fbpx

Привредници са севера КиМ: Пролаз робе или блокада

0
(0)

ТРАЖИМО да се одмах и безусловно омогући несметани пролаз акцизне и сваке друге робе преко административног прелаза Јариње, а од Владе Републике Србије да измени уредбу о извршењу закона о порезу на додату вредност на територији Косова и Метохије и привреднике са севера Космета врати у систем ПДВ Републике Србије.

То је један од главних захтева привредника са севера Космета, који су у понедељак, у знак протеста због кршења Закључка Владе Републике Србије којом се гарантује неплаћање царине и других дажбина за робу намењену северу Космета, одржали двочасовни протест испред административног прелаза Јариње.

Ту су их, око 10 часова, припадници Еулекс полиције, опремљени средствима за разбијање демонтрација зауставили и спречили у намери да на новом интегрисаном прелазу уруче представницима Еулекс царине и службеницима Републике Србије захтеве којима подсећају на гаранције Владе Републике Србије.

– Уколико се не буде поштовала тачка пет Закључка, од Владе Републике Србије захтевамо да поступи по тачки осам истог Закључка и суспендује даље спровођење Споразума о интегрисаном управљању прелазима – рекао је, у име својих колега, привредник из Лепосавића Небојша Радуловић.

Он је затражио да се „са административних прелаза Јариње и Брњак одмах и безусловно уклоне све институције квазидржаве Косово“.

– Неко на мала или велика врата уводи у независну државу Косово. Ми имамо своју државу Србију, тако се осећамо и бранићемо своју државу овде. То је наша платформа, која се није мењала у последњих 13 година – поручио је Радуловић.

САСТАНАК ПРЕМА незваничним информацијама, састанак привредника са севера Космета и директора Канцеларије Владе Републике Србије за Косово и Метохију Александра Вулина биће одржан у среду у Лепосавићу.

Привредници са севера Космета позвали су „премијера или директора Канцеларије за КиМ да у року од 72 сата дођу на север Космета и обрате се привредницима из овог краја“.

– Овде се види ко крши људска права, право на слободу кретања крше припадници Еулекса који су зауставили привреднике да стигну до интегрисаног прелаза код Јариња – рекао је Радош Петровић, привредник из Косовске Митровице.

– Уколико се под хитно ови наши захтеви не испуне бићемо принуђени да наше протесте радикализујемо што ће, између осталог, подразумевати и тоталну блокаду административног прелаза Јариње – порука је око хиљаду привредника који су се окупили у понедељак у Јарињу.

МИЛИОНСКИ ГУБИЦИ 
ОД почетка примене Споразума о интегрисаном управљању прелазима, 10. децембра, ниједан камион са акцизном робом није прешао преко административног прелаза Јариње. Припадници Еулекс полиције упућују камионе на административни прелаз Мердаре. – У северном делу Космета има 40 бензинских станица које минимално месечно продају 50.000 литара нафтних деривата. Када се то помножи са 70 евроценти колико тренутно стаје акциза и ПДВ који плаћају држави Србији долази се до податка да би држава Србија месечно губила око 1.400.000 евра уколико та роба не би пролазила преко административног прелаза Јариње – рекао је за „Новости“ власник пумпе „Слап петрол“ из Сочанице Славиша Милентијевић.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Меркелова дала зелено светло, Немци наоружавају Косово

3 (2) Док с једне стране, Немачка пропагира преговоре између Приштине и Београда, с друге …

Коха: Технички тимови Београда и Приштине у четвртак у Бриселу састављају текст споразума Србије и Косова

3.4 (5) Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *