Језиве бројке: Рак масовно убија Србе, за годину дана оболело 37.437 људи!

Језиве бројке: Рак масовно убија Србе, за годину дана оболело 37.437 људи!

Рак масовно убија становнике Србије. Наиме, за годину дана, према последњим, још непубликованим подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, од карцинома је оболело 37.437, а умрло 21.007 људи.

Ни прогнозе за будућност нису охрабрујуће – очекује се даљи пораст оболевања, али стручњаци тврде да би у наредних деценију-деценију и по под условом да одзив на националне програме раног откривања карцинома буде добар, постепено могла да опада стопа смртности од овог обољења.

Код нас су иначе релативно високе стопе оболевања и умирања од малигних болести. На неке канцерогене нисмо могли да утичемо: 10 тона осиромашеног уранијума који је бачен на Косово и Метохију и по рубовима Пчињског округа остаће вечно на овом терену, јер је његово време распадања четири и по милијарде година.
Данак већ увелико плаћамо: број оболелих од леукемије и лимфома повећан је у последњих десет година 110 одсто, а број умрлих за 180 одсто.

Професор Слободан Чикарић, председник Друштва Србије за борбу против рака, упозорио је да би ове године у Србији могла да се очекује експанзија свих врста рака: навршава се 15 година од бомбардовања, а толики је и тзв. просечни латентни период од излагања канцерогеном агенсу до појаве солидних и свих осталих тумора, са изузетком леукемија и лимфома, који се брже развијају и имали су експанзију седам година после бомбардовања.

“Током последње деценије дошло је до пораста стопе оболевања и умирања од свих малигних тумора подједнако код особа оба пола. Код мушкараца, стопа оболевања је порасла за 24,3 одсто, а стопа умирања за 9,9 одсто. Код жена регистрован је пораст стопе оболевања за 20 одсто, а стопе умирања за 5,4 одсто”, каже др Снежана Живковић Перишић, епидемиолог у Институту за јавно здравље Србије.

Стручњаци и овог марта, месеца борбе против карцинома, указују да је у нашој земљи непрепознавање ризичног понашања и недовољно коришћење позитивних искустава у спровођењу програма превенције и раног откривања рака из развијених земаља Европе и света, и даље значајан проблем. За сваки трећи случај рака одговорно је пушење, а истраживања показују да у Србији пуши више од трећине одраслог становништва, при чему просечан „пушачки стаж“ износи приближно 19 година. Више од трећине свих случајева рака је последица гојазности, неправилне исхране и физичке неактивности, а готово петина одраслог становништва Србије је гојазна …

“Србија се сврстава међу земље са средњим ризиком оболевања и умирања од малигних болести у Европи. У погледу водећих локализација рака не разликујемо се умногоме од осталих земаља света. Код мушкараца су то рак бронха и плућа, код жена – рак дојке, а подједнако је заступљен рак дебелог црева код особа оба пола. Рак грлића материце је већ годинама једна од водећих локализација рака код жена у Србији. Годишње од рака бронха и плућа оболи 5.200 и умре 4.600 особа оба пола. Од малигних тумора дебелог црева и ректума оболи у просеку сваке године више од 3.700 и умре 2.600 људи.

Од рака дојке годишње оболи 3.500 и умре 1.600 жена. Дијагноза рака грлића материце постави се код приближно 1.300 жена, а сваке године више од 500 жена умре од ове врсте малигног тумора”, објашњава др Снежана Живковић Перишић.
Мушкарце убија рак плућа

Само у централној Србији, према подацима из Регистра за рак, у 2011. години од карцинома је оболело 26.709 становника (14.051 мушкараца и 12.658 жена), а 14.924 је умрло (8.592 особа мушког пола и 6.332 особа женског пола). Мушкарци су најчешће оболевали и умирали од малигних тумора плућа (оболео – 3.621, умро-2.490 ), колона и ректума (оболео – 1.502, умрло – 994), и простате (оболело – 1.196, умрло – 839). Код жена малигни тумор најчешће је био локализован на дојци (3.293), колону и ректуму (1.044), плућима (1.005) и грлићу материце (892). Међу женама најсмртоноснији је био рак дојке, од којег је умрла 1.171 жена.
На сваких 100.000 жена у Србији од рака оболи 238,4, а умре 109,7. Међу 100.000 мушкараца рак се дијагностикује код 268,7, а од њега умре 179,7. Лекаре охрабрује чињеница да се стопа смртности код неких локализација рака смањује. Др Снежана Живковић Перишић каже да је тако морталитет од рака дојке са 21,5 одсто 2010. године опао на 20,4 у 2011, односно за читавих 1,1 одсто.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЕКСКЛУЗИВНО Постоје материјални докази сусрета Вучића и Беливука због којих Вучић иде на робију! (видео)

ЕКСКЛУЗИВНО Постоје материјални докази сусрета Вучића и Беливука због којих Вучић иде на робију! (видео)

Александар Вучић се налазио с Вељом Невољом у стану своје љубавнице – водитељке Катарине Шишмановић, …

Олимпијске игре у Токију: Милица Мандић освојила златну медаљу за Србију!

Олимпијске игре у Токију: Милица Мандић освојила златну медаљу за Србију!

Милица Мандић освојила је златну медаљу у теквонду у категорији до 67 кг на Олимпијским …

4 Коментара

  1. ove godine 15 godina od bombardovanja i ocekuje se najveca brojka obolelih od ove kuge koju nam donese “milosrdni andjeo”,sta reci…nadam se da sve BOG vidi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *