Србија

Како је Вучић због „Аир Србије“ отео из буџета 250 милиона евра и како пљачка Аеродром „Никола Тесла“

Авио компанија „Аир Сербиа“ на тржишту се одржава само захваљујући неразумно високим донацијама које му даје држава. До сада је на овај начин из буџета Србије извучено 250 милиона евра. Док је према арапским лажним инвеститорима више него дарежљива, садашња власт планира да опљачка мале акционаре Аеродрома „Никола Тесла“ а.д. кроз предложене измене Закона о привредним друштвима.

„Етихад“ убрзано напушта „Аир Сербиа“-у и ово предузеће са све дуговима препушта влади Републике Србије. Само у прошлој години је АС направио чист губитак од пет милиона евра, али је у завршном рачуну исказана добит од 1.914.965.000 динара (око 16 милиона евра), јер је држава из буџета преко различитих државних подстицајних пројеката националном авиопревознику донирала 21 милион евра (2,461 милијарди динара). Захваљујући овој државној пожртвованости АС још није отишао у стечај.

До сада је држава Србија свом националном авиопревознику, у коме „Етихад“ има 49 одсто власништва, покрила дугове у укупној висини од око 250 милиона евра и тиме постала далеко највећи инвеститор у овом делу Европе.

Прошле године је „Аир Сербиа“ добила државне субвенције по више основа. Тако је, на пример, на име подршке развоју саобраћајне мреже, а у циљу подстицаја и развоја туризма и опште повезаности Србије у складу са Стратегијом развоја туризма, добила 12 милиона евра (1,431 милијарду динара).

Из Фонда за развој је 2017. године АС добио кредит од 14 милиона евра, што се званично не третира као субвенција, јер на папиру постоји обавеза враћања дуга. Када кредит буде био отписан и то ће се књижити као државна донација.

Са своје стране, „Етихад“ ништа значајно није уложио у ову компанију. Чак је у међувремену нечујно отказао и наруџбину 10 Ербасова авиона, својевремено планираних за обнову ваздушне флоте „Аир Сербиа“-е, што је за Србију добра вест, јер би иначе она морала да их отплати када арапски „инвеститор“ побегне.

Слом „Етихада“ на међународном плану већ сада може да се наслути. Некадашњи акционари „Аир Берлин“-а, немачке лоу-кост компаније у стечају, одлучили су да туже „Етихад“ за одштету у висини од око три милијарде евра. Разлог за ово је чињеница да је арапска авио-компанија прво гарантовала наставак инвестиција да би се превазишло оно што се тада сматрало пролазном слабошћу, а затим, само неколико месеци касније, објавила своје повлачење из посла након чега је „Аир Берлин“ у августу прошле године отишао у банкрот.

Када буде изгубио овај спор, што је извесно, „Етихад“ и сам одлази у стечај, јер владарска породица Абу Дабија као власник није спремна да покрије и овај губитак. Због тога већ сада влада Србије мора да предузме кораке да заштити своју имовину коју овај лажни инвеститор увелико користи како би смањио своје губитке.

То садашња власт не чини, јер су и њени челници међу профитерима ове пљачке. Наиме, арапске мутиводе не би ништа постигле да нису подмитиле Александра Вучића и његов клан и тако стекле право на бездушну пљачку овдашњег државног буџета.

Ни са матичним аеродромом „Аир Сербиа“-е, „Николом Теслом“, ситуација није јасна. Француски гигант „Винци“ је победио на намештеном тендеру за добијање концесије, али уговор ће бити потписан тек крајем године. Шта се толико чека?

На првом месту време се користи да се потпишу још неки уговори којима ће паре да се извуку из овог иначе веома успешног предузећа. Осим тога, чека се најављена промена Закона о привредним друштвима.

По садашњим одредбама овог закона, давање у концесију је располагање имовином великих размера, у ком случају несагласни мали акционари имају право да своје акције на продају понуде привредном друштву. При том, имају право да за своје акције добију највећу од три могуће вредности. Прва је књиговодствена вредност акција.

Друга је „тржишна цена“, то јест, просечна цена која је остварена на берзи у претходних шест месеци, под условом да је трговано са најмање 0,5 одсто укупног броја акција и још неким условима. Трећа могућност је да се врши процена вредности, што би урадио овлашћени судски вештак, ревизор или друго стручно лице које је од стране надлежног државног органа Републике Србије овлашћено да врши процене вредности одређених ствари или права.

Предлог измењеног Закона предвиђа да би у случају да је трговано са најмање 0,5 одсто броја акција предузећа у последњих шест месеци, при чему се промет одвијао најмање трећину радних дана сваког месеца, тако утврђена „просечна цена“ била једина коју би незадовољни акционари могли да добију. На овако малом тржишту хартија од вредности лако је манипулисати ценом акција неког предузећа, на шта власт у овом случају и рачуна.

У суштини, уштеда за „Николу Теслу“ а.д. није значајна, али су властодршци навикли да паре отимају од сиромашнијих од себе и трпају у сопствене џепове.

Игор Милановић / Таблоид

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!