Ја теби сердаре, ти мени војводо ...

Ја теби сердаре, ти мени војводо …

0
(0)

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је Србија данас показала једногласан став и јединство по питању Косова и Метохије и поручио да је делимично смирен јер је велика обавеза и терет који је носио и преузео заједно са Владом данас испуњен.

„Србија је барем данас на седници владе показала да иза једног документа може да стане једногласно уз сва ограничења и бојазан које неко има када разговара о Косову и Метохији и у свако надање будући да је протекло много времена и да је оно што данас радимо минимум у односу на оно што смо могли да добијемо пре неколико година и максимум онога што бисмо могли да додбијемо кроз неколико година“, рекао је Николић.

Председник је додао да сада остаје да се Скупштина Србије изјасни о том документу и да се нада да ће посланици схватити важност момента и своју одговорност јер се ради о предлогу резолуције који није обичан закон око којег се надгорњава и стичу политички поени.

Николић је проучио да је уз владу и да се ниједног тренутка неће склонити из процеса решавања косовског питања

„Желим да помогнем влади и шта год да им треба могу да ми се обрате јер сам данас био на седници владе која заслужује да јој се помогне“, рекао је Николић.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је влада једногласно усвојила два документа везана за Косово и Метохију и да је тиме исказано пуно државно јединство када је реч о тој значјаној теми која је суштинско питање од националних и државних интереса.

Влада је усвојила платформу, која неће ићи у јавност и предлог резолуције, који ће бити прослеђен скупштини.

„Порука резолуције је да желимо свеобухватно решење, да ћемо наставити дијалог и тражење решења. Имамо потребу за тим да одбранимо наше националне и државне интересе и предложимо како мислимо да би Срби требало да се организују и живе на КиМ у условима када нема коначног решења онако како је предвиђено по Резолуцији 12 44“, рекао је Дачић.

Дачић је, на конференцији за новинаре подвукао и да, са друге стране, треба омогућити и да Србија добије датум за почетак преговора о уласку у ЕУ.

Дачић је рекао да је председник Републике Томислав Николић предложио влади платформу за политичке разговоре са представницима привремених институција у Приштини, коју је влада прихватила.

„Та платформа ће остати документ који неће ићи у јавност јер није уобичајено да се о платформи и тактици упознају они са којима тек треба да разговарамо. У складу са тим и на основу тога је Влада Србије предложила резолуцију Народној скупштини која говори о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе у Приштини“, рекао је Дачић.Наравно полази се од тога, нагласио је Дачић, да Србија не признаје и неће признати једнострано проглашену независност Косова.

Предлог резоулицује о основама за разговоре са привременим институцијама у Приштини и платформа из које је проистекао тај документ усвојени су данас на заједничкој седници председника Републике Томислава Николића и Владе Србије.

„Србија је на седници владе показала да може да стане иза документа једногласно, уз сва ограничена које свако од нас има када је реч о Косвоу“, рекао је Николић на конференцији за новинаре.

Заједничка седница Владе и председника Србије Томислава Николића о платформи за Косово почела је у згради Владе Србије.

Влада је усвојила два текста – резолуцију, која је обавезујући документ и о којој ће се изјашњавати и посланици, и други обавезујући документ за који и даље није извесно да ли ће бити дефинисан као платформа, уредба или закључак.

Други документ садржаће јасне инструменте за наставак дијалога, а како су пренели београдски медији биће обавезујући за преговарача – премијера Дачића.

Резолуција се састоји од пет тачака – да Србија никада неће признати независност Косова и Метохије, да ће дијалог са Приштином бити настављен и да сваки помак у дијалогу мора да прати и напредак Србије на путу евроинтеграција, затим решавање статуса севера покрајине, као и посебне гаранције индивидуалних и колективних права за Србе јужно од Ибра.

***

Седница посвећена резолуцији о Косову у суботу

Седница Скупштине Србије на којој ће бити разматрана резолуција о Косову и Меотхији биће одржана у суботу, речено је Тањугу данас у парламенту. Седница ће почети у 10 сати.

Предлог Резолуцује о основама за разговоре са привременим институцијама у Приштини и Платформа из које је проистекао тај документ усвојени су данас на заједничкој седници Владе и председеника Србије.

***

Лажна дојава о бомби током конференције Николића и Дачића

Дојава о подметнутој бомби у згради Владе Србије у 11.30 часова била је лажна, речено је Тањугу у МУП-у Србије.

Зграду Владе Србије прегледали су припадници специјалне полицијске јединица МУП Србије, након чега је утврђено, како је Тањугу речено, да је анонимна дојава о подметнутој бомби била лажна.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тек кад тиранин падне, Србија ће моћи да почне са лечењем и опоравком од патологије, којом ју је заразио суманути Александар Вучић

Тек кад тиранин падне, Србија ће моћи да почне са лечењем и опоравком од патологије, којом ју је заразио суманути Александар Вучић

5 (10) Апсолутна власт, тврде научници, делује као снажан психодинамички узрок параноидног синдрома. Развој таквих …

Београд сахрањује Србију

Београд сахрањује Србију

5 (19) Прочитајте коментар на вест о проблемима српских пољопривредника и сточара. Сво зло: администрација …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend