fbpx

КАТАСТРОФА! У Србији годишње од рака оболи 36.000 а умре око 19.000 људи

0
(0)

Сваке године у Србији од рака оболи око 36.000 људи, а умре око 19.000 пацијената, те су малигне болести један од водећих узрока оболевања и умирања у нашој земљи, истакнуто је данас на промоцији резултата пројекта Српског лекарског друштва (СЛД) „Онкологија у Србији- знањем против малигних болести”.

Председник СЛД академик Радоје Чоловић указао је да Срби не оболевају много чешће од малигних болести од других, али да је наша земља по смртности врло високо позиционирана – на другом месту у Европи.

То је разлог због кога је СЛД покренуло пројекат „Онкологија у Србији – знањем против малигних болести”, сајт на коме су презентовани едукативни програми намењени лекарима свих струка.

Пројекат је, како каже Чоловић, фокусиран на пет најчешћих карцинома од којих се оболева – карцином плућа, карцинома дојке, колоректалног карцинома, грлића материце и карцинома јајника.

Од карцинома плућа у Србији годишње оболи 5.000 пацијената, карцинома дојке – 4.500 пацијената, колоректалног карцинома- 4.500 пацијената, грлића материце око 4.000 жена.

Директор Клинике за онкологију и радиологију проф. Радан Џодић каже да је у последњих неколико година направљен огроман помак у онкологији, што се тиче апарата за зрачење и лекова за оболеле од рака.

Србија ће до краја године у онколошким центрима имати 25 апарата за зрачну терапију, што представља златни стандар – једну машину на 250.000 становника, рекао је Џодић.

Подсећа да је Србија пре пар година имала само 11 функционалних машина за зрачну терапију, да је током 2015 и 2016 набављено још осам линеарних акцелератора, а да је пре пар дана расписан тендер за набавку још шест линеарних акцелератора.

Он каже да је Институту за онкологију потребан и већи простор, како би се најтежи онколошки пацијенти лечили у бољим условима.

„Собе су тренутно осмокреветне и нама треба нов простор од бар 10.000 метара квадратних. Направили смо идејни пројекат за изградњу новог објекта како би наши пацијенти имали боље услове за лечење”, рекао је Џодић.

Он каже да према идејном пројекту за нову зграду, за грађевинске радове треба око 10 милиона евра и исто толико за опремање.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Режим шаље Жандармерију и посебне јединице у Шид због миграната, локална полиција изгубила контролу

4 (4) Додатне и посебне јединице полиције од сутра ће бити присутне у Шиду, како …

Отпуштени жандарм Златко Гигић: Ми смо сада државни непријатељи број 1 (видео)

5 (10) Након шест година суђења, укидања пресуде, потом потврде и увећања казне, петорица нишких …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *