Србија

Једини пут на који ти можеш да рачунаш биће онај у Забелу!

Ђубре лоповско

Политика Владе је чланство Србије у ЕУ, европски пут је једини којим желимо да идемо и у складу са тим опредељењем донели смо и нови сет закона, којим је створена могућност за градњу нових капацитета и нова улагања, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, истичући циљ да се до 2050. достигне карбонска неутралност.

Она је у разговору са заменицом директора Директората ЕК за енергетику Мехтилдом Версдерфер у Бечу, пре почетка Осмог климатско-енергетског комитета Енергетске заједнице, разговарала о процесу евроинтеграција Србије, енергетској транзицији, реформи јавних предузећа у енергетском сектору, инвестицијама у области обновљивих извора енергије, гасној диверзификацији и регионалном повезивању, саопштило је Министарство.

„Зелена агенда и енергетска транзиција су важан део европског пута Србије и у процесу прикључења направили смо важне кораке, а усклађивање нормативног оквира је само почетак. Отварањем кластера 4 у преговорима са ЕУ, омогућићемо лакше и брже спровођење реформи у поглављима која су обухваћена овим кластером – енергетика, животна средина и климатске промене, транспорт и трансевропске мреже“, нагласила је Михајловић.

Она је навела да је Србија „доношењем новог законодавног оквира направила основу за усклађивање са ЕУ регулативама“.

“Посвећени смо и наставку и реформама у енергетици, укључујући и даље отварање тржишта, пре свега у гасном сектору. За нас су посебно важни гасне интерконекције и повезивање са државама у региону. Интерконекција са Бугарском је приоритет за нас, али и за регион и за ЕУ, јер ће омогућити и Србији и другим државама да смање зависност од једног добављача”, рекла је Михајловић.

Он је навела да је у плану и изградња нових интерконекција, са Румунијом, Северном Македонијом и Хрватском, укључујући и складишне капацитете.

На састанку је било речи и о предложеним циљевима ЕК за Србију у вези са смањењем емисија гасова са ефектом стаклене баште и унапређењем енергетске ефикасности, динамици реализације циљева и подршци ЕУ у том процесу, наводи у саопштењу Министарство.

“Наш циљ је да до 2050. године достигнемо карбонску неутралност. Пут и динамику остварења тог циља утврдићемо кроз стратешке документе, који су у процесу израде”, оценила је Михајловић и указала да у разговорима о предложеним циљевима посебно треба имати у виду “ниво развијености у односу на ЕУ просек, доступност фондова, проценат угља у производњи енергије, као и кризу изазвану ратом у Украјини”.

Сви ти кораци треба да буду спроведени на одржив начин, како би се обезбедили развој, привредни раст и довољно зелене енергије, рекла је она.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Фонет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!