Катастрофа: Незапосленост међу младима у Србији износи 51,2 одсто

Катастрофа: Незапосленост међу младима у Србији износи 51,2 одсто

0
(0)

Незапосленост међу младима износи 51,2 одсто и према том критеријуму Србија је на трећем месту, иза БиХ и Македоније.

У Босни и Херцеговини незапосленост међу младима износи 57,9 посто и највиша је у региону, Македонија се налази одмах иза са стопом незапослености младих која износи 53 посто, док су иза Србије Црна Гора са 43,7 посто и Албанија са 23,6 посто, наводи се у Редовном економском извештају за југоисточну Европу земаља СЕЕ6, који је представљен у Канцеларији Светске банке за БиХ.

Стопа незапослености у 2012. години била је најнижа у Албанији, 15 посто, а највиша у Македонији 31,2 посто. 

Абебе Адугна, главни економиста СБ за БиХ, Косово и Албанију је рекао да је за побољшање стања у земљама СЕЕ6, БиХ, Албанији, Црној Гори, Косову, БЈР Македонији и Србији потребно побољшати спровођење уговора, издавања грађевинских дозвола и подстицање предузетништва, уклонити демотивационе факторе и препреке за рад, прећи на извозно оријентисани модел раста, смањити дефицит, задуженост и заостале неизмирене обавезе. 

Јавни дуг је повећан, док је фискални простор у Црној Гори, Албанији и Србији исцрпљен. У 2012. години највећа стопа јавног дуга била је у Србији, више од 60 посто бруто друштвеног производа (БДП), а најнижа на Косову, мање од 10 посто БДП-а. 

Извештај предвиђа слаб опоравак ових земаља југоисточне Европе, иако је вођен опоравком у производњи енергије и пољопривреди. У односу на први квартал 2012. године, у истом периоду 2013. године обим производње енергије порастао је за 66,3 посто у Црној Гори, док Србија са 8,6 посто, БиХ са 7,7 посто и Македонија са 3,8 посто нису забиљежиле велики раст. 

Ипак, све привреде иду узлазном путањом, док највећа привреда региона Србија води опоравак регије, наводи се у извјештају. 

Према наводима из извештаја очекује се да ће, иако су глобални економски и финансијски услови наставили да се поправљају, еврозона и у току 2013. године остати у рецесији. Адугна је нагласио како би земље СЕЕ6 требале спровести програм реформи, које подразумијевају наставак процеса фискалне консолидације, осигурање одрживог финансијског сектора, побољшавање инвестиционе климе, те повећавање степена флексибилности прописа који се односе на тржиште рада.

 

Нови Магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АЛ СТЕ ГА ОПРАВИЛИ! Хаос на готово свим аутопутевима у Србији, у Прељини се чека три сата на наплатној рампи!

АЛ СТЕ ГА ОПРАВИЛИ! Хаос на готово свим аутопутевима у Србији, у Прељини се чека три сата на наплатној рампи!

4.2 (5) На ауто-путевима кроз Србију тренутно су велике гужве, показује последњи извештај Ауто-мото саваза …

Баталите ЕУ комесаре јер они раде за Вучића, ово треба да урадите да сломијете нарко фашисте у Србији

Баталите ЕУ комесаре јер они раде за Вучића, ово треба да урадите да сломијете нарко фашисте у Србији

5 (13) Као прво да баталите губљење времена јер мислите да ће вам ЕУ комесари …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend