Јовановић: Срби на Косову се више боје Вучићевих криминалаца са севера од албанске парадржаве (видео)

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да се Срби са Косова и Метохије „више плаше од криминалаца са севера него од албанске парадржаве“, а да грађани на северу немају ни правосудне органе ни полицију која може да их заштити јер су распуштени 2013. године Бриселским споразумом.

„Из Брисела се прво јавља да смо тамо победили 5:0, а онда да Заједница српских општина (ЗСО) није формирана готово 3.000 дана. Ако ЗСО није формирана, зашто је власт расформирала судове и полицију на северу Косова? Једини резултат Бриселског споразума јесте да су расформиране српске институције на северу Косова и Метохије“, рекао је Јовановић у емисији „Реч на реч“ на Радиотелевизији Србије.

Јовановић је подсетио да Србија од 1999. године и потписивања Кумановског споразума нема административни и безбедносни капацитет на Косову и Метохији и да зато мора да се ослања на дипломатију.

„Дипломатија мора да буде компетентна и принципијелна и да обезбеди заштиту српског становништава и културног наслеђа, али посао у бриселским преговорима није урађен компетентно“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да црвена линија Србије у преговорима о коначном статусу Косова и Метохије мора бити да Приштина не може добити столицу у Уједињеним нацијама, односно да самопрогашено Косово не може постати члан УН.

„Хајде да будемо јединствени и да кажемо шта су наше црвене линије и да не може Косово да буде члан УН и да нема ни имплицитног ни експлицитног признавања независности. Ово је питање које заслужује потпуно национално јединство“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је за Народну странку Косово и Метохија најважније национално питање и темељ српског идентитета.

„Решење би требало тражити оквиру Устава Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Нон-пејпери о Косову су пробни балони, а онај који је објављен у косовским медијима је пробни балон за Српску православну цркву“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да коначни статус Косова и Метохије може бити одлучен само у УН, и додао да одлуке о томе не могу да се доносе ни у Бриселу ни у Вашингтону, иако би са свима требало разговарати, а да преговори Београда и Приштине морају да се воде о нормализацији живота свих људи који живе на Косову и Метохији.

Генерални секретар Народне странке је рекао да до 2012. године „нико није учествовао у власти у Приштини уз благослов Београда, а данас, нажалост, Српска листа учествује у власти у Приштини“.

„Лаж је да је мишљење Међународног суда правде о Косову и Метохији ставило тачку на независност“, навео је Јовановић.

народна.орг.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сви одборници СНС гласали против помоћи породиљама и породицама са децом

Сви одборници СНС гласали против помоћи породиљама и породицама са децом

Одборници СО Врбас су на деветој седници, почетком септембра на дневном реду имали измене и …

Османи јавно каже да за њих "Бриселски споразум" не постоји који само још издајник Вучић спроводи!

Османи јавно каже да за њих “Бриселски споразум” не постоји који само још издајник Вучић спроводи!

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи рекла је данас да Приштина неће дозволити формирање Заједнице …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *