њиховог извођења у доказном поступку утврдити и оценити да ли, и у којој мери утичу на чињенично стање – навела је Пиљић.

Укинутим решењем било је одлучено да се издвајању из доказа девет дискова са вештачењем

телекомуникације, односно са подацима са базних станица у околини Светогорске улице у Београду, где је извршено убиство, а који би, према тврђањаама тужилаштва, могли да потврде да је постојала комуникација мобилним телефонима између окривљених у време убиства.

Пиљић је указала да се по налажењу Апелационог суда основано у жалби тужиоца указује да су овлашћена службена лица Министарства унутрашњих послова имала не само изричито законоско овлашћење већ и законску обавезу да одузму предмете који служе као доказ у кривичном поступаку.

Због тога је за Апелацони суд, како је додала, неприхватљив закључак првостепеног суда да су докази прибављени супротно тада важећем Законику о кривичном поступку и да се сходно томе ради о незаконитим доказима.

– И у ситуацији евентуалног губитка потврде о привремено одузетим предметима или да потврда није ни издата, наведени докази нису прибављени на незаконит начин како погрешно утврђује првостепени суд, а основано у жалби указује тужилац за организовани криминал, јер су органи МУП-а поступали на основу изричитих законских овлашћења да могу одузети предмете који служе као доказ у кривичном поступку – закључује Аплеаицони суд.

Суђење за убиство Ћурувије наставља се сутра.

За то убиство оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, тадашњи шеф броградског центра ДБ-а Милан Радоњић и припадник тога центра Ратко Ромић, као и Мирослав Курак коме се због бекства суди у одсуству.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Радоњић и Ромић су од јула у кућном притвору уз електронски надзор, након што су претходне три и по године провели у притвору Окружног затвора у Београду.

Радоњић и Марковић се терете за подстекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство у саизвршилаштву.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због “јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти”.

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Танјуг, Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!