fbpx

Тендер за приватизацију РТБ Бор, нема одговорних за вишедеценијску пљачку

0
(0)

Министарство привреде објавило је јавни позив за избор стратешког инвеститора за Рударско-топионичарски басен Бор, а рок за подношење пријава је 20. август. Истовремено, нико није одговарао за милионске злоупотребе у овом предузећу и дугове које отплаћују грађани Србије.

У позиву који је објављен у дневном листу Политика од среде, наводи се да будући инвеститор докапитализацијом од 350 милиона долара постаје власник удела у РТБ Бор.

Укупна вредност новчаног капитала РТБ Бор је 2.333.863.136 динара.

На позив се могу се пријавити и домаће и стране компаније, а у условима је наведено да заинтересована страна мора да се претежно бави експлоатацијом или производњом бакра или осталих обојених и племенитих метала и да је остварила пословни приход од бар 500 милиона долара у последњој пословној години.

Нико није одговарао ни за дуг од 40 милиона долара који је Србија обавезна да плати грчкој компанији Митилинеос због неиспуњених уговора из 1990-их година.
Заинтересовани морају још и да уплате депозит или доставе гаранције у износу од милион долара.

Рок за подношење пријава је 20. август ове године до 12.00.

Ресорни министар Александар Антић је недавно рекао да је озбиљно интересовање показало 11 компанија, које су потписале уговор о поверљивости.

За партнерство са борским комбинатом бакра највише су се интересовале кинеске компаније, затим руске, канадске, једна турска компанија, као и казахстанско-европски конзорцијум.

Рударско-топионичарски басен у Бору запошљава 5.000 људи директно, а да од њега зависи 20.000 породица, рекла је недавно председница Владе Ана Брнабић.

“Очекујем да ћемо имати оно што смо имали у Железари у Смедереву, много јачи комплекс у Бору који ће на бољи начин да одговори на потребе за динамичним економским развојем”, рекла је председница владе.

Навела је да РТБ Бор са 0,8 одсто доприноси БДП-у, али и да би могао, ако се тендер заврши у складу са очекивањима, да доприноси и додатних један одсто, односно 1,8 одсто, што је важно за економски развој.

Уочи тендера за приватизацију Скупштина РТБ Бор је одлучила да се зависна предузећа -Рудници бакра Бор, Рудник бакра Мајданпек и Топионица и рафинација – припоје матичном предузећу.

Почетком године саопштено је да је историјски дуг РТБ Бор од 1,2 милијарде евра смањен на 300 милиона, односно отписано је 90 одсто дуговања Унапред припремљеним планом реогранизације (УППР) из 2016. То значи да су дуг овог предузећа платили сви грађани Србије.

Истовремено, упркос лошем пословању, Благоје Спасковски је све време био на челу предузећа.

Благоја Спасковског Влада Србије именовала је на место генералног директора крајем октобра 2008, а на предлог тадашњег министра економије и лидера УРС-а Млађана Динкића.

Управо тада је почео нови инвестициони циклус у Бору.

Инсајдер се пословањем РТБ-а Бор бавио у серијалу Рудник дугова још 2013. Упркос бројим доказима о томе да се нови инвестициони циклус у Бору претворио у неконтролисано трошење средстава, до данас за то нико није одговарао.

Изор: Инсајдер, Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Васко Васовић, кандидат за директора РТС-a: РТС ће да пукне као експрес лонац

4.7 (15) Kонкурс за генералног директора Радио-телевизије Србије је најобичнија фарса. Сад се ближи тренутак …

Весић комуналној милицији у Београду купио луксузне Ленд ровере за 2,5 милиона евра

0 (0) Kомунална милиција у Београду добила је нова возила са специјалним камерама која ће …

Један коментар

  1. ko jos ne zna onog bahatog i ruznog gurbeta indijanskog sto kaci transparente po tudjim tarabama. – taj je i doveden da mu staratelj moze zlato uzimati a kao zlato sljaku prikazivati. – a valja lepotana za nauk na slici pogledati, i kad ga vidite oko tarabe decu u kucu oterati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *