Јеменски Хути балистичким ракетама "Тачка" уништили саудијски аеродром код града Џезан

Јеменски Хути балистичким ракетама “Тачка” уништили саудијски аеродром код града Џезан

Борбе у Јемену распламсале су се од како је на снагу ступило примирје. Авиони арапске коалиције немилосрдно бомбардују јеменске градове, а узвраћено им је са две совјетске ракете тачка У, које су уништиле аеродром код града Џезан у Саудијској Арабији.

Совјетским ракетама уништен аеродром

Да подсетимо, Хутити су из престонице Сане протерали председника Абд-Рабу Мансура Хадија. Гонили су га до Адена, а онда је интервенисала Арапска коалиција. Побуњеницима се касније придружио бивши председник Али Абдулах Салех, свргнут у Арапском пролећу 2011, као и већина јеменске војске. Помаже их Иран, будући да је шиитски, као и Хутити. Од тада се грађански рат претворио у регионални за доминацију на Арабијском полуострву.

Потписивање примирја искористила је Арапска коалиција окупљена око Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и Катара за офанзиву у провинцији Мареб.

Постигли су мање успехе што их је охрабрило да са саудијске територије упуте наводно војску лојалну Хадију у јеменски погранични град Харад. Међутим, каква је Хадијева војска показала је недавна заседа у којој су сви изгинули били странци – шест Колумбијаца и њихов официр Аустралијанац. Сматра се да је у помоћ Хадију прошлог месеца послато неколико хиљада најамника.

Хутитска племена разбијају Саудијце

Јеменска војска одговорила је на нападе и готово истерала најамнике из Харада, а онда су испаљене ракете тачка У на аеродром код Џезана уз запањујући резултат. Убијено је 79 Саудијаца, а око 100 рањено. У ракетном нападу на базу Сафир код Мариба убијено је 86 најамника, а уништено неколико оклопних возила, осам хеликоптера апач и два велика транспортна чинука.

Борбе су се развиле на граници и Јеменци су заузели неколико мањих места и пограничних касарни. Губитак старог града Ал Кубах произвео је шок у саудијској команди, поготово што се неколико војника предало.

И. К. – Вести

фото: АП

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Фирма у којој је ангажован отац министра Стефановића куповала оружје по повлашћеним ценама

Фирма у којој је ангажован отац министра Стефановића куповала оружје по повлашћеним ценама

Фирма ГИМ која се доводи у везу са Бранком Стефановићем, оцем министра унутрашњих послова Небојше …

ЕKСKЛУЗИВНО: Афера "Smoking Gun" раскринкала међународни шверц оружја, у коме Србија има водећу улогу (фото)

ЕKСKЛУЗИВНО: Афера “Smoking Gun” раскринкала међународни шверц оружја, у коме Србија има водећу улогу (фото)

У пропагандном видеу, који су 27. јула 2019. године објавили припадници Исламске државе у Јемену, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *