Кина неће спасавати пропале економије САД и ЕУ

Кина неће спасавати пропале економије САД и ЕУ

0
(0)

Најновији договори о превазилажењу финансијске кризе у Сједињеним Државама и Европској унији нису довољна гаранција да ће ове економије бити спасене. Како би изашли из кризе, САД и ЕУ ће морати да предузму „конкретне мере“, објавила је кинеска агенција Синхуа, а преноси АФП.

„За Американце је једини начин да донекле стабилизују економију био да се поново задуже како би отплатили старе дугове“, наводи се у коментару кинеске агенције.

Кина је упозорила Вашингтон да напори да се подигне амерички лимит на задуживање нису успели да спасу ову земљу од „бомбе дугова“, наглашавајући истовремено да западне економије имају „озбиљне структурне недостатке“.

„Сједињене Државе већ дуго времена одржавају привредни раст и прекомерну потрошњу константним задуживањем, што је и довело ову земљу у економску кризу“, стоји у извештају Синхуе.

Кинеска агенција оценила је и да се економија Европске уније налази на ивици амбиса, наводећи пример презадужене Грчке из које би криза могла да се прелије у остале државе-чланице.

„Европска унија спасава своје чланице тако што опљачка Петра, да би дала Павлу“, сликовито је ситуацију у ЕУ описала кинеска новинска агенција.

Занимљиво је и да су немачки медији признали да се ова држава, упркос званичној причи о „економском буму“, налази у озбиљној кризи, као и дапросечан Немац дугује 24.000 евра. Поред тога, немачком економијом, према извештајима радија „Дојче веле“, готово у потпуности господари Кина, чије фирме полако али сигурно преузимају све кључне пројекте у Немачкој.

Кина, закључује Синхуа, сматра и да би САД и ЕУ морали да изврше корените економске реформе, јер само земље са здравим привредним структурама могу да преузму одговорност за глобалну економију.

 

Алтернативне Вести

 

[youtube id=“ycdiCL5ZOP8″ width=“600″ height=“350″]

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јован Б. Душанић: У току је сумрак неолибералне економије

Јован Б. Душанић: У току је сумрак неолибералне економије

5 (6) После два века доминације Запада, човечанство ступа у еру доминације Азије. Тиме се …

САД: Бајденово обраћање Конгресу пратило 26,9 милиона људи, што је најмања гледаност од када се евиденција води

САД: Бајденово обраћање Конгресу пратило 26,9 милиона људи, што је најмања гледаност од када се евиденција води

0 (0) Око 26,9 милиона људи гледало је прво обраћање председника Џозефа Бајдена Конгресу, што …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend