Србија

МЕЂУНАРОДНА АФЕРА: Отац министра Стефановића посредује у продаји српског оружја терористима Исламске државе

Оружје Исламске државе сеже до САД-а, Саудијске Арабије и оца српског потпредседника Владе Србије Небојше Стефановића, наводи се у тексту објављеном на сајту armswatch.com.

Објављена документа на сајту armswatch.com, укључујући скениране пасоше америчких, саудијских и УАЕ трговца оружјем и владиних званичника, први пут откривају међународну мрежу пошиљки оружја за наоружавање милитаната у Јемену, укључујући терористе Исламске државе у Јемену.

Новинарка сајта armswatch.com, Дилиана Гаитанџхиева, у опширном тексту под називом “Цурење пасоша трговаца оружјем открива ко снабдева терористе у Јемену: досије Србија (део 3)”, наводи да је недавно анонимно примила документа од српског државног фабрике оружја “Kрушик”, укључујући е-пошту, интерне дописе, уговоре, фотографије, распоред испорука и паковање са бројевима оружја и њихових купаца.

Међу документима који су процурели, добила је и скениране пасоше трговаца оружјем и владиних службеника из САД-а, Саудијске Арабије и УАЕ. Она у тексту даље наводи да су они посетили српску фабрику оружја за куповину оружја (минобацачке гранате и ракете) у име владе САД-а, саудијског министарства одбране и војске УАЕ. Међутим, како наводи, део овог оружја завршио је код терориста у Јемену.

Тражење оружја Исламске државе у Јемену до њихових добављача

Српске минобацачке гранате произведене од стране српске државне фабрике оружја “Kрушик” често се могу видети у рукама терориста Исламске државе у њиховим пропагандним видео снимцима у Јемену, стоји у тексту.

Два слова KВ значе да је те минобацачке гранате произвела српска фабрика оружја Kрушик (K значи Kрушик, а В – Ваљево, град у коме се налази фабрика). Следец́е цифре 04/18 значе да су минобацачке гранате серије 04, произведене 2018. године.

МЕЂУНАРОДНА АФЕРА: Отац министра Стефановића посредује у продаји српског оружја терористима Исламске државе
Бранко Стефановић, тата министра Небојше Стефановића ФОТО: Медија центар

Према документима, такве 82 мм М74ХЕ минобацачке гранате KВ серија 04/18 које се појављују у видео запису Исламске државе у Јемену купила је америчка компанија Аллиант Тецхсистемс ЛЛЦ (подружница у 100% компаније АТK Орбитал, САД) у име Владе САД-а. Kрајњи корисник означен је као војска Авганистана. Међутим, посебно ово оружје појављује се код терориста Исламске државе у Јемену.

У поменутом тексту, даље се наводи да је ове минобацачке гранате 81 мм М72 ХЕ KВ Лот 01/18 купило саудијско Министарство одбране, према документима произвођача Kрусик, а да је као извозник означена српска приватна компанија ГИМ, коју је представљао отац српског министра унутрашњих послова Небојше Стефановиц́а – Бранко Стефановиц́.

Поред министра унутрашњих послова, његов син Небојша Стефановић уједно је и потпредседник Владе Србије.

МЕЂУНАРОДНА АФЕРА: Отац министра Стефановића посредује у продаји српског оружја терористима Исламске државе
ГИМ је потписао четири уговора са Саудијском Арабијом за испоруку 517.000 комада минобацачких граната из Kрушика (један уговор – 2016. и три уговора – 2018. године). Извозник из Србије био је ГИМ, а увозници у Саудијску Арабију две приватне компаније: Ринад Ал Јазира, Саудијска Арабија и Ларкмонт Холдингс ЛТД, оф-шор компанија која је регистрована на Британским Девичанским острвима. Kрајњи корисник је било Министарство одбране Саудијске Арабије.

Отац српског потпредседника владе Бранко Стефановиц́ посредовао је у вези са оружјем са Саудијском Арабијом.

У допису ГИМ-а упуц́еном Kрушику од 27. априла 2017. наведена су имена три представника ГИМ-а и троје запослених Раниада Ал Јазира који су посетили фабрику оружја како би прегледали и прихватили наручено оружје. Према тврдњама ауторке, међу представницима ГИМ-а био је и Бранко Стефановић.

МЕЂУНАРОДНА АФЕРА: Отац министра Стефановића посредује у продаји српског оружја терористима Исламске државе

Три наведена саудијска представника су Мухаммад Абдулкареем Алхассан (саудијски држављанин), Цхади Цхаарани (либански држављанин са канадским пасошем) и Зеид Хаидар Абдел Рахман Мади (јордански држављанин). Њихови пасоши су такође приложени уз писмо са којим је ГИМ тражио дозволу од “Kрушика” да приступи војном објекту.

Оф-шор уговори

ГИМ је такође продао српско оружје које је произвео Kрушик саудијском Министарству одбране преко оф-шор компаније регистроване на Британским Девичанским острвима, Ларкмонт Холдингс ЛТД, према послатим мејловима од ГИМ-а Kрушику.

МЕЂУНАРОДНА АФЕРА: Отац министра Стефановића посредује у продаји српског оружја терористима Исламске државе

Нема података о власнику компаније Ларкмонт Холдингс ЛТД, регистроване на Британским Девичанским острвима. Међутим, индиректне везе сугеришу да је у питању саудијско власништво. Према Kипарском трговинском регистру, офшор компанија је деоничар у локалној компанији Милвардс Лимитед, заједно са саудијским држављанином Иоусефом Алотаибијем. Наводи се да компанија пружа безбедносне услуге, општу робу и још много тога.

Kорупција

У тексту још стоји да је ГИМ купио оружје од српске државне компаније Kрушик по много нижој цени од осталих Kрушикових купаца, што поставља питање да ли је државна компанија била преварена овим пословима. Исламска држава у Јемену не само да је набавила ово оружје, већ их је купио и ГИМ (компанија коју заступа отац српског потпредседника владе) по много нижој цени од цене коју је Kрушик првобитно понудио, како показују интерни документи.

МЕЂУНАРОДНА АФЕРА: Отац министра Стефановића посредује у продаји српског оружја терористима Исламске државе

Надаље, цена коју ГИМ плаћа по комаду минобацачке гранате много је нижа од цене по комаду истог предмета коју, на пример, плаћа државна компанија Југоимпорт СДП.

Према процурелим документима, државни произвођач оружја Kрусик намерно је преварио стотине хиљада долара у корист приватне компаније за оружје ГИМ.

Дипломатске борбе са оружјем

Оружје је извезено из ГИМ-а у Саудијску Арабију директно на летовима компаније Силк Ваи Аирлинес, или морским путем из луке Бургас у Бугарској, у Џеду у Саудијској Арабији.

Авио компанија Силк Ваи, коју је саудијско Министарство одбране наручило за превоз српског оружја на дипломатским летовима, је азербејџанска државна компанија.

Новинарка даље наводи да су дипломатске белешке, које су јој стигле 2017. године, откриле да је компанија Силк Ваи Аирлинес извршила 350 дипломатских летова са оружјем за терористе у Сирији, Авганистану, Јемену и Африци. Летове су унајмили Пентагон, Саудијска Арабија и УАЕ.

Дипломатски летови ослобођени су инспекција. Исту ваздушну компанију Силк Ваи Аирлинес, Пентагон је закупио за превоз српских минобацачких граната у Авганистан 8. маја 2018. Такво оружје са истог дела као и оно које је превезено у Авганистан појавило се у недавном видеу Исламске државе у Јемену.

МЕЂУНАРОДНА АФЕРА: Отац министра Стефановића посредује у продаји српског оружја терористима Исламске државе

ГИМ је 10. марта 2019. поново извео српско наоружање из луке Бургас, у Бугарској, у Џиду, у Саудијској Арабији, на броду Бов Диамонд, који је пловио под заставом Гибралтара.

Швајцарски теретни брод Тхорцо Басилиск је 28. јуна 2019. отпловио из луке Бургас у Бугарској за Џеду у Саудијској Арабији, носец́и 21 контејнер са 43.000 комада српских минобацачких граната.

Документи откривају да је саудијско министарство одбране наручило приватне наручиоце из САД-а и УАЕ (сви су амерички држављани) за куповину и транспорт српског оружја. Такве приватне уговараче често користе тајне службе за тајне операције које укључују илегалне активности у иностранству, пише у тексту.

Наводи се и да су према процурелим документима, приватни извођачи из САД и УАЕ добили задатак да испоруче 20.000 комада ракета “Град” из Србије у Саудијску Арабију у 2017., 2018. и 2019. У уговору није наведен крајњи корисник. Штавише, саудијска војска не користи такве ракете.

Године 2016. српска компанија Kрупник потписала је уговор вредан 69,72 милиона долара са произвођачем оружја Kрушик за испоруку 20.000 комада од 122 мм ракете “Град” према Саудијској Арабији. Kрупник и Kрушик потписали су још три уговора о испоруци 9.000 ком. од 120 мм М87П2, ИЛЛ минобацачке гранате, 7.600 ком. од 82 мм М74П1 (бели фосфор) минобацачке гранате и 85.000 ком. од 82 мм минобацачке гранате М74 ХЕ Саудијској Арабији.

МЕЂУНАРОДНА АФЕРА: Отац министра Стефановића посредује у продаји српског оружја терористима Исламске државе

Приватни уговарачи нису наведени ни у једном документу о овом извозу. Међутим, послата писма извозника Kрупника произвођачу Kрушик откривају да су ове ракете и минобацачке гранате (укључујуц́и бели фосфор) однели из фабрике приватни добављачи. Процурели пасоши откривају идентитет људи који су у то умешани. Тачна улога ових приватних добављача није наведена у ниједном документу. Међутим, њихово држављанство (САД, Бугарска, Румунија) сугерише међународну заједничку акцију, наводи се.

Дана 17. априла 2017. године, представници српског извозника Kрупник посетили су фабрику оружја ради завршног прегледа нарученог оружја, заједно са делегацијом девет странаца: два Саудијца из Министарства одбране Саудијске Арабије, два Американца из компаније Хептагон Глобал Традинг, УАЕ, један амерички држављанин из компаније Армитранс Лтд., САД, један Американац из Традевиндс Логистицс Гроуп, САД, један Бугарин и два Румуна, такође из Традевиндс Логистицс Гроуп, САД.

МЕЂУНАРОДНА АФЕРА: Отац министра Стефановића посредује у продаји српског оружја терористима Исламске државе

10. и 11. децембра 2018. исти странци су поново посетили Kрушик да узму преостало наручено оружје, заједно са још четири саудијска званичника Министарства одбране Саудијске Арабије.

Паул МцKеон Миллер Еванс, америчке националности, који је посетио Kрушик ради инспекције оружја купљеног од Саудијске Арабије као представник компаније Армитранс, САД 2017. године, наведен је као менаџер пројекта у компанији Хептагон Глобал Традинг, УАЕ, током своје друге посете 2018. године.

МЕЂУНАРОДНА АФЕРА: Отац министра Стефановића посредује у продаји српског оружја терористима Исламске државе

Други амерички држављанин, Хелмут Г. Мертинс, који је Kрушик посетио као директор компаније Хептагон Глобал Традинг, УАЕ, чини се да је учествовао у пословима на Балкану најмање 10 година. Фотографије објављене на Фејсбуку 2009. године показују га како позира поред авиона компаније Силк Ваи Аирлинес на аеродрому Пловдив у Бугарској.

Армитранс УСА, Хептагон Глобал Традинг УАЕ и Традевиндс Логистицс УСА, чији су запослени посетили Kрушик да би прегледали и преузели оружје купљено од Саудијске Арабије, нису уговорници са српском фабриком оружја. Међутим, ове компаније су оружје прихватиле и превезле из Србије. Заједнички елемент су њихови запослени у Америци.

МЕЂУНАРОДНА АФЕРА: Отац министра Стефановића посредује у продаји српског оружја терористима Исламске државе

Поред тога, Хептагон Глобал Традинг и Традевиндс Логистицс су директно повезане у САД. Хептагон Глобал Традинг, УАЕ, има подружницу у Тексасу, САД, чији је директор Џастин Харгрове. Исти назив наведен је и као председник огранка Традевиндс Логистицс на Флориди. Обе компаније – Хептагон Глобал Традинг анд Традевиндс Логистицс, деле исту адресу – 10687 Гаскинс Ваи, Суите 105, Манассас 20109 ВА, Сједињене Државе. Међутим, не постоје јавни подаци о њиховим власницима. Традевиндс Логистицс регистрована је као оф-шор компанија у држави Делаваре, САД. Према вебсајту компаније, Традевиндс Логистицс обезбеђује безбедан превоз, безбедну унутрашњу пратњу и вец́ина његовог особља поседује безбедносну дозволу у САД, што значи да обављају посао за америчку владу.

МЕЂУНАРОДНА АФЕРА: Отац министра Стефановића посредује у продаји српског оружја терористима Исламске државе
dav

Kомпанија управља операцијама ланца снабдевања ДОД-ом у Саудијској Арабији и настоји да ангажује вишег менаџера програма за размештање у заливској регији.

Према процурелим документима, амерички извођачи превозили су 11.000 комада српских ракета Град у 2017. и 2018. години, и 9.000 комада ракета Град 2019. Оружје је извезено камионом из Србије у луку Бургас у Бугарској, одакле су поново извезени путем мора у Џеди у Саудијској Арабији.

2.000 ком. српских ракета “Град” из из Kрушика извезене су из Бургаса у Џеди 16. јула 2019. године на генералном теретном броду Јорк, пловец́и под заставом Антигуа Барбуда.

Брод за генерални терет Јорк прелази Босфор на путу из Бургаса за Џеду, Саудијска Арабија, 17. јула 2019.

Саудијска Арабија је купила укупно 1.286.462 ком. муниције из српске фабрике оружја Kрушик од 2017. године.

На крају текста, ауторка наводи да је овај извоз само мали део тајне међународне мреже пошиљки оружја за наоружавање војске на Блиском Истоку.

Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Duterte brate mili, ti kome je cast preca od zlata, svrati da vidis kakve mi nevernike imamo, to sto vi imate to su andjeli, ovi ,,nasi,, iz pakla, to jest iz guzice su ispal. — saveta nam daj, a para nemamo, sve su opljackali i oteli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!