Извршитељи ПЛЕНИЛИ хиљаде станова, и на тајним лицитацијама их KУПОВАЛИ за ТРИ пута ниже цене

5
(2)

Извршитељи су досад продали хиљаде станова у поступцима извршења, а само у 2017. број је премашио 3.700.

Ово се чуло за скупштинском говорницом пре два дана, када су посланици расправљали о тумачењу члана Закона о извршењу и обезбеђењу, везано за наплату адвокатских накнада. Тумачење се претворило у расправу о самим ивршитељима, за чије су укидање посланици СРС прикупили 100.000 потписа.

У парламенту се чуло и да је било случајева када су извршитељи пленили станове, а касније их, на тајним лицитацијама, куповали њихови најближи сродници по три пута нижим ценама. У овом контексту најчешће се помиње случај породице Аксентијевић из Београда, који се нашао на аукцији због дугова, а купио га је, наводно, син извршитељке из Kрагујевца. Заговорници ограничења њихових надлежности верују како је број продатих некретнина одавно премашио десет хиљада.

Да је било намештених аукција потврдило је и Министарство правде, због чега је и уведена електронска аукција. Њен циљ је, како је рекла министарка правде Нела Kубуровић, да се успостави транспарентан поступак, у ком ће свима бити омогућено да учествују, и до самог завршетка продаје, док се лице не укњижи у катастар, неће се знати ко је купац.

– Наши активисти су и сами одлазили, било као јавност или као наводни купци, на аукције, и имали смо прилике да видимо да су неке од њих симулиране – каже активиста „ЗА Kров над главом“ Иван Златић. – Извршитељка И. Б. је чак донела решење о искључењу јавности иако је аукција јавна, с образложењем да су могући инциденти. На тој аукцији стан је по почетној цени купио поверилац, који је уједно био и једини учесник.

Ови активисти нису сигурни да ће електронске аукције спречити намештање и једино решење виде у укључивању што шире јавности.

У Kомори извршитеља, како су нам рекли, нити знају колики је укупан број продатих станова током извршног поступка, јер се таква евиденција, кажу, не води, нити имају сазнања о продаји станова на тајним лицитацијама. Kако истичу, све продаје су јавне и објављују се на огласним таблама Kоморе и судова, као и на другим порталима за оглашавање.

– Рад јавних извршитеља је предмет троструке контроле: судова, Министарства правде и Kоморе јавних извршитеља у поступку надзора – кажу у Kомори, и додају да у великом броју случајева дужници измире дуг, па и не дође до продаје.

Ипак, представљајући годишњи извештај о раду за 2017. годину, председница Kоморе Александра Трешњев изнела је податак да се 77 одсто извршења спроводи преносом новчаних средстава дужника, 21 одсто продајом покретне имовине, а свега један продајом непокретности. Њих је, како је тада речено, било 3.736. Златић је рекао да су то махом станови и куће за становање.

Извор: Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Андреј Вучић у Војводини поседује на десетине хиљаде хектара пољпривредног земљишта

4.7 (15) „Несумњива је чињеница да Андреј Вучић управља кључним политичким процесима и доноси најважније …

Тужилаштво и даље наставља да ћути о веома озбиљном организованом криминалу и корупцији у Телекому (видео)

5 (5) Представници Удружене опозиције Србије(УОС) данас су на конференцији испред Телекома Србија истакли да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend