Kако је усташа добио улицу у Београду?
Улица Емила Першке (Фото Google Street View)

Kако је усташа добио улицу у Београду?

Београд – Локалне власти у Београду одлучиле су да преименују улицу названу по народном хероју, која ће се убудуће звати по некадашњем званичнику НДХ, пише Јутарњи лист.

Под налсовом „Усташа има улицу у Београду“ загребачки дневник наводи да је „недавно службено објављено да је некадашња Улица Стевана (Стјепана) Филиповића променила назив у Улица Емила Першке“.

У образложењу одлуке наводи да је „Першка био професионалац, звезда југословенског фудбала и први играч који је одиграо 10 утакмица за национални тим у првој деценији некадашње Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца“.

Јутарњи лист међутим додаје да се, када је већ одлучено да Першка добије улицу, открило да је он био и хрватски националиста који је од успостављања НДХ до краја рата радио у полицији.

Одлуком београдских власти, како додаје загребачки дневник, улица је одузета Стјепану Филиповићу, Хрвату који је као партизански командант, погубљен у Србији, а његова славна фотографија на којој стоји уздигнутих руку налази се у седишту УН, док је његов споменик у Хрватској, дигнут у ваздух.

За разлику од Филиповића, који је био Хрват и југословенски оријентисани комуниста, Першка је по националности Словак, али политички, жестоки Хрват, пише Јутарњи лист додајући да га то ипак није спречавало да између 1920. и 1928. игра за репрезентацију Kраљевине СХС, за коју је наступао на Олимпијским играма 1920, 1924. и 1928.

Наводећи податке из његове биографије, загребачки дневник додаје да хрватски десничари славе Емила Першку због начина како је наводно скончао. Тврди се да није побегао пред партизанима него их је с оружјем дочекао у својој кући на Звезди, и тада је убијен. Само, колико је познато, не постоје сведоци ни материјални докази који потврђу ту причу, пише Јутарњи лист.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Рио Тинто је успео да на улици окупи леве, десне, грађанере, народњаке све и остале...

Рио Тинто је успео да на улици окупи леве, десне, грађанере, народњаке све и остале…

Једини скуп у задњих 20 год који је окупио “леве” и “десне”, “народне” и “грађанске”, …

Београдски криптокомунисти и усташе по други пут убијају српске мученике из Јасеновца

Београдски криптокомунисти и усташе по други пут убијају српске мученике из Јасеновца

* Професор БУ Милош КОВИЋ: Јавност Србије се у протеклих неколико дана суочила са правом медијском кампањом која …

Један коментар

  1. Ако се ови ЗЛОЧИНЦИ задрже на власти у Србији, можемо очекивати и улицу Фрање Туђмана у центру Београда.
    Србија изгледа нема заслужних људи по којима би се назвала улица, па морају баш по овом хрватском националисти – усташи да је назову.
    БРУКА И СРАМОТА прво ових назови власти а и читавог србског народа који трпи то иживљавање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *