Јесењи цунами поскупљења (видео)

0
(0)

Почетком наредног месеца могу се очекивати и више цене грејања и других комуналних услуга. Поскупљења најављују и неки произвођачи хране. Просечна августовска зарада у Србији била је 44.770 динара. Стручњаци процењују да ће инфлације ове године бити испод пет одсто, што је рекорд у последњих неколико деценија.

После повећања цена струје и гаса у августу и септембру, почетком наредног месеца могу се очекивати и више цене грејања и других комуналних услуга. Поскупљења најављују и неки произвођачи хране. Просечна августовска зарада у земљи била је 44.770 динара.

Према најавама, већ у октобру месне прерађевине појединих произвођача поскупеће и до 13 одсто, део козметике до девет, а супе и зачини између пет и 10 одсто. Цене веће од три до пет одсто имаће и неки слаткиши и грицкалице, а очекује се и да око два одсто поскупи млеко и млечни производи.

Грађани кажу да имају све мање новца, да се цене повећавају и да се све горе и горе живи. Купује се мање артикала, али се људи ипак труде да купују што квалитетније производе.

Од априла до јуна, домаћинства у Србији у просеку су располагала са нешто мање од 54.000 динара месечно, а трошила око 50.000. И даље, две трећине прихода одлази на храну, пиће, комуналије и транспорт.

У Центру за заштиту потрошача сматрају да услуге од општег економског интереса, као и друге услуге које се пружају потрошачима, не спадају у социјалну категорију.

„С тим у вези сматрамо да потрошачи не треба да буду социјална категорија и апелујемо на Владу Републике Србије да донесе социјалне карте и Уредбу о угроженом потрошачу“, поручује Вера Вида, председник Центра.

У првој половини године било је и појефтињења. Уље је, на пример, јефтиније за више од 16 одсто, шећер око осам, а свињско месо готово шест одсто.

Оливера Ћирковић из трговинског ланца „Универекспорт“ каже да ће у наредном периоду поскупети одређене групе производа.

„С обзиром на целокупну ситуацују и све слабију куповну моћ потрошача, и произвођачи и трговци труде се да што више одлажу поскупљења и задрже цене на постојећем нивоу“, каже Ђирковићева.

Неки економисти процењују да ће инфлација у преосталом делу године износити свега један и по до два одсто.

Економиста Горан Николић каже да ће до краја године на инфлацију највећи утицај имати регулисане цене, односно грејање и превоз.

„Постоји ризик и од утицаја девизног курса, мада он није велики. Можемо проценити да би до краја године укупна инфлација могла бити испод пет одсто, што ће бити најбољи резултат у последњих скоро пола века“, указује Николић.

Од почетка економске кризе промет у Србији смањен је за трећину, па се трговци и произвођачи све теже одлучују за поскупљења. Кочнице за даљи пад стандарда овог лета биле су родна година и релативно прихватљиве цене прехрамбених производа.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (1) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

Струја поскупљује од 1. септембра: Ево колико ће бити виши рачуни грађана

5 (2) Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend