Кина спрема `дигитални јуан` који ће убити Bitcoin и поткопати долар

Кина спрема `дигитални јуан` који ће убити Bitcoin и поткопати долар

5
(3)

* Забринути експерти америчке агенције Bloomberg: „Кинески дигитални кеш  дизајниран је да буде електронска верзија новчанице. Или кованице. Једноставно: да живи у дигиталном новчанику на паметном телефону, а не у физичком новчанику. Стабилност дигиталног јуана обезбедиће држава. Тај виртуелни новац ће бити бржи у оптицају и лакши за употребу од папирог новца

* Амерички научници – Адити Кумар и Ерик Розенбах са Харварда – већ `кукају` да ће кинески дигитални новац омогућити Ирану и другим земљама да лакше избегну америчке санкције или пренесу новац, а да их Влада САД не открије, јер ће заобилазити систем међународних плаћања базиран на доларима

__________________________________________________________________________

У АМЕРИЦИ су са закашњењем схватили – али су схватили – да Кина припрема `монетарну технологију` која ће постати убица за Bitcoin и прва реална и озбиљна претња долару.

Од кинеске конкуренције главној светској крипто валути зазиру само они који у њу улажу. А удар на долар као на главну валуту светске трговине – већ се претвара у проблем националне безбедности САД. И директна претња геополитичким интересима Вашингтона који се плаши да ће остати без могућности да уводи санкције другим земљама и да шпијунира и противнике и пријатеље.

Пекиншки стратези су, наиме, нашли начин да комбинују наизглед потпуно супротне ствари: један од древних видова новца са високим технологијама.

Централна банка Кине (Народна банка Кине) одлучила је да се одрекне `новчаница` – у ствари, „кованица“ – и да их замени крипто-валутом другог типа, а да истовремено одвеже промет новца од банкарског система, чврсто га везујући за директну државну контролу.

Забринути експерти америчке агенције Bloomberg овако су описали и проценили кинески финансијски хибрид:

„Већину новца који се електронским путем размењује чине зајмови и задужења на рачунима код различитих банака. Кинески дигитални кеш (тј. такозвани дигитални јуан Централне банке) дизајниран је да буде електронска верзија новчанице. Или кованице. Једноставно: да живи у дигиталном новчанику на паметном телефону, а не у физичком новчанику. Стабилност дигиталног јуана обезбедиће држава. Тај виртуелни новац ће бити бржи у оптицају и лакши за употребу од папирог новца, а кинеским властима ће омогућити степен контроле који се не може имати над физичким новцем“.

Кина спрема `дигитални јуан` који ће убити Bitcoin и поткопати долар

Кина прави корак у будућност, спасавајући се од више проблема одједном.

На пример, неће морати да страхује за свој банкарски сектор кад буде по ударом америчких санкција, а ни за свој платни систем јер ће бити заснован на „дигиталној новчаници“ па неће зависити од финансијског стања банака, њиховог кредитног потенцијала и интеракције међу собом.

Стабилност финансијског система Кине биће знатно повећана. Јер, ниједан менаџер банке неће моћи да украде новац, да га повуче или пласира у форми проблематичног кредита.

Држава ће имати потпуни увид у сва плаћања. Готово у реалном времену.

Амерички научници – Адити Кумар и Ерик Розенбах са Харварда – већ `кукају` да ће кинески дигитални новац омогућити Ирану и другим земљама да лакше избегну америчке санкције или пренесу новац, а да их Влада САД не открије, јер ће заобилазити систем међународних плаћања базиран на доларима.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Амерички јавни дуг достигао 28 билиона долара и први пут премашио национални БДП

Амерички јавни дуг достигао 28 билиона долара и први пут премашио национални БДП

2 (1) * JP Morgan ASSET Management: У случају САД није важан сам дуг већ трошкови његовог сервисирања. Упркос …

Бивши шеф америчког ЦДЦ: Коронавирус вероватно потекао из кинеске лабораторије

Бивши шеф америчког ЦДЦ: Коронавирус вероватно потекао из кинеске лабораторије

5 (2) Бивши шеф америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) рекао је да …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend