Кина: Потребна нова глобална валута

0
(0)

Пекинг — Раст нивоа јавног дуга у развијеним економија покренуо је кризу која прети да сруши долар и друге велике валуте.

Ово упозорење је дошло из кинеске бонитетне агенција Дагонг глобал кредит рејтинг. Агенција наводи да развијене земље изазивају „валутну кризу“ тако што покушавају да покрену своје привреде помоћу лабаве монетарне политике још од финансијске кризе из 2008. и 2009, пренела је агенција Франс прес.

 „Свет ће све активније да тражи нову глобалну валуту уместо долара, евра, јена и фунте, као замену у постојећем међународном валутном систему“, наводи Дагонг. 

Кинески јуан се у извештају агенције не спомиње као алтернатива, али се наводи да је Кина, због добрих економских основа и све већег утицаја у свету, у доброј позицији да игра водећу улогу.

Агенција наводи да напори Кине и других земаља у успону да стимулишу домаћу тражњу, значе да ће те земље имати главну улогу у заштити глобалног финансијског система.

Деценије реформи и снажног привредног раста учиниле су Кину другом по величини светском економијом, али њена валута, због строге контроле тржишта капитала, није играла значајнију улогу ван граница земље. То се, медјутим, постепено мења, будући да Пекинг ублажава рестрикције у циљу јачања медјународне улоге јуана. Кина и Јапан су прошле године покренули директну размену јуана и јена.

Дагонг се нашао на насловницама светских листова у августу 2011, када је снизио кредитни рејтинг САД, након што је амерички Конгерс донео нови закон којим се подиже горња граница државног дуга.

Агенција је у октобру прошле године најавила партнерство са бонитетним кућама из САД и Русије, у циљу прекида доминације великих америчких агенција у процењивању рејтинга држава и компанија.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворен „Хуавеј” Центар за иновације и дигитални развој у Београду

0 (0) Компанија „Хуавеј” отворила је данас Центар за иновације и дигитални развој у свом …

Тестирање кинеске екперименталне анти ковид вакцине направило „шум” на везама Кине и Србије

5 (3) У неколико земаља света започета су тестирања вакцине против ковида 19 различитих произвођача …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend