Кина ће спровести опсежну реформу своје војске, најозбиљнију у новијој историји

Кина ће спровести опсежну реформу своје војске, најозбиљнију у новијој историји

Председник Кине Си Ђинпинг позвао је органе Централног војног савета задужене за реорганизацију да пажњу усредсреде на омогућавање победе у било ком рату.

Оваква реформа органа управе оружаних снага нема преседана у историји Кине, наводи стручњак Центра за анализу стратегије и технологије Василиј Кашин у свом коментару за Спутњик Кина.

Он наводи да је суштина реформи у уклањању застарелих структура и организације.

„Реч је о фактичкој ликвидацији структура и организација које су старије него сама Кинеска Народна Република. У случају успеха реформи, Кина ће унапредити систем управе оружаним снагама у складу са савременим нормама и превладати дугогодишње организационе проблеме у развоју Народноослободилачке армије Кине“, сматра Кашин.

Према његовим речима, реформа би могла да траје веома дуго и могуће је да је друштво и војска неће прихватити позитивно у целини.

Као пример је навео Главне политичке управе и Главне позадинске управе Генералштаба које су створене још 1930. године, готово две деценије пре образовања Кинеске Народне Републике, а које би требало да буду укинуте реформом кинеског Генералштаба.

Према речима експерта, основни разлог за критику на рачун Генералштаба јесте његов превасходно „копнени карактер“, односно недовољна спремност за спровођење мешовитих операција.

Кашин наводи да је Генералштаб, у чијем је саставу била и Централна управа за заштиту, испуњавао функције главне команде копнене армије и контролисао обавештајне службе.

Претпоставља се да ће у оквиру реформе неке управе обавештајних служби прећи у надлежност других органа, пре свега у поново створену Армију за стратешки софтвер.

„Интересантна је судбина јединствене специјалне службе у оквиру главне политичке управе, која одговара за пропагандне и политичке операције у иностранству. Да ли ће она остати у оквирима поново створене, окрњене Политичке управе, засад није јасно“, пише Кашин.

Он наводи да без обзира на тешкоће које прати било какве радикалне промене структура, одустајање од промена може да буде још скупље.

„Кина се у последње време суочава с многим изазовима, укључујући растућу америчку активност у региону Јужног кинеског мора. Неодређена је ситуација око Тајвана. На све ове изазове треба дати адекватан одговор. Судећи по томе какву је огромну реформу предложио Си Ђинпинг, припрема се веома озбиљан одговор“, сматра Кашин.
Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Кина у фокусу: „Гаспром“ преговара о испорукама плина и хелијума

Кина у фокусу: „Гаспром“ преговара о испорукама плина и хелијума

„Гаспром“ преговара са Кином о испорукама течног нафтног гаса и хелијума из Амурске фабрике за …

Нуклеарна подморница САД, пуна нуклеарног оружја у судару са кинеским дроном

Нуклеарна подморница САД, пуна нуклеарног оружја у судару са кинеским дроном

Америчка нуклеарна подморница само неким чудом није потонула након судара са кинеским подводним дроном. Америчка …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *