fbpx
Душан ВУјовић, оснивач Г17+

Каква бре финансијска консолидација, ниједан системски проблем српске економије нисте решили већ само пљачкате пензионере и раднике!

0
(0)

БЕОГРАД – Министар финансија Душан Вујовић изјавио је данас да ће плате и пензије бити повећане чим се стекну услови, односно када се заврши фискална консолидација.

„Стално размишљамо када ћемо рећи да је терапија фискалне консолидације завршена и да можемо да идемо на следећи корак, то ћемо урадити чим се створе услови“, рекао је Вујовић новинарима у Народној банци Србије.

Министар је, одговарајући на питање када би могло доћи до повећања плата и пензија и да ли је због тога могућа промена аранжмана са ММФ-ом, одговорио:

„Ми се понашамо тако да поштујемо све потписане договоре, али нам је циљ бољитак Србије. Не желимо да штедимо због штедње, ми сада штедимо да бисмо смањили дефицит и још увек нисмо изашли из тога“.

Он је додао да је сваки динар који је уштеђен у претходном периоду усмерен на смањење дефицита.

„Тиме ћемо смањити ново задуживање као и укупан дуг и преокренућемо учешће дуга у бруто друштвеном производу. Када то остваримо и кренемо путем бољитка, само је питање дана када ћемо моћи да повећамо све расходе, почев од издвајања за школе, болнице, до плата и пензија“, рекао је Вујовић.

Он је истакао да је важно да издвајања буду одржива.

Дефицит ће 2015. бити мањи за пола милијарде евра

Министар финансија изјавио је да очекује да ће дефицит буџета на крају године бити за 60 милијарди динара мањи од планираног, односно да ће износити 130 милијарди динара.

Вујовић је рекао да ће таквим резултатима највише допринети бољи приходи и уштеде на основу чега очекује пола милијарде евра мањи дефицит.

Министар финансија је подсетио да је прошле године у јуну, када је преузео функцију, дефицит износио 8,8 одсто БДП-а, а до децембра је већ пао на 6,6 одсто БДП-а.

„У прва три месеца ове године дефицит је износио 21,1 милијарду динара, што је тек два одсто БДП-а, а тај удео је до краја априла пао на 1,7 одсто“, рекао је Вујовић.

Он очекује да ће до краја маја, уместо планираних 90 милијарди, дефицит буџета износити 30 милијарди динара.

„То је две трећине нивоа дефицита који предвиђа Мастрихт. По дефициту, Србија је са претпоследњег места дошла међу лидере у Европи“, рекао је Вујовић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Др Kисић Тепавчевић докторка или спикерка са Пинка!?

4.7 (31) Др Дарија Kисић Тепавчевић је пре неколико дана дефинитивно разбила дилему да ли …

Нећеш ти никога вакцинисати нити одређивати ко и куда може да путује! НЕСТАНИ из наших живота, да те што пре заборавимо!

3.4 (14) – Kорона вирус је спуштен је на тај ниво да не може да …

Један коментар

  1. Vujoviću, čemu prazna priča?!
    Pa nismo svi retardirani, da ne shvatamo kuda nas vodite.
    Od cele konsolidacije i ekonomske reforme, jedino ste smanjili penzije i plate (i to ne svima u javnom sektoru).
    A „kad se steknu uslovi“ i ja ću ponovo biti devojka – znači nikad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *