„Катимерини“: Трамп заводи ред на Западу – сече "Обамину визију" и Меркелову

„Катимерини“: Трамп заводи ред на Западу – сече “Обамину визију” и Меркелову

* Атински лист наводи:Протекле три деценије су довеле до економског гигантизма Кине и Немачке (односно ЕУ) на америчку штету, настала је и несразмера између војне и економске моћи Сједињених Држава, те се појавила потреба за обнављањем равнотеже, уз трговинске контрамере, што управо ради Трамп

* „Несрећа немачке канцеларке је почела када ју је бивши амерички председник Барак Обама одабрао да као његова духовна наследница буде настављачица његове светске визије за чије се искорењивање бори Трамп“

ОТКАКО се Доналд Трамп уселио у Белу кућу, свет се променио што је било неизбежно “не зато што је током последњих тридесет година од пада комунистичких режима у Европи стање постало неподношљиво, већ јер је било неприродно”, коментарише вечерас на свом сајту атински лист “Катимерини”.

Протекле три деценије су довеле до “економског гигантизма Кине и Немачке (односно ЕУ) на америчку штету”, настала је и “несразмера између војне и економске моћи Сједињених Држава”, те се “појавила потреба за обнављањем равнотеже, уз трговинске контрамере, што управо ради Трамп”.

Поред тога, пише у коментару, “амерички односи са партнерима у НАТО су увек били неуравнотежени”, а “опомене Американаца да Европљани повећају учешће у заједничкој одбрани већ деценијама наилазе на њихове глуве уши. Трамп је управо рекао ту исту ствар, мада другим тоном, изван оквира политички исправног”.

Ангела Меркел је “свакако била под посебним третманом” Трампа, али “несрећа немачке канцеларке је почела када ју је бивши амерички председник Барак Обама одабрао да као његова духовна наследница буде настављачица његове светске визије” за чије се “искорењивање бори Трамп”.

Годинама су “Сједињене Државе позиване да доведу у ред хаос који је проистицао из иницијативе њихових европских партнера. Случајеви Југославије, Либије, Украјине и Сирије су типични”, а уз то, пише у коментару, “док расте забринутост због ширења руског продора, Берлин бесрамно јача економске односе са Москвом”.

Дакле, “сасвим је природно што је Трамп одлучио да почне дијалог са ‘кредибилним противником’ Владимиром Путином, заобилазећи Европљане”.

А “што се тиче грубог понашања америчког председника, Берлин води исту тактику у еврозони.

Дакле, чему изненађење?

Американац ствара нови поредак. Неизвесно је да ли ће успети. Али, начин на који то ради, својствен њему, не значи и да у суштини греши”, пише на крају коментара у грчком листу “Катимерини”.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Путин и Трамп за реорганизацију Светске здравствене организације

Путин и Трамп за реорганизацију Светске здравствене организације

Од одлуке председника САД Доналда Трампа да усред пандемије вируса корона привремено укине финансирање Светске здравствене организације, …

Трамп најавио велику војно-полицијску операцију против нарко картела у Западној хемисфери

Трамп најавио велику војно-полицијску операцију против нарко картела у Западној хемисфери

ВАШИНГТОН је објавио да са још 22 земље започиње велику операцију борбе против наркотика у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *