Кина гради нову генерацију носача авиона

0
(0)

Говор партијског руководиоца провинције Љаонинг Ван Минга, у којем је он навео да се у Даљену гради други кинески носач авиона, и да изградња може да траје око шест година, – добио је велики међународни одјек. Тренутно није потпуно јасно шта је подстакло Ван Минга на овакву изјаву и да ли је она била усаглашена са руководством и структурама, које су задужене за чување државне тајне. Можда је руководилац имао намеру само да нагласи, да индустрија његове провинције остварује важан национални пројекат, а испало је да је пре времена огласио ову информацију.

Сада је, према доступним изворима информација, познато, да је Кина 2013. године истовремено почела изградњу два, а не једног носача авиона. Један се гради у Даљену, према изјави Ван Минга, други – у Шангају, али шангајско руководство није о томе дало никаквих изјава. Према претпоставкама, оба носача авиона се граде према пројекту, који су Кинези разрадили на основу совјетског пројекта 1143.5.

На основу овог пројекта изграђен је једини руски носач авиона „Адмирал Кузњецов“ и почела је изградња „Варјага“ који је затим добила Кина као “Љаонинг“. Велики обим пројектне документације носача авиона руска страна је предала Кинезима 1990-тих година. Носачи авиона вероватно су савршеније варијанте и већих димензија него „Љаонинг“ и користе исти систем узлетања без катапулта, са коришћењем „скакаонице“.

Фотографије, које су се појавиле прошле године, показују да су већ изграђене поједине секције трупа носача авиона. Изградња носача авиона не може се сакрити от извиђачких сателита, и о томе ће веома брзо сазнати друге државе. Тако да са војног или економског аспекта губи сваки смисао чување тајне о изградња носача авиона. Док са друге стране, формално поштовање тајне о изградњи има велики политички смисао. Изгледа да је кинеска информативна политика у вези нових система наоружања дубоко осмишљена.

Компликовани пројекти разраде и изградње савремене технике веома су ризични. Чак у развијеним земљама често су пропраћени пробијањем рокова, премашивањем првобитно планираних трошкова, неуспешним испитивањима и другим проблемима. Одсуство званичних саопштења о својим пројектима, није за Кину намера да их држи у тајности. Циљ је да се одбаци потреба да се унапред наведу рокови и цифре, које се тичу пројекта, у време, када још постоји озбиљан ризик продужетка рокова и неуспеха. Нови програми се званично приказују у фази довољно високе готовости. Успех њиховог остваривања служи јачању осећаја сигурности и патриотизма нације, а претходни неуспеси остају ван кадра.

Василиј Кашин,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп: За нас је Европска унија безмало једнако лоша као Кина

5 (3) ИЗБОРНЕ кампање могу да буду чудо. Поготово америчке. Доналд Трамп поново је критиковао …

ЗАШТО СРБИ ЈЕДУ КИНЕСКИ БЕЛИ ЛУК? Три пута је скупљи, а ова ствар се ставља у њега да би изгледао боље

4.9 (8) СРБИЈА већ годинама увози бели лук, највише из Кине, али и из Египта, …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *