Кина: Суфицит на историјском рекорду

Кина: Суфицит на историјском рекорду

0
(0)

Пекинг — Трговински суфицит Кине, друге најмоћније привреде у свету, у јулу је достигао рекордан износ од 47,3 милијарде долара (35,4 милијарде евра.

Суфицит је практично утростручен у односу на јули 2013, када је вредео 17,8 милијарди долара, показују подаци Управе царина.

Повећање суфицита у спољнотрговинској размени осетно је и у односу на претходни месец, када је он износио 31,6 милијарди долара.

Овакав раст суфицита дугује се осетном повећању извоза, и то за 14,5 одсто на годишњем нивоу, чиме је вредност кинеског извоза у јулу достигла 212,9 милијарди долара, преноси француски Монд.

На тај начин раст извоза у јулу знатно је премашио прогнозу аналитичара (8,0 одсто), као и стопу раста у јуну (7,2 одсто).

Експерти аустралијско-новозеландске банке АНЗ, у осврту на најновије податке о кинеском извозу, истичу да они указују на то да се тражња развијених земаља опоравља последњих месеци.

С друге стране, увоз је у јулу неочекивано опао 1,6 одсто у односу на исти месец прошле године, на 165,6 миљарди долара (124 миијарде евра), док је у јуну био у порасту за 5,5 одсто. Аналитичари су за јули очекивали повећање увоза од 3,0 одсто. Најновији пад увоза, како се наводи, сведочи о слабости унутрашње тражње.

Према подацима Управе царина, спољнотрговинска размена Кине са Европском унијом у периоду јануар-јули повећана је 10 одсто на годишњем нивоу, чиме је достигла удео од 14,5 одсто у укупној размени за иностранством.

Размена са САД је за седам месеци повећана 3,9 одсто (удео од 12,7 одсто), док је с Јапаном забележен незнатни раст од 1,2 одсто (удео од 7,4 одсто у укупној размени).

Исти извор подсећа да је кинеска економија порасла у првом тромесечју 7,4 одсто, што је био најнижи раст за 18 месеци, да би се у другом кварталу убрзала на 7,5 одсто, под утицајем стимулативних мера владе у Пекингу.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грађани Србије ће бити Вучићев репроматеријал, који он изнајмљује за експериментисање Kинезима

Грађани Србије ће бити Вучићев репроматеријал, који он изнајмљује за експериментисање Kинезима

5 (6) Око пет одсто грађана Србије примило је вакцину против Kовида 19. Ни они …

Шеф америчке Стратешке команде сматра могућим нуклеарни рат са Русијом или Кином

Шеф америчке Стратешке команде сматра могућим нуклеарни рат са Русијом или Кином

5 (4) ШЕФ америчке Стратешке команде адмирал Чарлс Ричард изјавио је да је могућ нуклеарни …

4 Коментара

  1. a nama nevalja komunizam hocemo kapitalizam pamet nam isparila

  2. SAMO NEK VAKO TIKVAM AMERI VRATE PARE I PUKLI SU AMERI

  3. Duni -suni konacno ,daruj srecom covecanstvo !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend