fbpx

Кина је нова најјача економска сила на свету!

0
(0)

Кина је претекла САД и постала највећа економска сила на свету, судећи према подацима Међународног монетарног фонда (ММФ).

Кина нови економски лидер у свету

Угледни „Фајненшел тајмс“ је раније већ указивао да ће доћи до смене на врху, а у априлу је објавио текст којим је најавио да смена само што се није десила.

„Бизнис инсајдер“ пише да је ММФ у анализи тога ко је сада највећа глобална привредна сила користио метод на који додат паритет куповне моћи, однос општих индекса цена међу државама.

Како овај сајт наводи, логика каже да цене нису исте у свим земљама, па ће тако кошуља коштати мање у Шангају него у Сан Франциску. Иако просечна особа у Кини зарађује много мање него просечна особа у САД, просто претварање кинеске плате у доларе занемарује куповну моћ кинеског појединца, а самим тим и целе државе.

Тако ММФ мери бруто домаћи производ (БДП) и у смислу тржишне размене и у смислу потрошачке моћи. На основу куповне моћи Кина управо сада претиче САД и постаје највећа привреда на свету.

Кликни за увећање (+), фото: ИМФ, Гоогле Публиц Дата Еxплорер
До краја 2014, Кина ће чинити 16,48% светског БДП-а у који је урачунат паритет куповне моћи (17.632 милијарде долара), док ће удео САД бити 16,28% (17.416 милијарди долара).

Ипак није баш све лоше за Америку. Проћи ће јој доста времена док Кина не претекне САД по вредности БДП-а без урачунатог паритета куповне моћи. У тој „сировој“ форми Кина и даље заостаје више од 6,5 билиона (6.500 милијарди) долара иза САД.

 

Бизнис инсајдер, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: На јесен милион незапослених, треба им помоћи

5 (2) Председник синдиката УГС „Независност“ Зоран Стојиљковић изјавио је да је очекивано да се …

Доба „златно“, а ћуп празан

5 (5) Телевизијски дневник препун лоших вести, несрећних људи и посрнулих предузећа који очајнички упиру …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *