Јеремић: Главна сврха “мини Шенгена” је ефикасно прихватање миграната
фото: ЕПА

Јеремић: Главна сврха “мини Шенгена” је ефикасно прихватање миграната

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је главна сврха такозваног „мини Шенгена“ стварање јединственог административног простора на Западном Балкану за прихват стотина хиљада избеглица са Блиског истока и из северне Африке, које би могле да крену ка Европској унији следеће године, након што се светска економска ситуација погорша када “на наплату стигну закључавање држава и привреда због епидемије вируса корона“.

„ЕУ поздравља ’мини Шенген’ и укидање контроле на границама између држава Западног Балкана, јер јој је то у интересу. Зато и жмури на једно око на гушење демократије, као и на корупцију и организовани криминал у Србији, пошто јој је важније да заустави талас избеглица ван својих граница“, рекао је Јеремић за канал „Центар“.Јеремић: Главна сврха “мини Шенгена” је ефикасно прихватање миграната

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, прецизирао је да је Бечком конвенцијом о међународним односима утврђено да оно што потпишу министар спољних послова, премијер или председник једне државе, обавезује ту државу, без обзира да ли су они то потписали са или без овлашћења, у складу или не са домаћим законима и уставом.

„Тај потписник може сутра завршити у затвору, али оно што је потписао у име те државе остаје да је међународно обавезује. То јасно стоји у Бечкој конвенцији о међународним односима, чији смо и ми потписник. Зато ће бити веома тешко повући се из међународних споразума које је потписала садашња власт“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Турска на својој територији „држи милионе избеглица“ са Блиског истока јер је од ЕУ за то добила новац, али да би „те паре могле да се испоставе недовољним“.

„Истовремено, познато је да председник Турске Реџеп Тајип Ердоган није најпоузданији партнер. Реч је о популисти којем би једног тренутка могло одговарати да каже избеглицама: ’Хајде сада сви слободно ка Европи’. А знамо да ЕУ неће да их прими. Ако погледамо мапу, где људи који су кренули из Турске, а не смеју да стигну у Европу, могу да заврше? Само у простору ’мини Шенгена’, у којем ће у међувремену бити успостављен јединствени административни оквир“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да огромна већина миграната жели да стигне до Аустрије, Немачке и Скандинавије, али да би они на крају ипак могли да остану на Балкану.

„Живимо у ’луда времена’ и на Западни Балкан би могло бити ’заглављено’ неколико стотина хиљада избеглица, које би се можда и вратиле својим кућама ако на Блиском истоку престане рат. Али, шта ако не престане? Шта ако не буде рата само на Блиском истоку, него и у развијеном свету? То нико рационалан не може да искључи”, додао је Јеремић.

Јеремић је додао да „игнорише људску историју“ свако ко тврди да је незамисливо да би за нашег живота могао да избије неки нови светски рат.

„Такав сукоб можда не би био вођен истим средствима као светски ратови у 20. веку, али никоме тада не би било до враћања одакле је кренуо – свакако ће седети тамо где се задесио“, рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио да председник Србије Александар Вучић неће потписати споразум који би Приштини омогућио чланство у УН, јер зна да би тај потпис за њега имао ефекат сличан оном који је за Мила Ђукановића имао такозвани закон о верским слободама, што га је коштало власти након готово пуне три деценије сувереног владања Црном Гором.

„Ако би то потписао, Вучић би преко ноћи имао против себе и цркву и огромну већину народа. Мислим да он то неће урадити, јер је сувише оптерећен својим опстанком на власти. Али то је прилика да се са Западом почне да разговара на другачији начин. Да им се објасни да ако независност Косова није потписао Вучић – човек са највећом концентрацијом моћи у рукама и најмање моралних скрупула од свих који су овде икада владали, онда то нико никада неће учинити. И да зато престану да траже бољег Вучића од Вучића, јер таквог нема“, закључио је Јеремић.

Народна странка

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ми, борци, ветерани, војни и полицијски, бићемо на протестима да спречимо репресију над народом!

Ми, борци, ветерани, војни и полицијски, бићемо на протестима да спречимо репресију над народом!

Ми смо за јединство народа у Србији и подржавамо само нашу Отаџбину Србију, њену слободу …

Вучићу, узалуд претње да ћете на нас бацати фарбу, у суботу тотална блокада Србије

Вучићу, узалуд претње да ћете на нас бацати фарбу, у суботу тотална блокада Србије

Срамотно застрашивање и покушај Александра Вучића да у суботу изазове грађански рат у Србији, неће …

Један коментар

  1. koje izbeglice i mucenici kad u pitanju kozojebci i alahovi ratnici, pesnici, nozu i kalasnjikovu vicni.
    gde su im zene, deca i starci, imal jednog da radi il da neki zanat sem razbojnicki zna i od njega zivi.
    ej, balija i mufljuze skinde nam se sa spolovila i odbi od sise, vreme je na cari jarece i svinjske al i svesti racune nase ljudske, pa kom opanci a kom obojci a i za vas majmune i magarce imace nebrojeno pilula od razni bolesti lecice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *