fbpx

Кина гледа према Европи

0
(0)

ФИРМЕ прве економије Азије окрећу свој бизнис – у правцу Старог континента. Тако, једна од три кинеске компаније види Европу отворенијом од Америке за започињање новог посла, показују подаци Трговинске коморе ЕУ у Кини.

Мада овом гиганту Далеког истока одговарају све повољнији европски услови за рад, чак петина компанија Уније намерава да затвори своју производњу у Кини. Разлози су све скупља радна снага и отежана администација.

Упркос дужничким проблемима и рецесији на Старом континенту, Европа је међу кинеским улагачима најбоље котирана. Према подацима из кинеског Министарства трговине, првих 11 месеци прошле године, инвестиције из прве економије Азије биле су 77 милијарди долара, што је за 26 одсто више него лане. При томе, неколико планираних улагања у америчке фирме је прошле године блокирано, јер кинески економисти апелују да тржиште САД више није толико поуздано.

– ЕУ се сматра привлачном за стране инвестиције, будући да нема много тржишних баријера нити противљења улагањима из Кине на основу заштите националне безбедности – наводи се у извештају Трговинске коморе ЕУ у Кини.

САД ЗАПОШЉАВА СВОЈЕ

СВЕ скупља радна снага у Кини приморала је и Америку да се окрене домаћим произвођачима. У САД је прошле године објављен извештај под називом „Мејд ин Америка“, где се наводи да индустрија све више окреће производњи у Северној Америци. У овом извештају се чак и прогнозира да ће 2015. Године, кинеска роба бити само десетак одсто јефтинија од оне која се производи у САД.

Акента ове институције, у којој су учествовале 74 кинеске компаније, то и потврђује. Око 33 одсто фирми највеће земље Далеког истока навело је да је Унија погоднија за улагање од Северне Америке. Њих 45 одсто сматра да су услови једнаки, а 21 одсто да је Европа мање погодна за пословање од фирми у САД.

Земље Старог континента су престигле по популарности за улагаче и југоисточну Азију, у којој живи велики број Кинеза. У односу на овај део света, ЕУ као повољнију за инвестиције види 48 одсто кинеских фирми.

Међутим, држава са највећом масовном производњом у свету, последњих година у корену мења своје пословање. Од земље која има најјефтинију радну снагу, Кина је прошле године повећала плате за 20 одсто. Посустале економије Европе морају да повлаче бизнис из ове земље, јер не могу да плате раднике, пословање је све скупље и оптерећено таксама и административним препрекама.

– На етикетама гардеробе и обуће која долази из земаља Европске уније све чешће се може видети да је произведена у Вијетнаму, Камбоџи или Бангладешу, а не у Кини – сматрају економски стручњаци лондонског „Економиста“. – У индустрији производње играчака и текстилној, која опслужује читав свет, приметан је недостатак радне снаге, али и све веће зараде. Разлог недостатка радника је ригорозна контрола рађања у Кини.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бугарска новинарка: Западна Европа зверски експлоатише робове из Источне Европе

4 (4) Источни Европљани су робови Западне Европе, али то не изазива реакције, приметила је …

Кина спрема `дигитални јуан` који ће убити Bitcoin и поткопати долар

5 (3) * Забринути експерти америчке агенције Bloomberg: „Кинески дигитални кеш  дизајниран је да буде …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *