fbpx

Како би било господо из ЕУ да се заједно са вашим плановима и миграцијама торњате у ТРИ ЛЕПЕ ПИ*КЕ МАТЕРИНЕ!

0
(0)

Нови пројекат подршке Балкану за управљање миграцијама допринеће изградњи одрживих структура и процедура, а тиме и европским интеграцијама земаља региона, изјавио је данас заменик извршног директора европске агенције за границе Фронтекс Бернт Кернер.

„Реч је о пројекту који се финансира из претприступног инструмента ИПА2. То већ описује главни циљ пројекта. Главни циљ није толико решавање актуелне кризе, већ омогућавање да се изграде одрживе структуре, одрживе процедуре, што олакшава и пут ка ЕУ“, изјавио је Кернер агенцији Бета и ЕурАктиву.

Овај регионални пројекат спроводиће се у сарадњи са Европском канцеларијом за азил (ЕАСО), са Међународном организацијом за миграције и Високим комесаријатом УН за избеглице (УНХЦР), рекао је функционер Фронтекса.

„Пројекат ће се бавити управљањем прилива уз вођење рачуна о заштити, односно уколико их примите како их проверавате, како их региструјете, како их обавештавате о потребама, правима, о томе шта треба учинити, и како их у складу са резултатима интервјуа усмеравате као процедурама азила или повратка“, објаснио је Кернер.

Процедуре ће, како је навео, бити прилагодјене земљама и корисницима, и то ће бити фокус. Пројекат је покренут јуче у Београду.

Према Кернеровој оцени, сарадња Фронтекса са балканским земљама већ је добра.

„Мислим да је присуство Фронтекса на подручју Западног Балкана већ на веома високом нивоу и веома смо задовољни нивоом сарадње земаља Западног Балкана од Србије преко Албаније и свих других“, навео је он.

Додао је да постоји редовна размена информација у погледу ризика у миграцијама, тако да и Фронтекс и земље Западног Балкана имају свеобухватне информације о мигрантској ситуацији, а објављују се и аналитички прегледи и извештаји о анализи ризика.

Постоје и заједнички радни пунктови где су постављени граничари земаља чланица, а планирано је да се та сарадња појача у наредним месецима.

„Имамо добру сарадњу и у погледу обука пратилаца у операцијама враћања, с тим што се за сада мисли на повратак градјана Западног Балкана у своје земље“, навео је он, додајући да се постепено ради на ускладјивању са стандардима ЕУ.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Каква бре црна демократија у Србији?! Где сте то видели у Србији и када? Марш бре у пм…

5 (4) ТРЕНД да нам европски парламентарци у писмима држе лекције и оптужују власт за …

ЦРВЕНИ аларм на Апенинима: 20.000 миграната спремно на ИНВАЗИЈУ италијанске обале

5 (1) Упркос затвореним лукама Италија упозорава на нови талас миграната спреман да запљусне њене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *