fbpx

Једини начин да не будете присилни донор је да се успротивите у Управи која не постоји

0
(0)

Београд – Скупштина Србије усвојила је данас Закон о пресађивању органа, који предвиђа да су сви грађани потенцијални донори органа, осим уколико се томе изричито не успротиве обраћајући се Управи за биомедицине. Усвојен је и Закон о људским ћелијама и ткивима, као и измене Закона о психоактивним супстанцама.

Одредбе Закона налажу да грађани који не желе да буду донори органа током живота морају писмено или усмено да се изјасне о томе обраћајући се Управи за биомедицину, која ће бити основан у Београду, као орган који ће бити у саставу министарства надлежног за послове здравља, за обављање стручних послова државне управе и послове инспекцијског наџора у области пресађивања.

Према законским одредбама, људски органи са умрлог могу се узети ради пресађивања ако се пунолетан пословно способан давалац пре смрти томе није усмено или у писменом облику успротивио, односно ако се томе у тренутку смрти није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрлог.

Оно што у овом закону није објашњено је шта се подразумева под органима умрлог јер се органи мртвог човека не пресађују јер су и органи мртви.

Такође, ако умрла особа нема сроднике људски органи се могу узети само ако се томе, у тренутку смрти, није успротивио побочни сродник закључно са другим степеном сродства.

Одредбе закона налажу да је узимање органа од умрлог малолетника, који је био под родитељским старањем, дозвољено само уз писмени пристанак оба родитеља, односно једног ако је други умро или је непознат, док је узимање органа од умрлог малолетника без родитељског старања дозвољено само уз сагласност етичког одбора здравствене установе, који се образује у складу са законом којим се уређује здравствена заштита.

Узимање органа од умрле пунолетне особе којој је током живота на основу одлуке надлежног органа делимично или потпуно одузета пословна способност дозвољено је само на основу сагласности етичког одбора здравствене установе, док се од умрлих који нису држављани Србије органи могу узимати само на основу писменог пристанка супружника, ванбрачног партнера, родитеља, пунолетног брата или сестре или пунолетног детета умрлог.

Одредбама закона прописано је формирање републичке листе чекања за примаоце људских органа, који ће се на њу уписивати без дискриминације и под једнаким условима за сваку особу за коју је постављена индикација за пресађивање органа, односно ако је медицински оправдана.

Усвојен Закон о људским ћелијама и ткивима

Скупштина Србије усвојила је данас и Закон о људским ћелијама и ткивима, којим су прецизиране здравствене установе које могу поднети захтев за обављање послова у тој области, услови које банке људских ткива треба да испуњавају, као и регистар давалаца матичних ћелија.

Једна од новина тог закона је поједностављење поступка давања пристанака за примену људских ткива уз избегавање непотребних финансијских трошкова вођења регистра.

Прописано је да се ткиво умрлог за примену код људи може узети искључиво после дијагностиковања и утврђивања смрти на основу медицинских критеријума.

Закон прописује да се ткива са умрле особе могу узети ради примене ако се се пунолетан пословно способан давалац пре смрти томе није усмено или писмено успротивио, односно ако се у тренутку смрти томе није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрлог.

Са умрлог малолетника који је током живота био под родитељским старањем дозвољено је узимање ткива уз писмени пристанак оба родитеља, док је за умрлог малолетника без родитељског старања дозвољено узимање ткива на основу сагласности етичког одбора здравствене установе.

По закону, даривање и примање људских ћелија и ткива заснива се на уважавању приоритетних интереса за очување живота и здравља и заштити основних људских права и достојанства даваоца и примаоца.

Закон налаже да се при добијању људских ћелија и ткива са умрлог даваоца поступа са поштовањем достојанства умрлог и чланова породице, као и да се предузимају све потребне мере како би се повратио спољашњи изглед умрлог даваоца.

Усвојене измене Закона о психоактивним супстанцама

Скупштина Србије усвојила је и измене Закона о психоактивним контролисаним супстанцама, чији је циљ превенција злоупотребе дрога, а донет је и низ одлука о правосуђу и другим областима.

Циљ измена и допуна јесте првенствено унапређивање система за рано упозоравање о новим психоактивним супстанцама, због чега је једна од новина закона успостављање група за мониторинг дрога и зависности од дрога, при Сектору за лекове и медицинска средства.

Скупштина је усвојила и Закон о потврђивању Додатног протокола између Србије и Међународне агенције за атомску енергију уз Споразум између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Међународне агенције за атомску енергију о примени гарантија у вези са Уговором о неширењу нуклеарног оружја.

Усвојени су и предлози одлука о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, које је поднео Високи савет судства.

Скупштина Србије усвојила је и Предлог одлуке о престанку функције јавном тужиоцу у Основном јавном тужилаштву у Неготину, као и Предлог одлуке о избору чланова Комисије за контролу извршења кривичних санкција, које је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

Усвојена је и измена Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Скупштине Србије у међународним парламентарним институцијама, који је поднела председница Скупштине Маја Гојковић.

Скупштина је на предлог посланичке групе Српске напредне странке изгласала измену Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Скупштине Србије.

Вебтрибуне

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РОБОВЛАСНИЦИ: Домаћи и страни послодавци траже од Владе даље пооштравање радног законодавства

5 (2) Kада се својевремено једна секретарица „Делта холдинга“ пожалила Мирославу Мишковићу да има високу …

БРУKА И СРАМОТА: Напредњаци одбили закон о ВЕТЕРАНИМА (видео)

5 (14) На седници онога што је некада звано Народна скупштина а што је данас …

2 Коментара

  1. Tranžiraće ko pečenu prasad.

  2. QQ ima žive da nas love sa mrežama kao što šinteri love pse lutalice, pa će izazvati moždanu smrt….aj`neka posle neko dokaže da nije bila moždana smrt, a onda će da „očerupaju“ sve unutrašnje organe koji su za upotrebu. Biološka smrt je prava smrt i od ljudi koji su biološki mrtvi ne uzimaju se organi a to u ovom zakonu nije lepo objašnjeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *