Притисак на бугарску новинарку: ГИМ тражи брисање текста о оцу министра полиције

Притисак на бугарску новинарку: ГИМ тражи брисање текста о оцу министра полиције

5
(10)

„Поновљена тврдња да Бранко Стефановић заступа ГИМ је злонамерна и потпуно лажна“, стоји у писму упућеном новинарки Диљани Гајтанџијевој.

Правни заступник фирме ГИМ затражио је од бугарске новинарке Диљане Гајтанџијеве да са сајта ArmsWatch скине текст у којем је отац министра полиције приказан као представник те фирме која је по повлашћеној цени куповала наоружање од Kрушика, сазнаје БИРН.

У опширном допису на шест и по страна који је преко бугарске адвокатске канцеларије Емилије Недеве упутила београдски адвокат Љиљана Цонић, осим захтева за уклањање текста са сајта, тражи се и да Гајтанџијева објави деманти.

Kао разлог за поменуте захтеве наводи се да је намера спорног текста била да нанесе штету ГИМ-у „пуштањем лажних/произвољних навода и информација са тенденцијом да подстакну медијску кампању, у конкретном случају против ГИМ-а“.

Даље, наводи се да су неистините тврдње објављене у тексту 15. септембра 2019. године о томе да је Бранко Стефановић, отац српског министра унутрашњих послова Небојше Стефановиц́а, представник фирме ГИМ.

„ГИМ има свог оснивача и директора. Поновљена тврдња да Бранко Стефановић заступа ГИМ је злонамерна и потпуно лажна“, наводи се у демантију и додаје да отац Небојше Стефановиц́а „никада није заступао ГИМ“.

Адвокат демантује и тврдње да је ГИМ због сарадње са Стефановићем забележио раст профита, а повезивање ГИМ-а са офшор компанијом преко које је оружје стигло до Саудијске Арабије, назива сензационалистичким.

Ипак, више пута поновљене тврдње да старији Стефановић нема никакве везе са ГИМ-ом, аутор овог дописа није ничиме аргументовао, нити је објаснио зашто је Бранко Стефановић, заједно са директором ГИМ-а Гораном Тодоровићем и пословним партнерима из Саудијске Арабије, априла 2017. године посетио Kрушик да прегледа оружје које је било предмет куповине, што се види у званичном документу Kрушика.

Тај документ БИРН је објавио још пре годину дана у првом у серијалу текстова о улози оца министра полиције у трговини оружја. Исти документ је 15. септембра ове године, уз другу документацију, објавила и Диљана Гајтанџијева.

Kо лаже – ГИМ или Вучић

Гајтанџијева за БИРН каже да је у одговору адвокату одбацила сваки покушај мешања у њен рад.

„Ваш захтев да избришем свој чланак је изузетно шокантан и крши принцип слободе говора. Нећу прихватити никакав покушај мешања у мој новинарски рад. Ја стојим иза сваке речи овог истраживања и нећу одустати од саопштавања истине“, написала је Гајтанџијева у одговору на захтев ГИМ-ових адвоката.

Она је додала и да је тврдња адвоката да је нетачан навод у тексту да ГИМ заступа Бранко Стефановић, као и да никада није био ангажован у тој компанији, у супротности са недавном изјавом председника Србије Александра Вучића који је гостујући на РТС-у прошле недеље рекао да је Бранко Стефановић „само обичан запослени у ГИМ-у“.

„Постоје два извора која потврђују да је Бранко Стефановић радио за ГИМ – писмо ГИМ-а Kрушику и изјава председника Србије Александра Вучића. Ваш деманти је у супротности са ова два извора. Зато бих желела да интервјуишем господина Бранка Стефановића да бих открила ко лаже. Бићу вам веома захвална ако му пренесете мој захтев за интервју. Мој посао као новинара је да откријем ко лаже – председник Србије или ГИМ“, навела је Гајтанџијева у писму адвокатима.

Адвокат Љиљана Цонић је у кратком телефонском разговору за БИРН потврдила да фирму ГИМ заступа „у одређеним пословима“, али на друга питања није хтела да одговара, већ је затражила да их упутимо мејлом, што смо и учинили. Одговоре, међутим, до објављивања овог текста, нисмо добили.

Цонић смо, између осталог, питали да ли је она саветовала клијента да се од бугарске новинарке затражи да поменути текст уклони са портала или је то била клијентова жеља, као и да ли је клијенту указала да такав захтев представља притисак на медије.

Занимало нас је и шта је тачно циљ оваквог захтева, будући да портал ArmsWatch није једини медиј који је објавио информације које се у допису Гајтанџијевој демантују.

Упитали смо и какву аргументацију нуди за више пута поновљене тврдње да Бранко Стефановић нема никакве везе са ГИМ-ом, будући да супротно томе сведоче и званични документ Kрушика, али и изјава председника Вучића.

Избегавање и негирање

БИРН је о посредовању оца министра полиције у трговини оружјем између ГИМ-а и Kрушика писао још 22. новембра 2018. године.

Причу је актуелизовао специјализовани међународни портал „АрмсWатцх”, који је 15. септембра 2019. године писао да је ГИМ куповао оружје по повлашћеним ценама у односу на државни СДПР.

Руководство Kрушика је у уторак 16. септембра демантовало наводе из тог текста. На прво читање тог демантија заиста се могао стећи утисак да ГИМ није био повлашћен. Проблем је, међутим, у томе што је Kрушик свесно прећутао кључне податке из других уговора које су скапали са ГИМ-ом и СДПР-ом који показују потпуно другачију слику.

БИРН је 19. септембра објавио текст у којем су приказани подаци из додатна три уговора који откривају да је Kрушик манипулисао упоређивањем цена различитих верзија мина како би се поткрепила тврдња да ГИМ није био у повлашћеном положају приликом куповине, док је заправо предузеће повезано са оцем министра полиције набављало мине по нижим ценама од конкуренције.

Претходно, БИРН је у уторак 17. септембра руководству ваљевске фирме послао питања у вези са тим скривеним уговорима.

Дан касније, 18. септембра, радник Kрушика Александар Обрадовић је ухапшен због тога што је медијима доставио документацију која доказује незаконито пословање Kрушика и ГИМ-а.

Обрадовић је више од 20 дана био у притвору, а да јавност о томе није ништа знала.

Након што је недељник НИН 10. октобра 2019. године објавио прву незавичну информацију да је Обрадовић већ три недеље у притвору, а БИРН објавио детаље о том догађају, и бурне реакције јавности, пар дана касније, одреаговале су и надлежне институције. У свега једном дану донете су две судске одлуке које су Александра Обрадовића вратиле у кућни притвор из ког је 30. септембра пребачен у Централни затвор у Београду. Обрадовић се и даље налази у кућном притвору, одакле је први интервју дао за БИРН.

Јавно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДУМАНОВИЋ: Вучићу, чека те ћелија! ГИГИЋ: Истина о пребијању Андреја Вучића и Малог! (видео)

ДУМАНОВИЋ: Вучићу, чека те ћелија! ГИГИЋ: Истина о пребијању Андреја Вучића и Малог! (видео)

4 (4) Имате прилику да погледате интервју бивших припадника МУП-а Републике Србије Милана Думановића (УКП), …

Данило Вучић у пријатељском загрљају са криминалцем којег је полиција јуче ухапсила

Данило Вучић у пријатељском загрљају са криминалцем којег је полиција јуче ухапсила

5 (6) Данило Вучић, син председника Србије је често виђан у друштву опасних момака са …

3 Коментара

 1. Гим, шта је то Гим? То мора да су музичари, јер тако? А Бранко Стефановић је представник, али онако са стране, некако мало, ништа. Он је исто музичар? А слину су питали, он појма нема ко му је отац, и он се с оцем у ствари и не познаје. и стварно, мислим нису у реду таква питања. И ко стоји иза таквих питања?!
  Ја сам сто пута ово објашњавао. И шта ту није јасно? А што нико не пита шта је Ђилас све радио?

  • Šta god da je Đilas radio nije prodavao oružje. I nije ovo prvi put da neko piše o prodaji oružja. O tome je ranije pisao Tabloid, a piše i u poslednjem broju. I ovaj portal je, kako mi se čini, prikazivao Artiljerijsku municiju u rukama ISIS, korišćenu u ratu u Siriji, proizvedenu u Srbiji Isto tako prilikom oslobađanja Debaljceva ukrajinski bojovnici su, radi lakšeg bežanja od vojske DNR, s glava skidali i bacali šlemove proizvođača „Mile Dragić“ iz Srbije, što su borci DNR na slikama pokazali. Ko im je isporučivao opremu (a kako u poslednjem broju Tabloid piše i naoružanje) iz Srbije. Tada Đilas nije bio na vlasti, niti je bilo kad imao ikakve veze sa vojskom i oružjem. Uništavanje naoružanja, ali i prodaja, samo tada preko SDPR, počelo je sa ministrovanjem Dragana Šutanovca i još uvek traje, ali je SDPR gurnut u drugi plan. Zar nezavisni portali nisu i protekle godine objavljivali oglase o prodaji ne samo tenkova nego i kasarni vojske Srbije? Najmanje pet poslednjih godina trubi se na sva zvona o naoružavanju najsavremenijim lakim naoružanjem 1.500 vojnika vojske Srbije. S kim, i sa najsavremenijim ručnim naoružanjem, može ratovati 1.500 vojnika. Po završetku rata 1999-te vojska je imala, koliko pamtim reči tadašnjih oficira, danas penzionera, oko 70.000 vojnika. Koliko ih danas ima?

 2. nije kriv cica sto prdnu, nego onaj sto cu, pa objavi da narod maske stavi.
  i bugari ispadose od nas bolji, rekose i ne porekose, cici s mustaci biznis pokvarise.
  ma bre cico, kad pucnjavu volis, petarde preko toma grobara od Kineza jeftino kupuj a skupo prodavaj, pa ce i novinarka bugarska da ti ih kupuje, a skoro ce i Bozic i nova godina i jopet Bozic i nova godina, a i pad tirana i uzurpatora, pa bice pucanja kolko ti je volja.
  mande se izvoza tamo gde je vrana i gavrana, sto vise tamo pucanja to ih vise sedi na nasim granama, ostaces cico bez gaca a kamo li para.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend