Кина: Епл може да остане ако подели добит са кинеским народом

ПЕКИНГ – Америчка компанија Епл је имала користи од јефтине радне снаге и снажног добављачког ланца у Кини, због чега би требало да већи део свог профита подели са кинеским народом или ће се суочити с „бесом и националистичким расположењем“ услед актуеног трговинског рата, упозорава кинески лист „Пиплс дејли“.

У чланку, објављеном у данашњем издању тог државног листа, наводи се да је Епл у Кини остварио 9,6 милијарди долара прихода у кварталу закључно са јуном, што је америчком гиганту помогло да недавно достигне тржишну вредност од невероватних 1.000 милијарди долара, преноси америчка телевизија ЦНБЦ .

Епл и друге америчке компаније могли би да постану кинески „преговарачки адути“ у трговинском рату између САД и Кине, оцењује се у том чланку.

„Уколико недавно усвојене протекционистичке мере америчког председника Доналда Трампа превише јако погоде кинеске компаније, успех (Епла) остварен на кинеском тржишту би могао да пробуди националистичко расположење“, пише „Пиплс дејли“.

„Кина је далеко најважније инострано тржиште за Епл, што компанију чини врло рањивом уколико постане мета беса и националистичких осећања кинеског народа. Кина не жели да затвори врата Еплу упркос трговинском сукобу, али ако америчка компанија жели да зарађује добре паре у Кини, онда треба и да дели своје развојне дивиденде са кинеским народом“, оцењује тај лист.

Кина је прошле недеље саопштила да је спремна да уведе тарифе на увоз америчких производа у вредности од 60 милијарди долара, само неколико дана након што је америчка администрација најавила да ће размотрити повећање тарифа са предложених 10 одсто на 25 процената на кинески увоз вредан 200 милијарди долара.

Епл је, за сада, изолован од трговинског рата.

Трамп је наводно Епловом извршном директору Тиму Куку у јуну рекао да ће ајфони који су састављени у Кини бити поштеђени од пореза, преноси ЦНБЦ.

Танјуг

Актуелно

CIA појачава шпијунско деловање према Русији, Кини, С. Кореји и Ирану

АМЕРИЧКА Централна обавештајна управа – CIA – проширила јењ и појачала шпијунско деловање према Русији, …

Орвелова „1984“ је ништа! Уводи се систем КОНТРОЛЕ ГРАЂАНА! Сви ће имати друштвене бодове?!

Свет ће ускоро, барем у Кини, постати још страшније место. Тамошње власти намеравају до 2020. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons