Протест малих привредника испред Скупштине Србије, објавили списак од пет захтева: "Због овакве државне политике, кандидоваћемо Синишу Малог за Нобелову награду"
фото: непознат аутор

Протест малих привредника испред Скупштине Србије, објавили списак од пет захтева: „Због овакве државне политике, кандидоваћемо Синишу Малог за Нобелову награду“

5
(2)

Удружење Заштитник предузетника и привредника Србије симболично, у минут до 12, започео је протест испред Скупштине Србије. Привредници тврде да све досадашње мере Владе и најављена подршка у време пандемије неће бити довољни за њихов опстанак, а један од њихових затева је да им држава омогући отпис, а не репрограм пореза и доприноса.

Као што је и најављено протест је у минут до 12 почео звоњавом будилника.
Организатори протеста претходно су објавили списак пет кључних захтева упућених Влади Србије и надлежним министрима, а они су следећи:

1. Отпис, а не репрограм пореза и доприноса.

2. Укидање нових парафискалних намета у сред кризе (еко-такса, натписи на радњама)

3. Трајно смањење пореза и доприноса на мале зараде на максимално 10 одсто са садашњих 60 одсто – да свако има најмање 45.000 у односу на садашњих 32.000 динара минималца.

4. Праведан, прогресиван и транспарентан порески систем. Надокнада трошкова онима који су потпуно онемогућени да раде.

Драган Суботић из Туристичке организације Србије подсетио је на 23. децембра 2020. године и прошли протест привредника, који је обележила трагедија.

“Позивам на минут Жељка Вуковића који је трагично завршио свој живот, препукло му је срце”.

“Ми морамо да протестујемо, то је све што нам је остало, јер смо 11 месеци осуђени на голу егзистенцију. Држава нема слуха за делатности којима је обустављен рад потпуно одлуком Кризног штаба, а затим делимично. Приходи су нам толики да не можемо да одвојимо за најосновније трошкове и порезе и доприносе које морамо да платимо. Помоћ је била линеарног модела и искључиво намењена за очување радних места, не привреде. Независни економски експерти су извели рачуницу и кажу да су сви који су узели помоћ сада у минусу 150.000 динара по једном запосленом. То је смислено и смишљено”, рекао је Суботић.

Због овакве државне политике, каже, кандидоваће министра финансија Синишу Малог за Нобелову награду.

“Господине Синиша Мали, можда ћете, поред Иве Андрића, имати част да будете још један нобеловац из нашег народа. Срамота је да Ана Брнабић данас неће споменути да сте се бахато понели на јучерашњем састанку, када сте нам рекли “ако нисте задовољни напустите Србију”. На састанку у септембру прошле године, Синиша Мали је на помен да ли ће се помоћи најугроженијем сектору привреде, а то је туристички, са једнократном бесповратном помоћи, користио вулгарним речником. Да ми као привредници морамо да трпимо да нас терају из наше земље и да нам се обраћају са псовкама без трунке поштовања, а да нико не реагује. Тражимо под хитно да наша Влада донесе сет хитних мера за најугроженије делатности. Преко 2.000 радника је отпуштено уиз туристичког сектора, што је више од половине свих запослених. Ми умиремо, доста је више”, рекао је Суботић.

На протесту привредника је и бивши председник Нове странке Зоран Живковић.

Економиста Драган Радовић рекао је да се држава брани да не може да помогне привредницима јер нема новца.

“Држава каже нема средстава, иако сам бар десет пут причао о томе, а 150 текстова написао. Наша држава подржава раднике из Управе царина који прошверцују пет милијарди евра робе из шлепера. Кад изађе на улицу, та роба вреди 10 милијарди евра. Радници са платног списка државе учествују у стравичном криминалу, а држава не реагује. Наша држава не жели ни да Народна банка каже ко изнесе пет милијарди евра прањем новца из земље. Нико не спречава то прање и изношење новца из земље. Врх државе то не дотиче и не желе то да сузбију. Наш председник годинама говори 200 милиона евра утаје пореза на шверцу цигарета”, рекао је Радовић и додао да је исто и са бензином, алкохолом и брашном.

“Ето како држава може да уштеди и да помогне приведи”, рекао је Радовић.

Репортер Нова.рс разговарао је и са окупљеним грађанима. Међу њима је било оних који су остали без посла, али и оних који су дошли само да пруже подршку привредницима.

“Дошао сам да подржим протест привредника и радника, зато што држава од самог почетка није приступила одговорно према привредницима, а поготову према најугроженијем сектору, а то је туризам. Велики број људи остао је без посла, половина запослених у овом сектору, а држава остаје нема”.

“Нису ми дозволили да обновим лиценцу, зато сам овде. Надам се да ће овај протест уродити плодом, иако ништа до сада није, јер се држава не бави малом привредом и туристичким агенцијама. Сада су осигуравајуће куће дигле полисе и нису дали уопште малим агенцијама ни могућност да их добију. Следећи корак је следећи протест”.

“Власник сам туристичке агенције, а приходе немамо од марта месеца, а све време имамо расходе, нарочито према држави. Све време плаћамо обавезе, порезе из којих се исплаћују плате државним службеницима. Сматрамо да они који су најугроженији треба да имају посебне врсте помоћи и да то треба да се доказује билансима, без обзира на делатност и да се на основу тога утврђују бесповратне мере”.

Брнабић: Буџет Србије није ћуп без дна

Влада Србије је ту да разговара са свим нашим грађанима и привредницима, да видмо како можемо да изађемо у сусрет, да преживимо све ово у привредном смислу, да се што пре опоравимо и наставимо наш раст и развој, рекла је председница Владе Ана Брнабић.

„Са њима ћемо разговарати и заиста немам никакав проблем да саслушам било чије захтеве, али оно што је важно је да разумеју да буџет Србије није ћуп без дна“, додала је Брнабић.

НоваС-Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ усвојили закон за фриленсере и тако гурнули 100.000 људи у дужничко ропство!?

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ усвојили закон за фриленсере и тако гурнули 100.000 људи у дужничко ропство!?

4.6 (5) Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу …

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ пандемијом покривају пљачку и суноврат привреде

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ пандемијом покривају пљачку и суноврат привреде

5 (2) Приходи грађана, осим оних запослених у државној администрацији, не прате трошкове живота, због …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend