Економија

Какве бре економске реформе, шта сте то реформисали у српској економији, таксативно да набројите до 5

Београд — За већи привредни раст Србије пресудан је наставак економских реформ, а ЕБРД намерава да повећа улагања у Србији, каже председник те банке Сума Чакрабарти.

Регионална стабилност је кључна за економски напредак и да у томе Србија има велику улогу, као и да је ЕБРД заинтересован за “Телеком” и инвестиције у мала и средња предузећа, рекао је Чакрабарти у интервјуу за РТС.

“Цео регион Западног Балкана приоритет је за ЕБРД, а Србија је највећа привреда у том региону па је стога веома важан приоритет у региону. Због тога сам ја толико много времена посветио доласку у Београд, разговору са премијером, са другим министрима, али и са представницима приватног сектора. Желимо да видимо шта ЕБРД може да уради још више како би помогао Србији на њеном путу европских интеграција и у ширем смислу да би развила своју привреду”, рекао је Чакрабарти.

Он је прецизирао да је посао ЕБРД да помогне приватном сектору у Србији, на Западном Балкану, да буду још бољи када се буде улазило у ЕУ.

Упитан да ли је наш приватни сектор спреман за то, Ццакрабарти је навео да неки делови приватног сектора јесу спремни, али да свакако предстоји доста посла у другим секторима.

“Једна од области о којој желим да разговарам са владом и ми на томе снажно инсистирамо јесте приватизација предузећа која су у јавном сектору, јер ако се то не деси, неће бити конкурентне када уђу на тржиште ЕУ”, рекао је Чакрабарти.

Што се тиче приватизације, “Телеком” је један пример, али има и других компанија, у банкарском сектору, додао је он истичући да је ЕБРД заинтерсован за те компаније.Какве бре економске реформе, шта сте то реформисали у српској економији, таксативно да набројите до 5

“Оно што је добро видети јесте да су садашња и претходна влада почеле да раде много ствари које су веома корисне, а у погледу Закона о приватно-јавном партнерству, концесија, пореског система. Све су то веома важне ствари које би требало да буду у правом облику да би дошло најпре до реструктурирања, а затим можда и до приватизације. Ми смо заинтересовани за исте области о којима смо и раније разговарали”, рекао је први човек ЕБРД.

Област која треба да се реализује јесу структурне реформе што ће омогућити напредак, додао је.

На питање шта је било кључно да ЕБРД примени прогнозу привредног раста Србије на више, Чакрабарти је навео да је кључна ствар у будућности наставак реформског процеса, а наредна фаза су структурне реформе.

“Пошто је формирана влада у августу, мислим да сада постоји шанса да се иде напред и да се неке од тих реформи усвоје у парламенту, али и да се одреди правац што је по мени много више реформски значајно”, рекао је.

Ове године ЕБРД ће уложити око 300 милиона евра што је мање у односу на претходне три године.

“То није због тога што је Србија лоше радила, имате много добрих пројеката већ због тога што је било избора, требало је времена да се формира влада па су одлуке одлагане. Сви то знају. Али сада, пошто је влада формирана верујем да ће ЕБРД улагати 450 милиона евра годишње”, додао је Чакрабарти.

Наредне године сума ће, каже, бити већа.

“Ако погледате свеукупне бројке и колико смо уложили у Србији, то је 4,4 милијарде евра у преко 200 пројеката. То је свакако значајан број у великом броју сектора, али има још толико потенцијала у Србији који је још неистражен. Морамо да наставимо да инсиситрамо и на тим малим и средњим предузећима. Сваке године ЕБРД помогне око 100 малих и средњих предузећа кроз саветодавне услуге”, додао је Чакрабарти.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!