Србија

Јавна расправа о забрани СНП 1389 и СНП “Наши”

БЕОГРАД – У Уставном суду Србије данас је почела јавна расправа о предлогу Републичког јавног тужиоца за забрану регистрованог удружења грађана “Српски народни покрет 1389” и нерегистрованих удружења СНП “Наши” из Аранђеловца и СНП “Наши 1389”.

Образлажући предлог за забрану ових организација, заменик републичког јавног тужиоца Гордана Јанићијевић навела је да су њихове активности усмерена на рушење уставног поретка, кршења зајамчених људских и мањинских права и изазивање верске, националне и расне мржње.

Она је објаснила да су, и поред тога што су једно време деловале заједнички, потом се раздвајале, мењале имена и деловале под разним одредницама, све оне имале исти циљ да констатно и континуирано делују противуставно користећи језик мржње и дискриминације према неистомишљеницима, при чему нису презали од примене насиља, а реч борба у њиховим програмских актима указује да су спремни на
примену свих средстава.

Јанићијевићева је навела да су ове организације деловале преко више сајтова, публикација и докумената која имају статутарни карактер. Она је рекла да је у предлогу тужиоца наведено низ инцидената регистрованог удружења “СНП 1398” , међу којима и онај уочи одржавања “Параде поноса” 2009. године у Београду.

Јанићијевићева је навела да је, према програмским начелима овог удружења објављених на веб сајту, њихов циљ да окупи и сабере све појединце и организације у јединствени национални корпус који су “спремни да пређу са речи на дела и делују за спас Србије”.
Премда нуди истински пут за препород српске државе, из даљег текста се види да ова организација, како је навела, заговара “ослобођење и уједињење свих српских земаља у једну државу”.

Tо су, како је навела Јанићијевићева, целокупна територија Србије са покрајинама Војводином и Косовом и Метохијом, Црна Гора, Македонија, Република Српска и федерација БиХ, као и простор окупиране Српске Крајине са проширењем територије на север Албаније.
Јанићијевићева је указала да ове прокламоване циљеве није могуће остварити без насиља и да подрзумевају угрожавање добросуседских односа.

У програмским начелима “СНП 1389” прокламовано је очување православне вере, слоге, српског идентитета и традиције, али и борба против, како је наведено, геј и осталих девијантних покрета.
Уочи одржавања “Параде поноса” за ЛГБT популацију се каже да организује промоцију педерастије и сексуалних изопачености, чиме се шири језик мржње и угрожавају слободе других, навела је Јанићијевићева.

У јавној расправи учествују и овлашћени представници удружења чија се забрана тражи – заступник Удружења грађана “Српски народни покрет 1389” Миша Вацић и председник Удружења грађана “СНП НАШИ” Аранђеловац Иван Ивановић. Јавној расправи присуствују и заштитник грађана Саша Јанковић и представници Министарства правде, Министарства унутрашњих послова и Повереника за заштиту равноправности.

Првобирни предлог за забрану Удружења грађана “1389” поднео је бивши тужилац Слободан Радовановић 2009. године, а о том предлогу је пред Уставним судом одржана јавна расправа 22. јуна 2011.
Суд је, међутим, обуставио овај поступак, јер је Републичко јавно тужилаштво у октобру 2011. повукло првобитни предлог и проширило захтев за забрану деловања и на два нова удружења настала из истог покрета.

Tо је учињено пошто је утврђено да је Удружење грађана “1389” у децембру 2007. променило назив у Удружење грађана “Покрет 1389”, а у међувремену су се из покрета издвојила удружења СНП “1389” и СНП “Наши” из Аранђеловца.

Заступник “Српског народног покрета 1389” Миша Вацић затражио је данас да Уставни суд не прихвати предлог Републичког јавног Tужилаштва за забрану деловања тог покрета.

“Tужилаштво нема ниједан једини доказ нити аргумент у прилог захтеву за нашу забрану”, рекао је Вацић тврдећи да Tужилаштво “своје тврдње заснива на рекла – казала, произвољним схватањима и тумачењима”.

Вацић је, у изјави новинарима у паузи јавне расправе, која је одржана у Уставном суду, нагласио да лично стоји иза свега што је “СНП 1389” радио у протеклих осам година.

“Извештај Tужилаштва је апсурдно неистинит”, рекао је Вацић.

Он је казао да се Tужилаштво ни на једном месту не позива на одредбе Устава и Кривичног закона Републике Србије, већ на европске конвенције и мишљења невладиних организација.

Према речима Вацића, и овај поступак пред Уставним судом је “један од видова притиска” на “СНП 1389”, који је поднео листу за локалне изборе на Новом Београду.

Изразивши уверење да ће његов покрет прећи цензус на тим изборима, Вацић је рекао да “овим процесом покушавају да их у томе омету”.

Вацић тврди да “СНП 1389” није нетолерантан према било коме, а поводом плаката на коме младић држи каменицу у руци, он је објаснио да је “каменица основ одбране Устава у Косовској Митровици” и да њом српска омладина брани Устав Србије од тешких оклопних транспортера НАTО и албанских екстремиста.

На оптужбе за рушење уставног поретка применом насиља, Вацић је одговорио да никада није доказано да је било ко из покрета “1389”, применио насиље према било коме.

Tврдње да је циљ покрета рушење уставног поретка, према његовим речима су, “злурада инсинуација коју Tужилаштво није ничим поткрепило”.

“СНП 1389” је уставобранитељски и државотворни покрет с јасним политичким ставовима, који иду највише у прилог очувању Устава Србије, навео је Вацић.

Што се тиче оптужби да позив на јединство и одбрану свих српских земаља доводи у питање добросуседске односе и води у сукобе, Вацић је кратко одговорио да “сваки народ има право да живи у јединственој држави”.

 

Јанковић: Уставни суд пред тешком одлуком

 

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је данас да бие евентуална одлука Уставног суда да забрани организације “СНП1389” и “Наши” показала да демократија и институције у Србији нису довољно снажни да се одупру изазовима попут идеја које заговарају ове организације. “Уставни суд одлучује о томе да ли су наша демократија, наше институције и друштво довољно снажни да се одупру оваквим изазовима редовним методама или је нужна забрана као ултимативно средштво којим се брани неко друштво и демократија”, рекао је Јанковић .

Он је новинарима у паузи јавне расправе о предлогу републичког јавног ужиоца за забрану “СНП 1389” и удружења СНП “Наши” из Аранђеловца и СНП “Наши 1389” казао да је Уставни суд “пред тешком одлуком” . Јанковић је додао да, када би неко демократију гледао идеално, тада би рекао да се “нису стекли услови да се забране ове организације”, јер постоји још низ других ствари које би у идеалном окружењу могле да се ураде пре него што неко друштво прибегне забрани”.

Напомињујући да је наша стварност далеко од идеалне, а наше институције не Функцонишу у потпуности и не користе све своје капацитете, заштитник грађана је навео да Уставни суд због тога и размишља о забрани. “Каква год била одлука УС, забрана може бити нужна, може бити неопходна, али не може бити довољна да спречи проблем који се рађа деловањем оваквих организација”, указао је Јанковић. Како је истакао, Уставни суд може привремено “ставити у замрзивач” њихове активности, али не може и узроке који, како је рекао, чине ове групе толико потенцијално и стварно опасним по демократски поредак. Јанковић је оценио да тужилаштво овом случају приступа као питању извршења кривичног дела и прича о овоме као да треба доказати место, време и начин кривичног дела”.

Овде се, додао је, не ради о томе, већ о ограничавнају уставом загарантоване слободе удруживања, практично о забрани удруживања за одређене организације. С друге стране, представници организација чију забрану тражи републички јавни тужилац говоре о својим организацијама “малтене као о домовима културе и људских права”, а “нису биле Цезарове Фигуративне коцкице, већ праве бетонске коцке на београдским улицама када су разбијане и главе и прозори”, казао је Јанковић.

Јанковоић је указао да зато стално апелује да се мерама у образовању, култури, спорту нашим младим људима омогући да своју индивидуалност, своја размишљања усмеравају онако како бисмо ми то као друштво очекивали. “О таквим околностима појединачни изливи мржње неће бити толико опасни да Уставни суд мора да прибегава овако тешкој и драстичној мери”, рекао је заштитник грађана. Он је закључио да и, ако забране буде, “то ће бити нужна, по становишту Уставног суда, али не и довољна мера да се наше друштво и наше окружење реши мржње и нетолеранције и свега онога због чега се данас размишља о забрани ових организација”.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!