Друштво

Јуче одржан протест радника “Поште Србије” захтевају повећање просечне плате и исплату једнократне помоћи у висини 45.000 динара

Радници Поште Србије окупили су се данас испред седишта овог предузећа у Таковској 2, како би изразили незадовољство због ниских плата, надокнаде од само 75 одсто за оболеле од коронавирса, као и чињенице да на челу предузећа имају директорку којој је још пре две године истекао в. д. статус.

Јадранка Станков, председица Самосталног синдиката поштанских радника, који организује овај протест, објашњава за Нова.рс који шта је оно што траже запослени у Пошти Србије.

При захтев је да се зараде запослених у технологији, чија су нето примања нижа од 60.000 динара, повећају за најмање 10 одсто, а осталима, чија су примања већа, по 3 одсто.

“Сматрамо да би се тако смањио распон између најниже и највише зараде у предузећу”, каже Станков за Нова.рс.

Објашњава да након што су радницима Поште Србије 2014. године, као и свима у јавном сектору, смањене плате, све до децембра 2019. године нису добили ни једно повећање.

“2019. смо након обустава рада први пут добили повећање и то од 13,6 одсто. Међутим, и након тога су сва остала јавна предузећа остала далеко изнад нас. Наша просечна плата је за 10.000 нижа од просечне републичке нето плате”, објашњава.

Осим тога, запослени у Пошти траже да им се исплати и зарада из добити по усвајању Завршног рачуна. Уколико добити нема од Владе Републике Србије захтевају исплату једнократне помоћи у висини 45.000 динара.

Други захтев је да се накнада за одсуство запосленима оболелим од ковида 19 обрачунава у износу од 100 одсто, а за запослене који су у изолацији накнада буде 75 одсто, као и да предузеће врши дотацију накнада на име боловања која падају на терет РФЗО-а.

“Наше предузеће је поштовало препоруку Владе од априла прошле године да се оболелима од ковида исплаћује 100 одсто боловања, да би у новембру донели упутство како се обрачунава накадана. Тада је она смањена на 75 одсто”, каже и напомиње да су поштари и запослени на шалтерима свакодневно изражени ризику да оболе.

Трећи захтев је да они који раде под уговорима о привремено повременим пословима, након шест месеци добију Уговор о раду на одређено. А сви који су ангажовани по Уговору на одређено време, а којима је истекао уговор од 24 месеца, преведу на Уговор на неодређено време.

Четврти и последњи захтев је да се хитно постави директора ЈП “Пошта Србије” пошто је в. д директорки Мири Петровић в. д. статус истекао још пре две године.

“Петровић је постављена за в.д. директора 2016. да би јој 2018. године истекао статус. Од тад као да немамо директора – нико практично не реагују на проблеме које имамо”, објашњава и додаје:

“Нас не интересује ко ће доћи, ми нисмо у позицији да бирамо. Само хоћемо неког ко ће радити свој посао.”

На протесту очекује велики број радника поште јер су, како каже, свој долазак најавиле и колеге из других гладова – Ниша, Краљева, Крушевца, Новог Пазара, Рашке, Чачка, Сомбора, Кикинда, Зрењанина, Новог Сада, Сремске Митровице…

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!