Свако враћа по 10.000 евра

0
(0)

КАДА би сваки динар своје плате сваки званично запослени грађанин Србије препустио држави, требало би нам пуне две године, и још који месец, уколико смо решени да отплатимо читав јавни дуг. На крају прошле године, што су последњи званични подаци, наша земља је била у кредитима од укупно 17, 67 милијарди евра. А задуживаћемо се и даље. Већ за који месец могла би да стигне руска милијарда долара, намењена буџету.

У Србији је, с друге стране, званично запослено око 1, 72 милиона људи. Проста рачуница каже да када би само они подносили терет јавног дуга, сваком би на „грбачу“ пало по 10. 273 евра. У тај износ стаје чак 25 децембарских, традиционално „јачих“ просечних плата. Само месец раније, за исти износ би ваљало радити 27, 4 месеца. Просечни радник, каже статистика, у децембру је зарадио око 46. 000, а месец раније око 42. 000 динара. Ове године ћемо чак 90 милијарди динара из буџета дати на камате. То је 23 милијарде више него лане и чак 48 милијарди више него у 2011. Години.

– За само две године износ који треба платити на камате је више него удвостручен – напомиње Мирослав Здравковић, уредник портала „Макроекономија“.

ТЕРЕТ ПО СТАНОВНИКУ

НИЈЕ нимало занемарљив ни терет који пада на сваког грађанина Србије. Уколико се 17, 2 милијарде евра дуга подели на 7, 18 милиона грађана земље, сваком припада по 2. 443 евра. Учешће јавног дуга у бруто домаћем производу је на крају године било 61, 5 одсто. С друге стране, законски лимит, који смо одавно „пробили“ је 45 одсто.

– У 2016. Години можемо да очекујемо да ћемо на камате давати 210 до 220 милијарди динара. И тада ће трошкови за запослене бити већи од трошкова камата, али само они. Дошли смо у позицију дужничког ропства када ће све намене у буџету морати да се смањују, ако не номинално, а оно реално, како би се сервисирале обавезе настале растом јавног дуга. Када држава дође у позицију да мора да смањује своје трошкове за војску, полицију, образовање, здравство и за сличне виталне намене, како би сервисирала камате, пала је у дужничко ропство.

На сваких 100 динара које ове године дајемо на камате, показује рачуница Мирослава Здравковића, на Војску дајемо 67 динара. Пре две године износ је био 130 динара. Док ове године избројимо 100 динара за камате, за образовањемо ћемо дати 186 динара.

– Постоји могућност да у 2016. Години на 100 динара за камате, на образовање дамо мање од 100 динара – додаје Здравковић. – Издвајање за субвенције је за две године са 129 динара на 100 динара за камате, пало на 91 динар. У истом периоду су расходи за запослене са 485 динара пали на 295 динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У српским школама деца уче ромски језик и све се то финансира из српског буџета

3 (2) Средњошколцима ромске националности прошле школске године додељено је 1.207 стипендија, што је за …

EKСПЕРТ УПОЗОРИО СРБИЈУ: Следи банкрот државе и глад, једино овако можете да се припремите (ВИДЕО)

4.3 (14) Економиста др Иван Пајовић тврди да режим Александра Вучића превише задужује Србију и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *