Кина спрема `дигитални јуан` који ће убити Bitcoin и поткопати долар

Кина спрема `дигитални јуан` који ће убити Bitcoin и поткопати долар

5
(3)

* Забринути експерти америчке агенције Bloomberg: „Кинески дигитални кеш  дизајниран је да буде електронска верзија новчанице. Или кованице. Једноставно: да живи у дигиталном новчанику на паметном телефону, а не у физичком новчанику. Стабилност дигиталног јуана обезбедиће држава. Тај виртуелни новац ће бити бржи у оптицају и лакши за употребу од папирог новца

* Амерички научници – Адити Кумар и Ерик Розенбах са Харварда – већ `кукају` да ће кинески дигитални новац омогућити Ирану и другим земљама да лакше избегну америчке санкције или пренесу новац, а да их Влада САД не открије, јер ће заобилазити систем међународних плаћања базиран на доларима

__________________________________________________________________________

У АМЕРИЦИ су са закашњењем схватили – али су схватили – да Кина припрема `монетарну технологију` која ће постати убица за Bitcoin и прва реална и озбиљна претња долару.

Од кинеске конкуренције главној светској крипто валути зазиру само они који у њу улажу. А удар на долар као на главну валуту светске трговине – већ се претвара у проблем националне безбедности САД. И директна претња геополитичким интересима Вашингтона који се плаши да ће остати без могућности да уводи санкције другим земљама и да шпијунира и противнике и пријатеље.

Пекиншки стратези су, наиме, нашли начин да комбинују наизглед потпуно супротне ствари: један од древних видова новца са високим технологијама.

Централна банка Кине (Народна банка Кине) одлучила је да се одрекне `новчаница` – у ствари, „кованица“ – и да их замени крипто-валутом другог типа, а да истовремено одвеже промет новца од банкарског система, чврсто га везујући за директну државну контролу.

Забринути експерти америчке агенције Bloomberg овако су описали и проценили кинески финансијски хибрид:

„Већину новца који се електронским путем размењује чине зајмови и задужења на рачунима код различитих банака. Кинески дигитални кеш (тј. такозвани дигитални јуан Централне банке) дизајниран је да буде електронска верзија новчанице. Или кованице. Једноставно: да живи у дигиталном новчанику на паметном телефону, а не у физичком новчанику. Стабилност дигиталног јуана обезбедиће држава. Тај виртуелни новац ће бити бржи у оптицају и лакши за употребу од папирог новца, а кинеским властима ће омогућити степен контроле који се не може имати над физичким новцем“.

Кина спрема `дигитални јуан` који ће убити Bitcoin и поткопати долар

Кина прави корак у будућност, спасавајући се од више проблема одједном.

На пример, неће морати да страхује за свој банкарски сектор кад буде по ударом америчких санкција, а ни за свој платни систем јер ће бити заснован на „дигиталној новчаници“ па неће зависити од финансијског стања банака, њиховог кредитног потенцијала и интеракције међу собом.

Стабилност финансијског система Кине биће знатно повећана. Јер, ниједан менаџер банке неће моћи да украде новац, да га повуче или пласира у форми проблематичног кредита.

Држава ће имати потпуни увид у сва плаћања. Готово у реалном времену.

Амерички научници – Адити Кумар и Ерик Розенбах са Харварда – већ `кукају` да ће кинески дигитални новац омогућити Ирану и другим земљама да лакше избегну америчке санкције или пренесу новац, а да их Влада САД не открије, јер ће заобилазити систем међународних плаћања базиран на доларима.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грађани Србије ће бити Вучићев репроматеријал, који он изнајмљује за експериментисање Kинезима

Грађани Србије ће бити Вучићев репроматеријал, који он изнајмљује за експериментисање Kинезима

5 (6) Око пет одсто грађана Србије примило је вакцину против Kовида 19. Ни они …

Шеф америчке Стратешке команде сматра могућим нуклеарни рат са Русијом или Кином

Шеф америчке Стратешке команде сматра могућим нуклеарни рат са Русијом или Кином

5 (4) ШЕФ америчке Стратешке команде адмирал Чарлс Ричард изјавио је да је могућ нуклеарни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend