fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Како је у борби државе за наталитет победила само државна каса

Како је у борби државе за наталитет победила само државна каса

Борба државе за подизање наталитета је само декларативна, а приче о новчаној помоћи су фарса. То би могло да се закључи десет дана након што је Закон о финансијској подршци породици са децом ступио на снагу и то не само због онога што у њему пише, него и због понашања институција.

Писали смо већ о томе тако ти према том новом закону, ако родиш дете држава одузима паре, јер је максимална загарантована сума коју на породиљском одсуству можете добити у висини три просечне месечне плате у Србији. Према подацима Републичког завода за статистику, у априлу ове године је два одсто људи имало зараду већу од 150.000 динара, а две трећине њих је старости од 20 до 45 година. Свима њима држава поручује да не треба да рађају, тако бар ову одлуку виде мајке с којима смо разговарали, а које су биле у радној групи за израду тог закона.

– Људи из Министарства за рад уопште нису били флексибилни по том питању, што је јако погрешно јер је новим законом време у којем се гледа просечна плата повећано са шест на 18 месеци. На тај начин су они спречили „породиљску мафију“, што им је био главни аргумент за увођење горње границе за износ који породиља може да прима – прича Јована Ружић из „Центра за маме“.

Министарство ћути

Та „породиљска мафија“ о којој говори подразумева да се трудница фиктивно запосли код неког пријатеља или рођака и прима велику плату, а да потом оде на породиљско. Како се по старом закону накнада за породиљско рачунала на основу просека плата за претходних шест месеци, а како породиљско одсуство и одуство за негу детета могу трајати највише годину дана, трудница би могла да поврати не само онај фиктивни новац који јој је неко уплаћивао, него и да заради.

– Међутим, ако ви рачунате просек за 18 месеци тиме сте већ онемогућили породиљску мафију, јер ту нема зараде. Ако ви 18 месеци уплаћујете неки износ, а држава вам плаћа највише 12, где је рачуница по којој се вама исплати фиктивно запошљавање – пита се Ружић.

За „нераднике“ предвиђен минималац

Уз то што ће родитељ са месечном платом већом од 150.000 динара бити оштећен, законом није дефинисано шта се дешава с онима који су пре добијања детета радили мање од 18 месеци. Неколико правника који су тумачилли закон за портал „Бебац“, дошли су до закључка да би се за те месеце који фале до 18 рачунала нула.

– То би значило да ако сте зарађивали 45.000 динара шест месеци, када се извуче просек, требало би да примате износ мањи од минималца, али како је законом предвиђено да не може мање од минималца, добијаћете око 24.000 динара – објашњава уредница портала „Бебац“ Сања Градић.

Постоји и једна добра страна закона

Да је то тако замишљено, потврђује нам и Јована Ружић, која је била у радној групи, заједно с Драганом Соћаним из удружења „Родитељ“, која указује и на једну добру ствар овог закона.

– Некада су жене годинама радиле по различитим врстама уговора, плаћале порез држави на основу тога, али су за систем биле потпуно невидљиве. Новим законом накнаду не примају само стално запослене жене, него и пољопривреднице, запослене по ауторским и другим врстама уговора – објашњава Соћанин.

– Наравно да нисмо за то да неко узима новац од државе на превару, али шта је са женама које нису биле пријављене, а годинама раде, шта је са онима које у очима државе примају минималне зараде, а остатак своје плате добијају на руке? Зар посао министарства није да се бави и тим проблемима, да повећа број инспекција? Најлакше је ударити по џепу жена и веровати да је тако проблем решен – сматра Ружић.

На читав парадокс треба додати и изјаву министарке задужене за популациону политику Славице Ђукић Дејановић, која каже како треба да се реши радни статус мајки и да се спречи њихова дискриминација на послу.

– Послодавци ће морати да се навикну на Закон о раду који предвиђа да мајке деце старости до три године не раде поподневну и ноћну смену, као и да имају право да траже да раде од куће повремене и привремене послове – наводи министарка.

Тај потез би био сјајан, али таква изјава је у најмању руку лицемерна. Причамо о томе како послодавци дискриминишу мајке, а сама држава која би требало да их штити донесе закон којим угрожава најобразованије жене, а све то уз слоган „Рађај, не одгађај – ако си радила најмање 18 месеци“.

Ноизз.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ћутање боли више од рана

5 (5) Стотинак ратних војни ветерана и инвалида, који већ другу недељу протестуј у центру …

Kартел подноси рачуне предсeднику Србије: Вучићева мафија јача од државе

4.6 (23) Много је земаља у којима криминал цвета, али само у Србији је мафија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *