Како Вучићеви напредњаци пљачкају Вождовац

0
(0)

Наводна Вучићева борба против корупције, претворила се, уствари, у отимање пара од грађана. На Вождовцу, једној од највећих општина у Србији, траје отимачина као у најбоље време демократских скакаваца који су бесомучно черупали све буџете и фондове. Грађани али и поштени чланови СНС-а, безуспешно упозоравају врх странке да из општинског буџета десетине милиона динара нестаје у приватним џеповима. Уместо одговора, преко људи „од поверења“ Александра Вучића и Небојше Стефановића, стижу упозорења да су „војници странке“ морају да ћуте. А грађани нека лају на звезде…

У београдској општини Вождовац на власти је Српска напредна странка и овде се одлично види њена наводна борба против криминала и корупције. Председник општине је, бар формално, др. Драган Вуканић, али све конце вуче члан већа у сталном радном односу Александар Савић, човек од изузетног поверења Небојше Стефановића, председника Скупштине Србије.
О свим незаконитостима која се дешавају на овој општини обавештен је и сам врх напредњака, али нико ништа не предузима.
Тако је 23. маја 2013. извесна Т. Стевић примила допис адресиран на председника СНС-а Александра Вучића који му је у име грађана упутио Мирко Новић. У њему се, између осталог, наводи како су незадовољни чланови странке обавили разговор са Александром Марковићем, још једним који прима плату на Вождовцу иако је запослен на другом месту, а који их је као надлежан у централи СНС-а упозорио да су они „војници странке и као такви дужни да спроводе ставове са вишег нивоа, а коме се не свиђа може да иде, јер странци се нико не сме противити“. Преведено на српски ово је значило да грађани, чланови СНС-а, морају да престану да указују на лоповлуке челника.

Поменути Новић је још и раније указивао на неправилности на Вождовцу. Дана 14. маја 2013. он републичкој Влади предаје писмо за Александра Вучића (заведено под бројем 04-362-4621)у коме набраја многобројне лоповлуке општинских челника. Тада наводи: „…Вишеструко се увећавају трошкови на свему и свачему што се ради и не ради. То чине тако што послове поверавају познатим извођачима и родбини, који ће им преплаћени део новца вратити.“

Изградња и санација игралишта за боћање на Бањици коштала је 4.452.676 динара, санација терена „Љоља“ 3.743.845 динара, а одржавање игралишта „Црнотравска“ 519.636 динара. За 600 квадратних метара спортске сале у школи у Јајинцима дато је 28.958.290,80 динара, додатни радови за нешто ненаведено коштали су 899.377 динара, док је надзор за санацију неког дворишта однео 97.000 динара.

У Пиносави је за хидроизолацију зграде месне заједнице потрошено 465.800 динара, а зграда још увек прокишњава на два места. За асфалтирање прилаза ондашњој основној школи плаћено је чак 647.584 динара иако се ради о површини од свега 170 квадратна метра. Кошење амброзије које никада није обављено коштало је 1.864.281,70 динара, а грађани негирају и да су уређени улази у зграде, за шта је издвојено 4.707.952 динара.

Спортску салу у дворишту основне школе „Васа Чарапић“ направио је приватник без икакве дозволе, па он сада исту користи у послеподневним и вечерњим часовима, као и током викенда и ђачких распуста. Председник општине др. Вуканић је зграду у Боже Јанковића 14, површине 949 метара квадратних, дао на коришћење Високој школи струковних студија за пројектни менаџмент и то на неограничени рок и без надокнаде. Општина зато годишње губи најмање 6,5 милиона динара, али је зато један високи функционер СНС-а због овог посла добио стан.

Становници Вождовца су мимо своје воље и партијске припадности финансирали кампању СНС-а у Србобрану, јер су из општинског буџета плаћени трошкови кол центра, као и боравак страначких активиста у овом војвођанском месту. Све је покривено фактуром за превоз која износи 480.000 динара. Небојша Гавриловић је, позивајући се на пријатељство и кумство са функционерима, рекетирао приватног аутопревозника за потребе трошкова предизборне кампање у Ковину. Када се тај човек пожалио на Општинском одбору СНС-а поједини напредњаци су хтели да га туку.

Новић у свом писму Вучићу наводи и ово: „Посебан вид криминала је фиктивно запошљавање страначких кадрова по налогу ГО СНС Београд. Сви тврде да их је било много, али ја лично знам да су то били господа Симоновић и Милићко, а сада у нашој општини прима плату председник одборничке групе СНС ГО Земун и Александар Марковић из ГО СНС Београд.“
Новац потрошен на плате ових функционера био би довољан да се у МЗ Пиносава, на пример, реше сви проблеми за наредних 20 година. Само од полугодишње бруто плате Марковића могло би да буде плаћено постављање паркета у сали за физичко локалне основне школе, па би деца опет могла да вежбају.

Председник ГО Вождовац не дозвољава увид у документацију о додели шест милиона динара помоћи у грађевинском материјалу набављеној у стоваришту у Јајинцима, забранио је и да се СО Вождовац достави завршни рачун општине и финансијски извештај СЦ „Шумице“, јер би се показало да су губици на десетине милиона и да се новац ненаменски трошио. Не дозвољава се ни увид у давања за социјалну и материјалну помоћ, наводи одборник Томислав Марковић у свом писменом обраћању од 11. јуна 2013. Савету за борбу против корупције.

У истом допису одборник Марковић од Савета тражи да прибави информације о завршном рачуну за месну заједницу Јајинци за 2010, 2011. и 2012. годину и да провери зашто финансијски начелник општине Драговић не одговара на допис упућен му три месеца раније.

 

И. Милановић

Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АЛЕКСАНДАР ПАВИЋ: Зашто Вучић за Србе набавља отровне Фајзерове вакцине?! (ВИДЕО)

4.7 (24) Политиколог Александар Павић каже да ће се Доналд Трамп борити до краја свим …

ВУЧИЋ: Фајзерову вакцину ће морати да приме лекари, војска и полиција, остали како хоће

3.1 (7) Председник Србије Александар Вучић рекао је да је питање сата и дана када …

3 Коментара

  1. MOJ KOMŠILUK, OPŠTINA VOŽDOVAC, SAD NEĆU DA IH KRITIKUJEM…

  2. Sramota.Pocelo je da izlazi na videlo laz i "postenje" SNS Lopovi i izdajnici.

  3. Ништа ме не чуди,сви су они кумровачки унуци и поштоваоци лика и дела…..једино што морају све то брзо да урљде тј покраду јер су свесни да трају као лептири…..Невоља је што после једних лопова дођу други и то јер смо ми то тако тражили…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend