fbpx
Насловна / Свет / Европа / Како би било господо из ЕУ да се заједно са вашим плановима и миграцијама торњате у ТРИ ЛЕПЕ ПИ*КЕ МАТЕРИНЕ!

Како би било господо из ЕУ да се заједно са вашим плановима и миграцијама торњате у ТРИ ЛЕПЕ ПИ*КЕ МАТЕРИНЕ!

Нови пројекат подршке Балкану за управљање миграцијама допринеће изградњи одрживих структура и процедура, а тиме и европским интеграцијама земаља региона, изјавио је данас заменик извршног директора европске агенције за границе Фронтекс Бернт Кернер.

„Реч је о пројекту који се финансира из претприступног инструмента ИПА2. То већ описује главни циљ пројекта. Главни циљ није толико решавање актуелне кризе, већ омогућавање да се изграде одрживе структуре, одрживе процедуре, што олакшава и пут ка ЕУ“, изјавио је Кернер агенцији Бета и ЕурАктиву.

Овај регионални пројекат спроводиће се у сарадњи са Европском канцеларијом за азил (ЕАСО), са Међународном организацијом за миграције и Високим комесаријатом УН за избеглице (УНХЦР), рекао је функционер Фронтекса.

„Пројекат ће се бавити управљањем прилива уз вођење рачуна о заштити, односно уколико их примите како их проверавате, како их региструјете, како их обавештавате о потребама, правима, о томе шта треба учинити, и како их у складу са резултатима интервјуа усмеравате као процедурама азила или повратка“, објаснио је Кернер.

Процедуре ће, како је навео, бити прилагодјене земљама и корисницима, и то ће бити фокус. Пројекат је покренут јуче у Београду.

Према Кернеровој оцени, сарадња Фронтекса са балканским земљама већ је добра.

„Мислим да је присуство Фронтекса на подручју Западног Балкана већ на веома високом нивоу и веома смо задовољни нивоом сарадње земаља Западног Балкана од Србије преко Албаније и свих других“, навео је он.

Додао је да постоји редовна размена информација у погледу ризика у миграцијама, тако да и Фронтекс и земље Западног Балкана имају свеобухватне информације о мигрантској ситуацији, а објављују се и аналитички прегледи и извештаји о анализи ризика.

Постоје и заједнички радни пунктови где су постављени граничари земаља чланица, а планирано је да се та сарадња појача у наредним месецима.

„Имамо добру сарадњу и у погледу обука пратилаца у операцијама враћања, с тим што се за сада мисли на повратак градјана Западног Балкана у своје земље“, навео је он, додајући да се постепено ради на ускладјивању са стандардима ЕУ.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грчка затвара кампове! Премијер Мицотакис поручио ЕУ „нисмо ми паркинг за мигранте“… (видео)

5 (2) Грчка конзервативна влада је данас објавила нов систем управљања миграцијама, уз премештање 20.000 …

Меркелеова напушила Макрона због проблема које јој прави

Однос француског председника Емануела Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел отежавају различити политички приступи двоје …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *