fbpx

Кардинал Курт Кох: Свеправославни Сабор да пружи јасне знаке жеље да се следи пут екуменизма

0
(0)

Рим – Католици Рима ће се помолити за успешно одржавање Свеправославног Сабора, који би требало да се одржи од 19. до 27. јуна 2016. на острву Крит. Организатор богослужења је Папски савет за унапређење јединства хришћана. Вечерње је планирано за 11. јун, и почеће у 17 сати у базилици Светог Петра, као још један доказ блискости Римокатоличке цркве и Православних цркава.

Сазван од васељенског патријарха Вартоломеја као први у протеклих хиљаду година, Свеправославни Сабор припреман је више од пола века. Ипак, неколико православних цркава, укључујући и највећу – Руску – изразило је резерве у вези са неким од документа чије је доношење планирано на Сабору, и позвало на одлагање заседања. Бугарска православна црква саопштила је да неће послати своје представнике на Крит, што је угрозило само одржавање Сабора.

Раније је председник Папског савета унапређење јединства хришћана [кардинал Курт Кох] изразио наду да ће Сабор, који се одржава као први после толико векова, одиграти позитивну улогу у приближавању различитих Православних цркава и римокатолика. Али, ако партнери „међу собом нису до краја једниствени“, то може негативно утицати на дијалог, приметио је кардинал Курт Кох. У православљу, како је рекао, до данашњег дана постоје „дисонантни тонови“ у перцепцији католика. Председник Папског савета унапређење јединства хришћана нада се да ће предстојећи Свеправославни Сабор пружити „јасне знаке“ жеље да се следи пут екуменизма.

По материјалу Радио Ватикана припремила страница Сибирска католичка газета, гласило римокатоличке Преображењске епархије у Новосибирску

Са руског посрбило: Стање ствари

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

AНЂЕЛИ У ПАКЛУ “НДХ” Страдање српске деце у хрватским концетрациoним логорима (фото 18+)

4.2 (5) Током четири године рата, од априла 1941. до маја 1945. године, више десетина …

Хрвати и Ватикан фалсификовали хрватског краља Томислава који никада није постојао!

4.6 (10) Сматрајући да је нужно да се јавност упозна са радом српског историчара, националног, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *