Извоз кукуруза десеткован

Извоз кукуруза десеткован

ИЗВОЗ кукуруза из Србије, у првих десет дана децембра, мањи је у односу на новембар – за чак четири пута. Извозници и произвођачи склони су да овај пад повежу са неспретно или сензационалистички представљеним резултатима анализа које су показале да је чак 70 одсто домаћег кукуруза контаминирано афлатоксинима.

У јавности су се, подсећамо, крајем прошлог месеца, појавила информација из лаборатрије СГС, да су стручњаци ове институције, на основу испитаних 375 узорака изведен закључак како је само 32 одсто овогодишњег рода безбедно за људску употребу. Убрзо је, међутим, Министарство пољопривреде саопштило да је после анализе кукуруза, утврђено да је афлатоксином заражено само седам одсто кукуруза.

– Од 350.000 тона кукуруза, колико га је до сада извезено, враћено је због превеликог садржаја афлатоксина 4.000 тона, односно мање од један одсто – наводи Вукосав Саковић, директор “Жита Србије”.

Саковић напомиње како је извоз смањен и због далеко мањег рода кукуруза у Србији, али и то да је афлатоксин, иако јако опасан отров у већим концентрацијама, увек присутан у кукурузу, у одређеном проценту.

– Регулатива о дозвољеном присуству афлатоксина се разликује од државе до државе, па на основу тога и извозници траже тржиште за кукуруз – објашњава Саковић. – Сама реакција министарства, и објављивање њихових резултата, донекле је умирила ствари, али, деловала је више на домаће, него на страно тржиште…

Др Јованка Левић са новосадског Института за прехрамбене технологије, у чијем саставу такође послује једна од четрдесетак акредитованих лабораторија у Србији, објашњава како се овако велика разлика у добијеним резултатима може тумачити само узорцима, који су анализирани.

– Нисмо учествовали у анализама које је тражило министарство, тако да не знамо какве су они узорке кукуруза узимали – каже Левићева. – Такође, није познато ни како су колеге из друге лабораторије узимале узорке.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Предраг Кон: Молио сам да ме опозову ако им сметам у Кризном штабу

Предраг Кон: Молио сам да ме опозову ако им сметам у Кризном штабу

Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против вируса корона Предраг Кон изјавио је да …

Кина купила масу ПЦР тестова месецима пре короне!?

Кина купила масу ПЦР тестова месецима пре короне!?

Поруџбине комплета ПЦР тестова повећале су се у кинеској провинцији Хубеи одакле се проширио ковид …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *