Катанац за наш „Јужни ток“

0
(0)

РУСИ и званично одустају од изградње гасовода у нашој земљи. Како су „Новостима“ рекли у „Гаспрому“, на предузеће „Јужни ток Србија“ ће бити стављен – катанац.

Фирма која постоји већ шест година, основана је заједнички руским и српским улагањем како би се гас спровео из Русије и преко Србије.

Када је „Гаспром“ покуповао акције европских улагача у „Јужни ток“ крајем прошле године, постављено је и питање шта ће бити са српском фирмом која је радила на овом пројекту. Иако су у представништву „Јужног тока Србија“, које послује у Новом Саду, рекли да фирма наставља да ради, објаснили су да ће свака промена бити донета одлуком акционара. Како „Гаспром“ у овом предузећу, које је у Швајцарској основано 2009. године, има већинско власништво од 51 одсто, он може и да га затвори.

– Због престанка реализације пројекта за изградњу гасовода „Јужни ток“, делатност посебне намене компанији „Јужни ток“ д.о.о. Нови Сад ће бити суспендована – кажу у „Гаспрому“.

Фирма функционише као „офшор“ компанија код нас, а мањи део од 49 одсто удела припада „Србијагасу“. Запослене, којих има око 40, плаћа – руска страна.

– Затварају фирму јер им је сада чист трошак – мисли Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије. – Како су одлучили да стопирају пројекат и зауставе изградњу, немају потребе да плаћају људе у Србији. То не значи да ће коначно и потпуно одустати дугорочно од „Јужног тока“, већ им се не исплати да финансирају предузеће наредних неколико година, на колико је пројекат сигурно замрзнут.

Предузеће са седиштем у Новом Саду смештено је у просторијама Нафтне индустрије Србије, па неће имати шта од пословног простора да прода. Запослени у „Јужном току Србија“ мораће да се снађу за радно место.

ГАС САМО ПРЕКО ТУРСКЕ

РУСКИ „Гаспром“ је упозорио ЕУ да ће морати сопственим средствима себи да обезбеди гас када Руси заврше изградњу турског гасодова.

– Могући су прекиди у испоруци гаса ЕУ преко Украјине – рекао је Алексеј Милер, први човек „Гаспрома“. – Цевовод „Турски ток“ је једина траса којом се може испоручити 63 милијарде кубика гаса. Обавестили смо своје европске партнере и сада од њих зависи постављање неопходне инфраструктуре, почевши од турско-грчке границе. Они у најбољем случају имају неколико година да то изведу.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија ће са првом српском владом одмах и безусловно прекинути све „евро интеграције“

3.9 (7) Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици (Фабризи) изјавио је да …

Влада јада и беде неће успети да Вучића одржи на трону: Старлете и страни агенти као телесна гарда

4.6 (27) Србија је добила Владу какву нико не заслужује. Влада јада, несреће и пропасти …

5 Коментара

  1. Sve velike price o tokovima,gradovima na vodi,kanalima ka Solunu,arapima koji obradjuju plodnu zemlju…sluze da podhranjuju nadu sirotinje a konkretne stvari su pljacka penzionera,radnika,prosfetara…

  2. Izdajnici su na vlasti… Nisu ludi da imaju posla sa bagrom

  3. Tako je Jugoslave.Vise nemam zivaca.Pre 10 dana preziveo sam infarkt i ne mogu brate vise.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend